Caroline er talblind

Caroline Hansen ved ikke, hvad en kilometer er, og går helt i sort, hvis tastaturet på Dankort-automaten er omvendt. Den 18-årige pige fra Djursland fik for et år siden stillet den sjældne diagnose dyskalkuli – hun er simpelthen talblind.

18-årige Caroline er talblind.

 

Hendes håndflader er svedige, og hun har det skidt. Caroline er 12 år og går i 5. klasse.

Den forhadte matematikbog ligger foran hende på bordet. Det er som om, tallene danser rundt på siderne. Hun kan hverken finde hoved og hale i det og ved slet ikke, hvor hun skal starte.

Så kommer tårerne. Læben begynder at bæve.

Caroline løber ud af klasseværelset og ned i skolens kælder. Der sætter hun sig på gulvet og græder.

En kvik pige

- Jeg har slet ikke tal på, hvor mange gange jeg er brudt sammen i matematiktimerne. Som regel løb jeg ned i kælderen eller ud på toilettet, så jeg kunne være alene. Jeg var sur, irriteret og ked af det, fortæller Caroline.

LÆS OGSÅ: Hjerteløse mobbere til Christina: Dræb dig selv.

I dag er hun 18 år, bor med sin familie i Ryomgaard på Djursland og studerer på den Internationale Baccalaureate-linje på Grenaa Gymnasium.

Hun er en særdeles kvik pige, der scorer høje karakterer - bortset fra de fag, hvor hun skal bruge matematik. Så snart der er tale om tal, går hun fuldstændig i sort.

Til sin 9. klasses afgangseksamen fik hun 2 i matematik, resten af karaktererne var 10- og 12-taller.

Svært med penge

Selv simple regnestykker er umulige. Hvis Caroline for eksempel har to bunker med fem T-shirts i hver, og de bliver lagt oven på hinanden, er hun nødt til at tælle, hvor mange der er. Hun kan ikke regne det ud.

Går hun i biografen kl. 19 for at se en film, der varer en time og tre kvarter, må hun tælle sig frem med fingrene på sit ur, kvarter for kvarter, for at hitte ud af, hvad tid filmen slutter.

- Hvis du siger, at du kommer om fem minutter, siger det mig intet. Jeg kan heller ikke fortælle, hvor mange meter der går på en kilometer, lyder det fra den kønne unge kvinde, som også udelukkende bruger kontanter, når hun skal handle - ellers aner hun ikke, hvor meget hun har brugt, og hvor meget hun har tilbage. Hvis der er udsalg, og butikkerne reklamerer med rabatter på 20, 30 eller 50 procent, siger det hende ikke noget.

LÆS OGSÅ: Mor mod alle odds

Caroline lider af det sjældne handicap dyskalkuli, også kaldet talblindhed, som anslås at ramme 1-6 procent af befolkningen. Hun fik stillet diagnosen for omkring et år siden, da hun efter aftale med sin studievejleder blev testet og undersøgt af matematikkonsulent Henrik Skovhus fra Nordjysk Læse og Matematikcenter.

Bruger sin mobiltelefon til alt

- Lige da jeg fik konstateret dyskalkuli, græd jeg. Men samtidig var jeg også glad for at få det at vide. For nu ved jeg, at jeg ikke er dum - jeg er bare talblind. Jeg kan ikke gøre for det, forklarer Caroline, som gennem tiden har udviklet et hav af metoder for at leve med sit handicap.

For eksempel bruger hun alarmen på sin mobiltelefon til stort set alt. Så ved hun, hvornår hun skal gå mod busstoppestedet, hvornår hun skal spise, og hvornår hun skal lave lektier.

Når hun bruger sit Dankort til at hæve penge, husker hun ikke selve pinkoden men derimod det mønster, altså rækkefølgen på knapperne, hun taster på automaten. Det betyder så også, at hun er på herrens mark, hvis der er tale om en terminal, hvor tallene står omvendt.

Skammede sig

Selv om Caroline, hendes nærmeste familie og hendes lærere i nu et år har vidst, at hun er talblind, er det først for nylig, da Caroline medvirkede i en artikel om talblindhed i gratisavisen MetroXpress, at resten af hendes omgangskreds har fået det at vide.

- Jeg skammede mig over det og følte mig anderledes. Der er også så mange fordomme. Den dumme blondine, den har jeg fået tit, fortæller Caroline, som har valgt at stå frem for at hjælpe andre og komme fordommene til livs.

LÆS OGSÅ: Lottovinder giver 240 millioner til de fattige

- Lige i starten følte jeg, at alle kiggede mærkeligt på mig. Pludselig var jeg jo hende den talblinde. Der er også mange, der har spurgt om ting som: "Hvor mange fingre har jeg her?" Temmelig irriterende. Men samtidig er det dejligt, at folk ved det, for nu tager de lidt hensyn til mig, forklarer Caroline.

Hjælpe andre

Hverken hun eller hendes familie - mor Tina, 48, farmakonom på Aarhus Universitetshospital, far Claus, 43, direktør i Arla i Aalborg, og tvillingerne Sofia og Mathilde, 16 - havde hørt om dyskalkuli før, og sådan er der nok mange, der har det, mener Caroline.

- Jeg ved jo, at der er mange andre talblinde i Danmark, og mange er måske bange for at blive gjort nar ad. Måske kan jeg hjælpe andre ved at stå frem og skabe kendskab til det. Det vil jeg rigtig gerne, lyder det fra Caroline.

Hun har indtil videre fået afslag på sin ansøgning om at få bevilliget særhjælp til matematik, men det slår hende ikke ud. Hun er på alle andre områder en dygtig elev og drømmer om en karriere enten som sportsjournalist, sportspsykolog eller sanger.

Slår edderkopper ihjel

Caroline har også stadig matematik i skolen - på det lavest mulige niveau. Matematikbogen får hende ikke længere til at bryde grædende sammen. Men hun elsker den heller ikke.

- Nej, jeg må nok indrømme, at jeg mest bruger den til at slå edderkopper ihjel med på mit værelse, siger hun og griner.

LÆS OGSÅ: Dreng husker sit tidligere liv


HVAD ER TALBLINDHED

- Talblindhed (dyskalkuli) er et handicap, som er anerkendt af Verdenssundhedsorganisationen WHO på linje med ordblindhed.

- Talblindhed (dyskalkuli) er et handicap, som er anerkendt af Verdenssundhedsorganisationen WHO på linje med ordblindhed.

- Talblindhed rammer kun normalbegavede mennesker.

- Det anslås at 1-6 procent af befolkningen lider af talblindhed.

- Mange kommuner er ikke klar over, at talblindhed findes, og har ikke handlingsplaner på området.

- Mistænker du, at dit barn lider af talblindhed, så tal med dit barns lærer og PPR - Pædagogisk Psykologisk Rådgivning - for en evt. test.

- Ingen ved, om talblindhed er arveligt.

- Der findes forskellige former for talblindhed.

(Kilder: talblind.dk og Nordjysk Læse og Matematik Center)

Se Caroline fortælle om sit handicap på videoen herunder: