Elitesoldat: Prinsesse Diana blev myrdet

Prinsesse Dianas død var slet ikke et uheld. Hun blev myrdet på ordre fra det engelske kongehus. Sådan har konspirationsteorierne lydt i årevis, uden at ret mange har taget dem seriøst. Men nu har udtalelser fra en elitesoldat fra den britiske SAS-styrke skabt fornyet røre om sagen. Soldaten har, ifølge et brev, pralet med at elitestyrken stod bag mordet. Politiet undersøger de nye oplysninger.

Nye oplysninger peger på, at elitesoldater myrdede Diana

Den 31. august er det 16 år siden, at den engelske prinsesse Diana, hendes kæreste Dodi Al Fayed og chaufføren Henri Paul blev dræbt, da deres bil i de tidlige morgentimer forulykkede i Pont de l'Alma tunellen i Paris.

Hele verden sørgede over tabet af "folkets prinsesse", og hurtigt blev de mange paparazzi-fotografer, der altid fulgte Diana, beskyldt for at have forårsaget ulykken.

Mistanke om mord

Undersøgelser slog siden fast, at chaufføren bar den største skyld, da han var beruset og desuden påvirket af flere slags medicin. En fransk efterforskning frikendte endda fotograferne fuldstændig.

LÆS OGSÅ: Hyrede lejemorder til sin mand

Men ikke alle har accepteret myndighedernes undersøgelser og forklaringer. Bl.a. har Dodi Al Fayeds far, Mohamed Al Fayed, stædigt fastholdt, at ulykken var arrangeret, og at det var selve det engelske kongehus, der stod bag.

Diana var blevet skilt fra prins Charles året før, og kongehuset ville ikke risikere, at hun nu giftede sig med en muslim - som hun, påstod Mohamed Al Fayed, i øvrigt var blevet gravid med.

Diana selv har også bidraget til spekulationerne. Ti år efter sin død dukkede der nemlig et brev op, som hun havde skrevet til sin butler, Paul Burrell, i 1993, hvor hun påstår, at prins Charles planlagde at dræbe hende. "Mit liv er i fare", skrev hun og fortsatte senere, "min mand er ved at planlægge en "ulykke" men min bil, bremsesvigt eller alvorlige kvæstelser til hovedet".

Nye spor

Også chaufføren, Henri Pauls nu 83-årige mor, Gisele, er sikker på, at ulykken var planlagt.

- Jeg er overbevist om, at der var en sammensværgelse om at dræbe prinsessen den skrækkelige nat i august 1997. Jeg ved i mit hjerte, at min søn blev myrdet, og jeg lever stadig i den tro, at sandheden en dag vil komme frem, udtalte hun for nylig til den engelske avis Daily Mail.

LÆS OGSÅ: Spist af haj på bryllupsrejse

Og nu ser det altså ud til, at også politiet tager mistanken om et morderisk komplot alvorligt. I hvert fald har Scotland Yard besluttet at undersøge nye spor, der er dukket op i forbindelse med en retssag mod snigskytten, sergent Danny Nightingale fra elitestyrken SAS, som er anklaget for ulovlig våbenbesiddelse.

I retssagen har anklagerens kronvidne, en soldat, som kun omtales som "soldat N", indirekte leveret de nye oplysninger, som straks har sat de engelske medier på den anden ende.

Læst op i retssag

Soldat Ns tidligere svigerforældre skrev i 2011 til den øverstkommanderende i SAS-styrken, at han angiveligt skulle have pralet over for sin daværende kone med, at hans enhed havde arrangeret prinsessens død, og at sagen siden var blevet mørkelagt.

Det syv sider lange, håndskrevne brev blev forleden læst op i retssagen mod Nightingale i en censureret version.

Straks trådte adskillige fremtrædende politikere og soldater frem i medierne og skød de nye oplysninger ned.

Dianas tidligere bodyguard fra Scotland Yard, Ken Wharfe, mener, der er tale om et stunt for at få opmærksomhed.

LÆS OGSÅ: Min far blev myrdet

En tidligere SAS-oberst ved navn Tim Collins, beskriver brevet som "ren nonsens" og "ønsketænkning", og Soldat N er i flere engelske medier blevet beskrevet som en voldelig tosse, som selv er tidligere straffet, og som angiveligt har mishandlet sine egne børn.

Politiet undersøger

Alligevel tager det engelske politi dog de nye oplysninger så alvorligt, at de har sat efterforskere til at undersøge dem nærmere.

- Metropolitan Politi undersøger og vurderer de informationer, som for nylig er modtaget i forbindelse med dødsfaldene … Men dette er ikke en ny efterforskning og er ikke en del af Operation Paget (en tidligere efterforskning af sagen, som bl.a. fastlog, at Diana ikke havde været gravid, da hun døde, red.), lød det forleden fra en talsmand fra politiet.

Det britiske kongehus har afvist at kommentere de nye oplysninger.