Den uønskede pige

I december i fjor rejste Ude og Hjemme til Albanien, hvor vi fandt flygtningepigen Ida, som befandt sig i Danmark i fem år, inden hun blev udvist. I aftes, tirsdag den 24. marts, satte DR2 fokus på sagen i dokumentaren 'De udviste børn'.

Gennem tre år fulgte Ude og Hjemme med i Idas liv. Fra første møde i Sandholmlejren i Nordsjælland til villalejligheden i Birkerød, hvor Ida oplevede at få sit eget værelse. Siden rejste vi til Albanien og fandt hende, efter hun 27. september 2013 var blevet hentet af politiet og fulgt til lufthavnen - og udvist. Da levede hun på sjette år i Danmark. Hun gik i 3. klasse i dansk folkeskole, havde danske veninder - og følte sig dansk.

LÆS OGSÅ: Her er min nye mor

Ulovligt ophold i Danmark

I aftes, tirsdag den 24. marts, fulgte DR2 op på sagen i dokumentaren 'De udviste børn'.

Lume Ulliri og hendes to børn, Ida og Dori, kom til Danmark i juli 2008, da Ida var tre år gammel, og hendes storebror Dori syv. Da Ude og Hjemme i 2011 kontaktede Udlændingeservice vedr. sagen, lød svaret, at den 40-årige Lume Ulliri og børnene havde opholdt sig ulovligt i Danmark siden efteråret 2008, hvor de fik afslag på asyl.

Hvorfor udviste man dem så ikke allerede i 2008?

- Det er et godt spørgsmål, sagde pressekonsulent Nils Bak fra Udlændingeservice.

Sagen var klassificeret som "Åbenbart grundløs - haster".

LÆS OGSÅ: Det afviste barn

Må begynde i 0. klasse

Som Ude og Hjemme dokumenterede i reportagen fra det ludfattige Fushe Gjonëm i Albanien, er Ida og hendes bror nu udvist til ingenting. De taler ikke albansk og må derfor begynde i 0. eller 1. klasse, hvor de kommer til at sidde på bageste række. Hvis de da får lov til at begynde i skole. I Danmark var de velfungerende folkeskoleelever. I Albanien er de analfabeter - uden fremtid. De bor hos en alkoholisk bedstefar, som brødføder familien ved hjælp af to køer og en flok høns.

LÆS OGSÅ: Kasseret af adoptivmor

I strid med FNs børnekonvention

I DR2-dokumentaren kommer det imidlertid frem, at børn - der ligesom Ida og Dori har levet det meste af deres liv i Danmark - udvises i strid med FNs børnekonvention. Advokater, børneorganisationer og eksperter retter alle en skarp kritik imod én person: Justitsministeren.

Se dokumentaren her.

Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-