Danske piger bortført af far

En ubehagelig fornemmelse fik Nette til at frygte det værste, før hendes piger skulle med deres far på ferie i Ægypten. Men hun kunne ikke forhindre dem i at rejse. Desværre blev hendes værste anelser til virkelighed. Nette har ikke set eller hørt fra sine to piger Sarah på 7 år og Yasmin på 5 år siden juli.

Din fornemmelse er ikke nok. Du skal have en konkret grund til at forhindre din eksmand i at rejse på ferie med jeres børn. Hvis du holder deres pas tilbage, kan du miste forældremyndigheden. Det var den besked, Nette fik, da hun i Juni i år ringede til Statsforvaltningen, for at spørge, om hun kunne nægte sin eksmand at rejse til Ægypten med deres fælles piger.

Nette måtte derfor magtesløs kysse sine piger farvel og bede til, at hendes frygt var ubegrundet. De rejste i Juli for at tilbringe tre uger i Ægypten hos deres fars familie. D. 10. August skulle Nette hente sine piger i Kastrup lufthavn. Sarah skulle starte i 2. Klasse dagen efter, men pigerne var ikke med flyet.

Pigerne var ikke med flyet

-Først så jeg flyet var landet på skærmene, siden at baggagen rullede. Så begyndte der at komme folk ud i ankomsthallen, som kom fra Cairo. Det stod på deres baggagetags, men min eksmand og mine piger var ikke iblandt dem. Jeg gik til information, for at få dem til at kigge efter mine piger i lufthavnen. Måske havde han bare sat dem på flyet, og så gik de i ankomsthallen og kiggede på legetøj. Inderst inde vidste jeg godt, at de ikke var der. Jeg gik fra ankomsthallen til politikontoret for at melde mine piger savnet. Det var den længste tur jeg har gået. Hele tiden måtte jeg holde øje med, hvor den nærmeste skraldespand var. Jeg følte, at jeg skulle kaste op, fortæller 44-årige Nette Bruun fra København.

Læs også: Far har bortført min tvillingebror. 8-årige Amalie savner sin bror.

Det er tre måneder siden, og Nette har endnu ikke hørt fra sine piger eller sin eksmand. Hendes eksmand har lukket sin telefon, sin mailadresse samt sine profiler på alle sociale medier.

Savnet er en fysisk smerte

- Savnet stikker i hele kroppen, og det føles som at have en betonklods liggende på brystkassen. Jeg har ikke rigtig nogen forbindelse eller kontrol over min krop, men min hjerne kører med 180 km/t. Jeg kommer hele tiden i tanke om småting, han har sagt. Jeg skriver det ned og taler med veninder og venner om hans plot, siger Nette.

Læs også: Bortført pige fundet efter ni år

Nette mødte sin eksmand Mahmoud for 14 år siden i Ægypten, hvor de arbejdede sammen. De var sammen i Ægypten i 3 år og blev gift, fordi ugifte par ikke må bo sammen. Så blev Ægypten pludselig udsat for det ene terrorist bombeangreb efter det andet, og de besluttede at rejse til Danmark i stedet.

Deres far forandrede sig

Han var ikke praktiserende muslim, og han lærte perfekt dansk på blot et år. Derfor fik han hurtigt job på et hotel, og de fik Sarah. Alt var godt, indtil Muhammed-tegningerne. De ramte noget i Nettes eksmand. Han begyndte at gå i moske om fredagen og snart betød Islam alt for ham. I starten kunne Nette ikke se noget galt i, at hendes mand gik i moske, men han ændrede også adfærd, syntes hun. Da hun ventede deres anden datter Yasmin, kunne hun ikke længere kende sin mand.

-Jeg har altid haft et godt forhold til min eksmands mor. Vi var på besøg hos hende, da jeg fik nok og meddelte ham, at jeg ville skilles. Yasmin var et halvt år og Sarah var tre år. Han havde slået Sarah ved middagsbordet, og da jeg lagde mig imellem, slog han også mig. Slår man en gang, slår man igen. Jeg pakkede vores kufferter og rejste tilbage til Danmark. Han ville beholde pigerne, men hans mor blev vred og sagde, at børnene hørte til hos deres mor, og at han ikke fortjente at få dem, fortæller Nette.

