Brug kun soveværelset til søvn og sex

Vi går i seng med teknologiske søvntyve oftere, end vi gjorde før i tiden. Hyppig brug af mobil og pc før sengetid er forbundet med dårlige søvnvaner, viser et norsk studie.


Ifølge professor og søvnforskere Ståle Pallesen hænger brug af pc og mobil i soveværelset tydeligt sammen med det, der i fagsprog bliver kaldt for forsinket døgnrytme. Det skriver Videnskab.dk.

Mere uoplagt

Han og en gruppe forskere fra Universitetet i Bergen og Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer i Norge står bag studiet, der er blevet publiceret i Journal of Sleep Research.
-I praksis fører en sådan tilstand til, at du sover mindre i hverdagene, noget som videre vil gøre dig mere uoplagt om dagen og svække din evne til læring, fortæller Ståle Pallesen.

Læs også på Videnskab.dk: Kvinders nydelse er mere end klitoris

Svært at falde i søvn

Resultaterne viser, at personer som ofte bruger aktive medier som mobil og pc i soveværelset, generelt går senere i seng om aftenen og står op senere om morgenen.
-Resultatet af dette bliver som regel et stor spænd mellem sengetid til hverdag og i weekenderne, hvilket igen vil gøre det mere vanskeligt at falde tidligt nok i søvn på hverdage, siger Ståle Pallesen.

Drop mobil og pc i soveværelset

-Jeg mener, at soveværelset kun bør bruges til søvn og seksuel aktivitet. Mange bruger det imidlertid til at arbejde, spise og så videre.
Hvis man gør de ting og foretager andre vågne aktiviteter over længere tid, vil man efter et stykke tid forbinde soveværelset med aktiverende stimuli. Værelset vil ikke stimulere til søvn, men til at være vågen, siger Ståle Pallesen.

Læs også på Videnskab.dk: Dårlig søvn varsler tidlig død

Bekymret for de unge

I studiet svarede et repræsentativt udvalg på 816 norske borgere i alderen 16-40 år på spørgsmål om deres mediebrug i soveværelset.
-Vi er særligt bekymret for en udvikling, hvor mange unge tager deres mobil, pc eller tablet-pc med i seng, siger forskeren fra Universitetet i Bergen.
-Ungdommen er den gruppe, som får mindst søvn sammenlignet med deres faktiske behov, samtidigt med at de bruger de nye medier vældigt aktivt. De skruer ikke ned for telefonlydene eller sætter på lydløs, når de går i seng. De bruger telefonen aktivt, før de skal sove og forstyrres også af sms eller opringninger, mens de sover, fortsætter Ståle Pallesen.

Læs også på Videnskab.dk: Det gør søvnen ved kroppen

Digitale søvntyve

Flere studier af kommunikationsteknologi og søvnproblemer har vist, at elektroniske dimser i sengen påvirker søvnen negativt, særligt hos de unge.
-Vi søvnforskere ønsker ikke at moralisere, det er ikke vores pointe. Men det er helt klart uheldigt at gå i seng med mobil og pc.
-Ungdommen er en meget vigtig fase i livet for læring, samtidigt med at de unge har et stort søvnbehov. Så kan digitale søvntyve slet og ret virke ødelæggende for skolepræstationen, påpeger Ståle Pallesen.

Læs også på Videnskab.dk: Middagslur øger indlæringen

Svækket evne til at stå imod

Mange prøver at indhente søvn i weekenderne, noget som kun vanskeligt kan lade sig gøre.
-Undersøgelser har vist, at selv om du måske føler dig udhvilet efter at have sovet mere i weekenden, så vil evnen til at stå imod en ny runde med for lidt søvn, blive svækket, siger Ståle Pallesen.
Computerspil viste ingen negativ effekt på søvnmønstret i denne sammenhæng, men Ståle Pallesen mener, at det kan skyldes, at der ikke var så mange, som spillede inde i soveværelset. Forskerne så heller ingen negativ effekt på søvnvanerne ved for eksempel at se tv eller ved at lytte til musik i soveværelset.

Andre artikler på Videnskab.dk

Omskæring af mænd giver dårligt sexliv
Flere ældre har sex
Et hav af blæksprutter boltrer sig i Danmark


Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.

En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.

Shorts'ne koster
kun 475,-