De vil tage mine børn

Kristinas mareridt blev komplet, da kommunen truede med at tage hendes børn. Hun havde i forvejen mistet sit hjem efter flere måneder i helvede.

Foto: Morten Nøhr

Først blev Kristina syg. Så mistede hun sit hjem. Nu truer kommunen med at fjerne hendes børn. Men den 32-årige mor fra Østjylland er indstillet på at kæmpe. En blanding af udmattelse og frygt stråler ud af Kristina Askøe, mens hun fortæller om det mareridt, der nu har varet i et halvt år.

Intet sted at bo
Lige nu bor hun sammen med sine børn hos en ven i Randers i en lejlighed på 77 kvadratmeter på 2. sal. Kristina sover på en sofa i stuen, og børnene, 11-årige Cezillie og Oliver, syv, på madrasser på gulvet.

Søskendeparret er - som børn er flest - fyldt med optimisme. Men i deres øjne fornemmer man en anden sandhed, når de fortæller om vennerne og klassekammeraterne, de savner.

Hus med skimmelsvamp
Den lille families trængsler begyndte, da de i foråret flyttede ind i en lejebolig i Silkeborg. Huset lå pragtfuldt - ned til en sø og med udsigt over eng og skov. Kristina og børnene var overbeviste om, at de havde fundet deres drømmehus. Men så begyndte de alle tre at hoste. Og klø. Og kaste op. Og få feber.

- Det var rædselsfuldt. Jeg blev virkelig bange for, at vi fejlede noget alvorligt, siger Kristina. I stedet viste det sig, at huset fra kælder til kvist var inficeret med skimmelsvamp, og Kristina og børnene måtte nærmest flygte fra stedet.

Listen over symptomer var lang og omfattede blandt andet næseblod, rysteture, smerter i led og muskler, hovedpine og voldsom kvalme. Hertil kom en rædselsfuld kløe.
- Forestil dig, at du bliver rullet i Rockwool. Det var sådan, vi havde det, fortæller Kristina.

Myndigheder modarbejder
Teknologisk Institut har siden bekræftet, at huset i Silkeborg er svampeinficeret. Alligevel har Kristina måttet kæmpe for at få ret.
- Kommunen og boligforeningen har fremstillet det, som om det var mig - og ikke huset - den var gal med, siger hun.

Da Ude og Hjemme kontakter Silkeborgs borgmester, Jens-Erik Jørgensen (K) erkender han dog, at kommunen har begået en brøler.
- Der er ingen tvivl om, at vi som kommune har lavet fejl i denne sag. Vi burde hurtigere have fulgt op på de undersøgelser, der blev foretaget, og som påviste skimmelsvamp, siger han.

Hænger på huslejen
Borgmesterens indrømmelse hjælper dog ikke Kristina og hendes børn her og nu. Hun tør ikke flytte tilbage til det inficerede hus, men hun hænger stadig på huslejen. Før hun har fået erstattet sit indbo - som også er ødelagt - tør hun nemlig ikke opsige lejemålet.
- Jeg har selvfølgelig ikke råd til at betale to huslejer, og derfor er vi afhængige af venners hjælp.

Savner vennerne
Men i længden dur det jo ikke, at vi sover på gulve og sofaer. Vi er nødt til at få vores eget, siger hun. Det er særligt Cezillies skolegang, der bekymrer Kristina. Moderen har foreløbigt besluttet at undervise datteren hjemme, for at Cezillie ikke skal kastes ud i flere skoleskift end nødvendigt. Kristina er tidligere jurastuderende og har også arbejdet som lærer, så det faglige er ikke noget problem. Men Cezillie savner selvfølgelig samværet med andre børn. Det samme gør hendes lillebror, Oliver.

Truer med tvangsfjernelse
Midt i trængslerne med at få hverdagen til at hænge sammen har Kristina nu fået nye, alvorlige problemer at slås med. Silkeborg Kommune truer nemlig med at tvangsfjerne hendes børn, hvis hun ikke snart finder en bedre løsning.

- Men hvad skal jeg gøre? Jeg har jo ingen penge. Vi har ingen bolig, og vi har ingen møbler. Alt er ødelagt. Hvis jeg bare opsiger lejemålet på huset i Silkeborg og fjerner mine ting, får jeg dem aldrig erstattet. Jeg synes ærlig talt, at kommunen burde hjælpe - i stedet for at true, siger hun og tilføjer: - Mine børn kan slet ikke klare sig uden mig. Vi er så tæt knyttet sammen. Det ville ødelægge dem.

Ny lejlighed nu?
Borgmester Jens-Erik Jørgensen erkender, at kommunen har sat tommelskruerne på Katrine Askøe.
- Det er korrekt, at der er en potentiel tvangsfjernelsessag under opsejling. Det bunder i, at moderen har taget sine børn ud af skolen. Vi er som kommunen nødt til at handle på den her slags situationer, siger han.

Borgmesteren har dog også en enkelt god nyhed til Kristina.
- Jeg har sikret mig, at boligselskabet snart tilbyder hende en ny lejlighed her i Silkeborg. Det, håber vi, kan hjælpe hende og børnene, så en fjernelse slet ikke kommer på tale.