Derfor strækker du dig om morgenen

De fleste mennesker har lyst til at strække sig, når de vågner efter en nattesøvn. Men hvorfor? Og hvordan påvirker det kroppen?


Efter otte timer på langs kommer lysten nærmest prompte. Stræk dig, siger lemmerne, og man vrider sig i alverdens positioner. Men hvorfor?
Professor Poul Jørgen Jennum, der er forskningsansvarlig på Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital har ikke et præcist svar på, hvorfor vi laver morgenøvelserne. Men han ved, at morgenstrækning medvirker til at få gang i blodgennemstrømningen. Noget, der ses hos næsten alle dyrearter, forklarer han til videnskab.dk.

Vores bedste ven, hunden, strækker forpoterne fremad og svajer i ryggen, og selv fisk spreder og vinker med finnerne, når de vågner. Vi udvider også lungerne med dybere vejrtrækninger.

Læs også på Videnskab.dk: Snooze-knappen gør dig mere søvnig

Regulering af døgnrytmen

Efter natten har hele systemet brug for hjælp til at komme i gang igen, og her hjælper udstrækningen. Fysisk aktivitet er med til at styre døgnrytmen.
-Når vi sover, nedsætter vi bevægeaktiviteten og den generelle metabolisme, altså stofskiftet. Strækkeøvelserne er formentlig en del af den almindelige vækning og døgnrytmeregulering, siger Poul Jørgen Jennum.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er nogle mennesker så morgensure?

Ledbånd og muskler vågner

En anden årsag til, at vi strækker os, er, at kroppen kan være stiv, når man vågner om morgenen. Et ordentligt morgenstræk hiver både i nerver, sener, ledbånd og muskler.
Det fortæller Peter Keller Hansen, som underviser på fysioterapeutuddannelsen i Aarhus og er specialist i træning og bevægelse.
-Hvis man for eksempel har sovet i fosterstilling, kan man forestille sig, at vævet i ryggen er lidt længere, mens det er trukket lidt sammen på forsiden. Det kan måske forklare, hvorfor det er rart at komme ud af stillingen og få strukket sig, siger han.

Det er dog svært at sige præcist hvilke strukturer, der giver følelsen af velbehag, når vi laver strækket.

En anden forklaring kan måske findes i krydsfeltet mellem psyke og fysik. Stræk kan ifølge Peter Keller Hansen have en afspændende virkning, hvor det, ligesom når man gaber, virker afslappende og behageligt.

Andre artikler på Videnskab.dk

Sexede stemmer lyver ikke
Hjernens "glædestof" gør pot-misbrugere angste
Hjælp: Hvad er det for en mærkelig edderkop?


Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.

En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.

Shorts'ne koster
kun 475,-