En ukendt kvinde er din mor

Da Jane og Kenneth Olesen ikke selv kunne få et barn, søgte de hjælp. Derfor er sønnen Alvin er et reagensglasbarn, og Jane er ikke hans biologiske mor.

Jane sammen med sine to sønner


For få år siden var Jane Wang Olesen, 31, fra Holstebro tæt på at opgive drømmen om at blive mor. Sammen med ægtefællen Kenneth Olesen, 33, forsøgte hun forgæves i flere år at blive gravid. Da hun søgte lægehjælp, fik hun den ulykkelige besked, at hun på grund af hormonforstyrrelser ikke kunne blive gravid uden hjælp.

I dag er Jane verdens lykkeligste mor til 3-årige Alvin og Matti på bare otte måneder. Hun elsker sine to sønner lige højt. Sammen med ægtefællen Kenneth Olesen, 33, har hun skabt den kernefamilie, som parret har drømt om, siden de mødtes for 12 år siden. Men dybt i Janes hjerte nager en frygt, som hun hverken kan eller vil slippe.

Frygter sønnens nysgerrighed

Læs også: Forelsket i ukendt donor

Der er nemlig forskel på de to drenge, selv om de ligner hinanden på en prik. Storebror Alvin er et reagensglasbarn. Han er resultatet at æg fra en ukendt kvinde og Kenneths sæd. Derfor frygter Jane, at hendes ældste søn en dag af nysgerrighed, eller måske ungdommelig trodsighed, vil søge efter sine rødder og finde sin biologiske mor, fordi Jane ikke er hans genetiske mor.

I ni måneder bar gravide Jane sønnen under sit hjerte, og satte ham i verden som sin elskede søn. Hun er hans biologiske mor, men mor og søn har ikke fælles DNA. Når nogen fortæller Jane, at Alvin ligner hende og påstår, at mor og søn har de samme øjne og ansigtstræk, tænker Jane sit. Det kan jo ikke passe.

Frygter for drengenes reaktion

Læs også: Døende mors rørende afskedsbrev


- Min kærlighed til Alvin er betingelsesløs og urokkelig. Det kan intet lave om på. Men genetisk er han ikke er min søn, ligesom Matti er. Når den sandhed går op for drengene, frygter jeg for deres reaktion, siger Jane.

- Jeg er bekymret for, at Alvin måske i puberteten en dag siger: "Du er ikke min mor. Jeg ligner jeg dig slet ikke. Hvor er min rigtige mor?" Det er mit skrækscenarie, og det vil vi forhindre ved at fortælle Alvin sandheden, når han er stor nok til at forstå den.
- Et sted i Danmark befinder Alvins genetiske mor sig, og måske får han en dag trang til at opsøge hende. Derfor har Kenneth og jeg valgt at være åbne og ærlige overfor vores søn. Vi vil ikke sætte os i en situation, hvor han engang kan bebrejde os noget.

Blev gravid i første forsøg

Læs også: Stine fødte på en rasteplads

I 2007 besluttede Jane og Kenneth at blive forældre, men det lykkedes ikke på grund af hendes hormonforstyrrende sygdom, PCO. I 2009 tabte hun 20 kilo på 20 uger, og kom i behandling med henblik på insemination på en offentlig klinik i Skive.

Men Jane blev stadig ikke gravid, hvorefter et reagensglasbarn med hjælp fra en donor var sidste mulighed. I september 2010 fik parret besked fra klinikken i Skive, at en anonym donor havde meldt sig som ægdonor. Med Janes egne ord blev hun gravid "i første hug", og den 27. juni 2011 blev Alvin født på sygehuset i Holstebro.

Jane havde oplevet sit første mirakel, men der ventede endnu et.

Parret gjorde intet for at beskytte Jane mod endnu en graviditet. Lægerne havde jo for flere år siden fortalt, at det ikke kunne lade sig gøre uden hjælp. Men i foråret 2013 viste det sig, at Janes utilpashed ikke skyldtes stress, men derimod en graviditet. Det umulige var sket. En scanning efter 10-12 uger viste ulykkeligvis, at fostret var dødt. Jane fik abort og alt tydede på, at Alvin skulle vokse op som enebarn. Men miraklernes tid var stadig ikke forbi. Få uger efter aborten skete det, der medicinsk set var umuligt, nemlig at Jane igen blev gravid uden hjælp. Hun var fire uger henne, da det blev opdaget, og 22. marts 2014 kom Matti til verden på Herning sygehus.

Jane skriver sandheden i en bog

Læs også: Fik trillinger trods p-piller


- Kenneth er 100 pct. far til begge drenge, mens jeg er genetisk mor til Matti og biologisk mor til Alvin. Når jeg hører i medierne, at alle børn har krav på at kende deres ophav, giver det mig et stik i hjertet. Den mulighed har vi ikke, fordi vores donor ifølge lovgivningen blev sikret 100 pct. anonymitet, siger Jane.

- Men der kan opstå en situation, f.eks. i forbindelse med sygdom, hvor Alvin og min DNA skal bruges, så sandheden kommer frem. Derfor har vi valgt at fortælle Alvin, at jeg ikke er hans genetiske mor, men at det intet ændrer for min kærlighed til ham.

Jane har skrevet en lille bog til sin ældste søn. Heri står blandt andet:

"Mor var i stykker i maven, men så var der en rigtig rar donor, der gav et æg som mor passede på i maven, og som blev til dig, og mens du lå inde i mors mave så reparerede du det der var i stykker så Matti kunne komme til".

Lægerne har ikke kunnet give Jane Wang Olesen en forklaring på, hvordan hun kunne blive gravid ved egen hjælp, efter at hun havde født Alvin. Men ingen af de to brødre var født, hvis ikke en anonym kvinde i efteråret 2010 havde tilbudt sin hjælp. Alvin banede vejen for lillebror Matti. Nu venter Jane og Kenneth spændte på, om deres ældste dreng en dag får trang til at finde sin genetiske mor. Sandheden kender han under alle omstændigheder.