Blev mishandlet i sit eget hjem

Efter at hans mor døde af en overdosis, skulle 10-årige Mikkel bo hos sin far, som han aldrig havde kendt. Det blev en ond opvækst med vold og incest, som Mikkel dulmede med rusmidler. Indtil en kontant pædagog fik Mikkel ind på ret kurs i livet.


I rækkehuset lidt uden for Århus sidder Mikkel. Han bladrer nysgerrigt i de papirer, der er samlet i en stor mappe.

Sagsakter, som han netop lige har modtaget om den barndom, han kun kan huske i små bidder, og hvor perioder på flere år er som revet ud af hukommelsen. Som øjnene glider ned ad siderne, støder han på ord som "bleg", "underernæret" "skadet" og senere "aggressiv".

Han læser flere indberetninger fra pædagoger om vigtigheden af en tvangsfjernelse og om hans egen indberetning om sin fars seksuelle misbrug. Men til trods for, at siderne bugner i mappen, fik Mikkel aldrig den hjælp, han havde brug for.


LÆS OGSÅ: Fars druk stjal min barndom

- Det er en underlig følelse at sidde og læse om sit eget liv. Jeg kan jo ikke huske særlig meget af det, der står. Men jeg kan jo læse, at jeg var et ekstremt skadet barn. Man kan jo ikke lade være med at tænke, at hvis der var nogen, der havde grebet ind noget før, så ville jeg måske ikke have skullet igennem alt det her, fortæller den nu 35-årige Mikkel Pohjola fra Aarhus.

Allerede som 3-årig blev Mikkel fjernet fra sin mor, der med et liv præget af narko og alkohol havde svært med at tage vare på Mikkel og hans lillebror, Dennis. I stedet var de flere gange vidne til, at deres mor brød ud i raserianfald, der ofte resulterede i vold.

Han blev slået med sit eget legetøj, og en lærer lagde en dag mærke til huller i hans hals, efter at hans mor havde sat neglene i ham.

Beskyttede lillebror

- Det vigtigste for mig på det tidspunkt var at beskytte min lillebror. Jeg følte et enormt ansvar for ham, så når min mor gik amok på os, var jeg den, der stillede mig forrest, forklarer Mikkel, der ofte kom i skole i snavset tøj og med knurrende mave.

Men en dag parkerede politiet ude foran deres hus. En fra kommunen og en politimand tog drengene med, og de blev kørt til et børnehjem.

- Jeg havde ladet min bamse være derhjemme, for jeg regnede selvfølgelig med, at vi ville komme tilbage til mor.

Så aldrig mor igen


At det så skulle vise sig, at dén dag var sidste gang, vi så hende, det er stadig mærkeligt at tænke på, fortæller Mikkel, der de næste to år begyndte at komme ind i en almindelig dagligdag med skole og faste måltider. Men en dag, da de to brødre legede udenfor, kom en politimand dem i møde.

- Han fortalte, at vores mor var død. Hun blev kun 27 år. Jeg kan huske, at jeg slet ikke reagerede. Jeg var bare tom, men jeg kan tydeligt huske, at min lillebror blev meget ked af det. Det giver jo god mening, for jeg kan jo læse, at jeg blev vurderet til at være meget mere skadet, end han var, fortæller Mikkel, der efterfølgende kom i plejefamilie i en periode.

Som en konsekvens af moderens død fik Mikkels far forældreretten over ham. Den far, som han på det tidspunkt kun kan huske at have set én gang i sit liv.

- Jeg kan huske, at jeg kunne stå længe uden for mine plejeforældres hus og kigge efter ham. Når folk førhen spurgte mig, hvor min far var, kunne jeg ikke rigtig svare dem, for jeg vidste det jo ikke. Så udsigten til, at han igen skulle være i mit liv, gjorde mig lykkelig, fortæller Mikkel, der flyttede hjem til sin far på Fyn.


LÆS OGSÅ: Naja fra 'De brændte børn': Jeg skjulte min sorg

Samværet skulle dog ikke leve op til drengens forhåbninger, tværtimod. Som tiden gik, begyndte den først så hyggelige far at forandre sig. Han drak, tog stoffer og var ofte væk fra hjemmet.

