Endelig rask

Allerede som tre-årig begyndte Hannah at udføre tvangshandlinger. Men nu er hun langt om længe blevet fri.

For første gang i 11 år føler Hannah sig let om hjertet: Det onde, der stensikkert ville ramme familien, medmindre hun slavisk gennemførte sine ritualer, skete slet ikke. Tvangstankernes grusomme trusler var løgn.

Havde mange ritualer
- Jeg er så glad for, at jeg ikke gør de ting mere, for det var frygteligt, siger 14-årige Hannah Ager om sin OCD.
Hendes ting skulle for alt i verden ligge på den rigtige hylde. Fjernsynet måtte endelig ikke larme. Hænderne blev skrubbet grundigt og nærmest til blods. For hvis hun ikke udførte sine daglige ritualer, var hun overbevist om, at der ville ske hendes mor og søskende noget forfærdeligt. Men et halvt års terapeutisk forløb har reddet den kønne teenagepige ud af tvangstankernes tyranni.

Tror på datterens fremtid
Hannahs mor, Charlotte, blev første gang opmærksom på datterens sygelige ritualer, da Hannah var tre år. Når datteren legede med andre børn, ville hun have, at de skulle gentage bestemte sætninger flere gange. Med årene blev ritualerne flere, og Hannah fik det meget værre, og først da Charlotte hørte om en psykoterapeut, der kunne hjælpe OCD-ramte, blev hun fyldt med håb. Efter behandling i blot seks måneder er Hannah en helt anden pige.
- Jeg har fået min datter tilbage. På et tidspunkt tænkte jeg på, hvordan det skulle gå Hannah, men jeg er sikker på, at hun nok skal klare sig nu, siger Charlotte.

150.000 danskere har OCD

OCD er en psykiatrisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og handlinger. Det er ikke sindssyge. Man benytter to forskellige former for behandling ved OCD. Medicinsk behandling og adfærdsterapi. Mange har brug for begge behandlingsformer.

Kilde: OCD-foreningen og Netdoktor