Ledte forgæves efter sine piger

Alligevel havde Nette en mistanke om, at hendes piger måske boede hos deres farmor. I september rejste hun derfor til Ægypten med sin storebror for at finde Sarah og Yasmin. Hun havde allerede kontakt til samtlige offentlige instanser, men ingen kunne gøre meget for at hjælpe, og Nette måtte selv betale for alle udgifter. Pigerne er efterlyst af Interpol og Nette fik den fulde forældremyndighed to dage efter pigerne skulle have været tilbage i Danmark.

Læs også: Min mand levede et dobbeltliv: havde kone og børn ved siden af os

-De var ikke hos min eks svigerfamilie. Svigermor åbnede straks døren og overdængede mig med kys. Der var ingen tegn på pigerne, og jeg kiggede i alle rum. Vi ledte efter pigerne i byen og via internetcaféer i en uge, før vi måtte tage hjem igen. Dagen efter vi opsøgte min eksmands familie blev de pludselig meget tavse. Hans mor var virkelig ulykkelig. Hun sad og rystede, mens tårerne trillede ned ad kinderne på hende. Hun holdt mig i hånden og jeg følte at der var noget, hun gerne ville sige, sukker Nette.

 

Har ikke mistet håbet

Hun måtte tage tomhændet tilbage til Danmark. Når pigerne kom hjem skulle Nette og pigerne flytte til en større lejlighed, men Nette måtte flytte alene. Overalt i den nye lejlighed står flyttekasser og venter på at blive pakket ud. Nette har ikke haft kræfter til andet end at lede efter sine børn, ringe til alle offentlige instanser i håb om at få hjælp, samt tale med alle, som kunne vide noget om hendes eksmand. Hun er sygemeldt fra sit arbejde som økonom.

-Jeg har fundet ud af mange ting, mens pigerne har været væk. Det viser sig, at deres fars nye kone er med dem i Ægypten. Min eks sagde sit job op på det hotel, hvor han havde arbejdet i 12 år før han og pigerne rejste. Alt det vidste jeg ikke, men jeg havde en fornemmelse af, at der var noget galt, for han ville ikke tale med mig mere, siger Nette

Deres kommunikation var død. Nette tror, at eksmanden og hans nye kone har besluttet sig for at starte på en frisk i Ægypten. Han kunne ikke få sin kone til Danmark, fordi han selv er familiesammenført som far til børn med en dansk kvinde. Han skal søge ny opholdstilladelse hvert andet år.

Måske tror de, deres mor er død

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor han har taget pigerne med sig. Han har aldrig været særlig interesseret i sine piger, siden vi blev skilt, og selv om han kun havde dem hver anden weekend i de sidste 4 år, aflyste han tit. Jeg er sikker på, at Sarah spørger, hvornår de skal hjem til mor, og jeg ved, hun siger, at hun vil i skole. Yasmin savner helt sikkert også sin mor.

Jeg frygter, hvad han kan have fundet på at fortælle dem. Måske har han sagt, at jeg er død, eller at jeg har mødt en ny mand, og jeg ikke gider dem mere. Det har jeg hørt, at bortførte børn ofte får at vide, siger Nette. Tårerne løber ned ad hendes kinder, mens hun forklarer. Men Nette er fast besluttet på at få alle detaljer i sin historie med, selv om det gør ondt at tale om hendes piger.

Nettes råd til forældre, som frygter at deres børn bliver bortført.

Nette fortryder at hun ikke selv googlede sig til reglerne, da hun gerne ville forhindre sine piger i at rejse med deres far. Statsforvaltningen glemte at informere Nette om, at hun kunne søge om midlertidig fuld forældremyndighed, og så længe den sag ville køre, kunne hendes eksmand ikke rejse med pigerne.

Nette havde forlangt en kopi af sine pigers flybilletter frem og tilbage. Desværre så hun først for sent, at ud og hjem-billetterne havde to forskellige bookingnumre. Det vil sige, at hendes eksmand havde købt dem hver for sig, for at kunne aflyse hjemrejsen kort tid efter. Nette råder alle med samme frygt til at få billetterne bekræftet af flyselskabet, inden de giver slip på deres børn.
 

Læs i Ude og Hjemme nr 6 fra 4. februar, om hvordan Nette selv tog til Egypten og befriede sine bortførte piger.