- Han havde fået at vide fra kommunen, at jeg skulle have faste rammer. Så efter skolen havde jeg otte minutter til at komme hjem, hvor jeg havde en masse pligter. Hvis jeg ikke gjorde arbejdet godt nok, fik jeg som regel en lussing eller blev smidt ned ad trappen. Flere gange vækkede han mig midt om natten, fordi jeg ikke havde fejet gangen godt nok. Så måtte jeg i gang igen.

En vinterdag havde Mikkel glemt sin nøgle til huset, og i stedet kravlede han ind ad vinduet i badeværelset. Men da hans far kom hjem, gik han amok.

- Han råbte til mig, at det var indbrud, og at han ville melde mig til politiet næste gang. Så kylede han nøglerne ud i sneen. Jeg stod kun i underbukser, alligevel smed han også mig udenfor og sagde, at jeg måtte finde nøglerne, hvis jeg ville ind i huset igen, husker Mikkel.

Misbrugt som 13-årig

Med synligt ubehag tænker han tilbage på den aften, da han som 13-årig første gang blev krænket seksuelt af sin far.

- Første gang ville han have, at vi skulle have en mandeaften med film. Jeg syntes, at det lød rigtig hyggeligt, for det var jo sådan noget, jeg savnede at gøre sammen med min far. Men han endte med at ryge mig skæv i hash, og så begyndte han at tage tøjet af mig.

Som overgrebene blev en del af dagens uorden, begyndte den unge Mikkel at blive voldelig i skolen og tage stoffer og drikke. Hjemme blev faderens vold en del at hverdagens rædsler, og Mikkel kom ofte i skole med mærker på kroppen.

Jeg sendte min far i fængsel


- Jeg har oplevet flere gange, at han har prøvet at kvæle mig. Han har blandt andet holdt mit hoved nede i sofaen så længe, at jeg ikke kunne få vejret, fortæller Mikkel, der en dag i et anfald af raseri fortalte en lærer om det seksuelle misbrug i hjemmet.

- Jeg buldrede ud med det til en pædagog fra børnehjemmet. Men der blev ikke gjort noget, og en dag kunne jeg bare ikke rumme det mere. Det var ved at æde mig op, så jeg valgte selv at melde min far, da jeg var 19 år.

Mikkels far blev idømt tre måneders fængsel for de årelange krænkelser. Men dommen gav ikke nogen forløsning for den unge mand, der dulmede sin indre smerte med alkohol og stoffer.

- Jeg følte, at jeg ikke hørte til nogen steder. Jeg var ligeglad med mig selv, og hvis jeg endte med at tage en overdosis, var det jo sådan, det var. Samtidig havde jeg altid sagt til mig selv, at jeg ikke ville ende som min mor eller far. Så da jeg på et tidspunkt kunne mærke, at det var ved at tage overhånd, tog jeg beslutningen om at flytte til Jylland.

Fortiden med stoffer og dårlige bekendtskaber åndede ham stadig i nakken, men da Mikkel startede på søfartsskolen, begyndte livet at forandre sig.

- Jeg mødte en lærer, der hed Klavs, som jeg så meget op til. Han lærte mig, at jeg var god nok, som jeg var. Jeg havde altid følt, at andre pædagoger bare observerede mig. "Nå, nu er han sur, så må vi hellere lade ham være". Sådan var det ikke med Klavs. Han gjorde mig opmærksom på, når jeg lavede noget lort, men han var også god til at forklare mig, at der var andre måder at reagere på. Når jeg kigger tilbage, har det helt klart haft en afgørende betydning for, at jeg er nået så langt, som jeg er i dag.

LÆS OGSÅ: Joy fra 'Mig og min mor': Mor var stiknarkoman i 10 år

I dag har Mikkel et liv, han dengang ikke turde drømme om. Han har ikke rørt stoffer i otte år, han er uddannet sosu-hjælper, og han og kæresten er netop flyttet ind i et rækkehus.

Men for Mikkel er fortidens kapitel ikke afsluttet. Selv om hans far blev dømt for overgrebene mod ham, mangler Mikkel stadig, at faderen erkender sit svigt.

- Jeg har behov for, at han giver mig en undskyldning. At han står ved, hvad han har gjort, for det er den eneste måde, jeg kan tilgive ham på. Det vil for mig betyde, at jeg for alvor kan lukke bogen til mit gamle liv. Det har jeg brug for, og jeg håber, at det sker en dag.

Mikkels far ønsker ikke at medvirke i denne artikel.

Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-