Onsdag d. 1. oktober 2014 - af Videnskab.dk, Foto: All Over Press
Derfor spjætter vi inden drømmeland
Vores krop har det med at spjætte, lige inden vi falder i søvn. Men hvad er forklaringen på det mystiske chok inden drømmeland?

Mest læste artikler på udeoghjemme.dk
![]() |
Hund ventede et år på død ejer |
![]() |
Lille Torben forsvandt i skoven |
![]() |
Berømt restaurant afslører: Derfor venter du længere på maden |
Soveværelset er mørkt, dit åndedræt bliver tungere, langsommere og mere fredfyldt. Men så: Spjæt! På tærsklen til drømmeland får vi et kæmpe chok? Men hvad var det? Ifølge Videnskab.dk er der tale om et søvnryk.
Det forklarer Poul Jennum, der er professor i søvnsygdomme og leder af Dansk Center for Søvnmedicin ved Glostrup Hospital.
Læs også på Videnskab.dk: Brug soveværelset til søvn og sex
-Spjættet er det, vi kalder for et søvnryk. Der er tale om et overgangsfænomen, eller en vippemekanisme, som indtræffer, når vores muskler skal tilpasse sig et andet stadie, fortæller Poul Jennum.
Når du losser til en bold
I vågen tilstand er der nemlig hele to slags muskelaktiviteter:
1. Pyramidal muskelaktivitet
2. Ekstrapyramidal muskelaktivitet
Da du besluttede dig for at klikke på denne artikel, aktiverede du musklerne i dine hænder, fingre og arme. Den slags bevidst muskelaktivitet er det, lægevidenskaben kalder for 'pyramidal muskelaktivitet'. Det er også den, der aktiveres, når du beslutter dig for at losse til en bold.
Konstant spænding
Men der er også en anden slags muskelaktivitet: Nemlig den, der sørger for, at din krop hele tiden har en vis muskelspænding. Uden den konstante spænding kan du eksempelvis ikke sidde oprejst på en stol. Det kan du selvfølgelig ikke hele tiden bruge krudt på at tænke over. Derfor sker det automatisk.
Den slags konstante, men automatiske, muskelaktivitet er det, lægevidenskaben kalder for 'ekstrapyramidal'.
Læs også på Videnskab.dk: Det gør søvnen ved kroppen
Men når vi skal sove, er det nødvendigt for kroppen at slippe af med al denne kropslige hurlumhej. Derfor falder aktiveringen af begge muskelsystemer.
Der er intet galt med dig
Vores hjerne sætter en kæp i nervesystemets konstante kommunikationshjul. Dermed tipper vores krop over i et nyt stadie, hvor musklerne slapper fuldstændigt af. Det er det, vi kalder for søvn.
Søvnrykket - spjættet - er altså en måde, hvorpå kroppen rent muskulært tuner sig ind på et nyt og anderledes stadie end det, vi kommer fra. Og det er helt naturligt. Der er intet galt med dig, fordi du af og til spjætter inden drømmeland:
Ingen grund til behandling
-Søvnryk er helt og aldeles godartet. Det er ikke sådan, at der er noget galt med os, fordi vi oplever søvnryk i en periode, eller hvis én oplever flere søvnryk end en anden. Mennesker har bare forskellig fysiologi. Derfor er der heller ingen grund til at behandle for det - folk vil overvejende blive beroliget, når de hører om søvnrykkets godartede natur, slutter Poul Jennum.
Andre artikler på Videnskab.dk:
Unikt dokument dukket op fra Darwin
Forsker: Du kan ikke undgå listeria
Piger dyrker stadig sikker sex efter HPV-vaccine