Blind vinkel: Risiko for at overse mord på ældre 

Der er en risiko for at overse drab på ældre mennesker. Det var lige ved at ske, da tre ældre borgere blev fundet døde i deres hjem i samme ejendomskompleks på Østerbro i København, skriver Ude og Hjemmes krimiekspert Bent Isager-Nielsen.

Der bliver for tiden skrevet meget om drab på kvinder.

Jeg læste et sted, at drab på ældre kvinder bliver overset af medierne – og nogle gange af politiet – fordi der simpelthen ikke er fokus på ældre kvindelige drabsofre.

Er det rigtigt efter din mening?

Venlig hilsen en spørger.

Tak for dit spørgsmål.
Der er nok ikke tvivl om, at der kan være en risiko for at overse, at der er tale om drab, når en ældre person findes død – uanset om det er en mand eller kvinde. Især hvis personen findes i sit eget hjem.

Den dengang 28-årige James Schmidt blev i 2019 dømt livsvarigt fængsel for tre drab på ældre mennesker, og hvor politiet i første omgang ikke opdagede, at der var tale om en forbrydelse.

Man havde vurderet dødsfaldene som naturlige på grund af ofrenes høje alder. 82-årige Eva Hoffmeister, 80-årige Peter Jensen Olsen og 81-årige Inez Hasselblad blev fundet døde i hver deres lejlighed.

Først da en datter til en af de ældre døde kvinder fortalte politiet, at hendes mors Dankort var blevet brugt efter moderens død, iværksatte politiet en drabsefterforskning, der førte til, at seriemorderen blev anholdt og dømt. Så ja, der er måske noget om snakken.

Ny bog

Jeg har for nyligt læst en artikel i Kristeligt Dagblad, hvor overskriften netop var ”Drab på ældre kvinder bliver overset”.

Baggrunden for artiklen var omtalen af en ny bog med titlen ”En forudsigelig forbrydelse”, skrevet af retsmediciner Asser Hedegaard Thomsen og journalist Line Vaaben. Jeg kender dem begge fra forskellige faglige sammenhænge.

Bogen har de skrevet med afsæt i Assers forskning i alle drab i Danmark mellem 1992 og 2016. I den periode var der 1.417 drabsofre, hvoraf 536 var kvinder. Af dem var 13 procent over 65 år.

Få Ude og Hjemme leveret i postkassenLæs mere her

Aldersdiskrimination

Der er mig bekendt ikke nogen her i landet, der specifikt har forsket i eller undersøgt netop drab på ældre kvinder.

Men udenlandske undersøgelser synes ifølge visse forskere at pege på en slags aldersdiskrimination – i hvert fald i forhold til medierne. Måske fordi disse kvinder ikke arbejder længere – og måske på grund af høj alder – bliver disse mord ikke omtalt så intenst, som hvis det drejer sig om yngre kvinder.

Af Assers superinteressante forskning om drab i Danmark fremgår det også, at hvert tredje drab på danske kvinder over 65 er partnerdrab, mens hvert fjerde drab i samme kategori er udført af et andet familiemedlem.

Medlidenhedsdrab er mere hyppige i denne kategori, ligesom det oftere er tilfældet, at der er sygdom hos offer eller drabsmand, når ældre kvinder bliver slået ihjel af deres partner.

Generelt på drabsområdet i Danmark gælder i øvrigt, at kvinder mellem 30 og 39 år oftest ender som ofre for drab.

Seksuelt motiv

Der er efter min mening to afgørende grunde til, at kvindedrab fylder så meget i den samlede statistik i forhold til alle andre typer drab.

Den ene årsag er, at det næsten altid er kvinder, der bliver ofre for ”fjerndrabet”, altså sagen, hvor kvinden overfaldes og dræbes af en helt fremmed mand, der ofte har et seksuelt motiv. Disse sager går sjældent ud over ældre kvinder, men rammer typisk unge eller yngre kvinder på vej hjem fra en tur i byen.

Det sker uhyre sjældent, men fylder voldsomt i mediebilledet og taler direkte ind i den grundangst for den fremmede drabsmand, som mange kvinder uanset alder føler for at gå alene i mørket. Drabet på Mia Skadhauge Stevn i Aalborg i februar i år er et godt – men tragisk – eksempel på netop det.

Otte trin

Den anden og væsentligste årsag til, at kvindedrab er overrepræsenteret i statistikken, er ”nærdrabet”, hvor kvinden slås ihjel af en mand, hun kender og har stolet på. I langt de fleste tilfælde af (eks)partnerdrab er det nemlig kvinden, der ender som offer, ”når kærlighed bliver til had”.

Disse sager er langt mere almindelige end fjerndrabet, men alligevel medfører de ikke nær så megen opmærksomhed, medieomtale eller bevågenhed i det hele taget.

Og det er disse kvindedrab, der i modsætning til fjerndrabet nok langt hen ad vejen kan forebygges, og som er grunden til, at Asser og Line i deres bog taler om en ”forudsigelig” forbrydelse. Jeg skrev i år i Ude og Hjemme nr. 8 om ”de otte trin”, der ofte fører op til (eks)partnerdrabet.

For den type drab har næsten altid ”været undervejs”, og der har været tegn og advarsler i form af dominans, jalousi, kontrol, trusler og vold med videre fra gerningsmanden.

Venlig hilsen Bent

Køb abonnementOg få Ude og Hjemme hver uge

 

James Schmidt, der idag er 30 år, blev i 2021 idømt livsvarigt fængsel for modet på tre pensionister.

James Schmidt, der idag er 30 år, blev i 2021 idømt livsvarigt fængsel for modet på tre pensionister.