En lettelse at hun døde

'Du skylder os at dø'. Sådan lød Camillas sidste ord til sin mor.

19-årige Camilla Johansen fra Espergærde er vokset op hos en stærkt alkoholiseret mor. Hun har oplevet, hvordan alkohol kan ødelægge en hel familie og en hel barndom. Først da hendes mor døde i april i år, kunne hun endelig lægge fortiden bag sig.

Heldigvis har Camilla været stærk nok til selv at vælge en anden vej i livet end sin mor. I dag er hun nyudklækket hf-student og skal snart starte på pædagogseminariet i Gentofte. Et liv langt fra barndommens skygger.

Når Camillas mor lå og sov den ud på lædersofaen hjemme i lejligheden i Tibberupparken, en betonbebyggelse i Espergærde, gemte Camilla sig væk i lektierne inde på sit værelse.
- Det var min måde at slippe væk på og finde den tryghed, som vi ikke fik hos vores mor, fortæller Camilla Johansen, som er storesøsteren i en søskendeflok på tre.

Du skylder os at dø
I april i år døde Camillas mor af eftervirkningerne af sit voldsomme misbrug. Kun 42 år gammel.
Kort inden besøgte Camilla hende på hospitalet.

- Jeg stod ved min mors dødsleje og havde endelig muligheden for at sige, hvad jeg følte. Hun var for svag til at tale. Jeg fortalte hende, at hun havde ødelagt vores familie og ødelagt en stor del af mit liv - og så sagde jeg til hende, at hun skyldte os alle sammen at dø, fortæller Camilla.

I dag sidder billederne af en mor, der altid var fuld, hjemmebrænderiet i badeværelset, de mange vodkaflasker og de evindelige drukgilder i barndomshjemmet fast for altid. Men Camillas mor er død, og nu drejer det sig først og fremmest om ikke at hænge fast i fortiden, men om at leve i nu'et.

- Jeg ved, at min mor elskede mig. Måske elskede jeg også hende - jeg ved det ikke. Men det har givet mig ro i sjælen, at hun er væk. Nu skal det fremover dreje sig om mig og mit liv, siger Camilla, som i dag bor i Tibberupparken - med udsigt til barndommens gade.

[email protected]