Elever tilbage i skole efter massakre

20 børn og seks voksne blev myrdet, da en syg mand gik amok på en skole i USA kort før jul. Nu er børnene vendt tilbage i skole til en hverdag, hvor mange stole står tomme. En af dem tilhørte lille seksårige Emilie, hvis portræt er blevet et billede på tragedien.

Ethvert stort drama har sine egne glorværdige helte og sine egne meningsløse ofre. Sådan er det også med massakren på Sandy Hook-skolen i byen Newtown i USA.

Klokken 9.30 om morgenen lokal tid fredag den 14. december gik massemorderen Adam Lanza, 20, amok med sine automatiske skydevåben.

LÆS OGSÅ: Barnepige myrdede børnene

På 10 minutter dræbte han koldt og kynisk 20 børn og seks voksne, og ændrede for evigt livet i det lille samfund med 27.500 indbyggere, 100 km nord for New York.

Emilie

Historierne om, hvordan flere af lærerne ofrede deres liv for at redde børnene, bliver ved med at dukke op. Også hvert enkelt af de 20 døde børn har sin egen historie. Specielt ét foto er blevet hængende på nethinden hos millioner af mennesker verden over.

Det er billedet af søde lille seksårige Emilie, der med sit lange, lyse hår og blå øjne, der med et skælmsk smil på læberne kikker direkte ind i sin elskede fars kamera. Hun er et af de 20 børn, der blev dræbt.

Nu er hun vores engel

Emilies far, Robbie Parker, offentliggjorde i timerne efter massakren billedet af sin datter, samtidig med at han satte ord på den tragedie, der havde ramt ham og hustruen Alissa og deres to andre døtre på tre og fire år.

"Hun var smuk. Hun var blond. Hun var altid smilende. Emilie var den type, der kunne oplyse et helt rum. Hun havde altid noget venligt at sige om alle. Nu er hun vores engel og vil altid være i vores hjerter. Hendes kærlighed og den styrke, hun gav os, og det eksempel, hun satte for os, er bemærkelsesværdigt og giver os mod og kraft til at leve videre på minderne om hende. Hun er en fantastisk person, og jeg er så heldig at være hendes far".

Samtidig havde den ulykkelige far overskud til at sende sympati til de efterladte efter gerningsmanden, Adam Lanza, der skød sig selv efter massakren. Til massemorderens pårørende sagde Robbie Parker:

"Jeg kan sagtens forestille mig, hvilken frygtelig oplevelse, dette har været for jer, og hvilket tungt åg, der har lagt sig på jeres samvittighed og på jeres skuldre. Men I skal vide, at I har min medfølelse, og at jeg ikke bebrejder jer noget. Det var et sygt menneske, der tog min datters liv".

Tilbage i skole

Onsdag den 3. januar vendte de omkring 400 overlevende børn fra massakren tilbage til en normal hverdag som skoleelever. Men intet i Newtown bliver som før. Rundt om i det lille samfund er der skabt små mindelunde for de dræbte. Sandy Hook-skolen er lukket, og dens fremtidige skæbne er uvis. Sandsynligvis bliver den revet ned.

Sammen er vi stærke

Savnet af de 20 børn og seks voksne, der blev dræbt den 14. december, lå som en tung dyne over første skoledag. Eleverne skal foreløbig undervises på Chalk Hill-skole i nabobyen Monroe.

Overalt på vejene ind til skolen stod mennesker med levende lys og bannere med sætninger som "Sammen er vi stærke", og "Vi elsker jer". Gode kræfter søgte på mange måder at støtte børnene på den første skoledag.

Måske er der alligevel håb forude for de tusinder børn og voksne i Newtown.

LÆS OGSÅ: Charlottes mand forsvandt sporløst