Erik kom på børnehjem som spæd: På sporet af en barndom

På tv kunne vi følge Erik Valeur på sporet af de seks andre børn, han delte stue med på Skodsborg Spædbarnshjem. Her tilbragte han de to første år af sit liv, inden han blev genforenet med sin mor. Og selv i dag kan han mærke en følelse af forladthed.

– I mange år tænkte jeg egentlig ikke så meget over det. Men da jeg selv skulle være far for første gang, blev jeg ramt af den der mærkelige følelse af at være forladt, siger Erik Valeur, 60, journalist og forfatter – og tidligere børnehjemsbarn.

– Jeg kunne ligge der i et mørkt rum og pludselig mærke den fornemmelse af, hvordan det var, da jeg som helt lille lå i mørket på spædbarnsstuen i Skodsborg, vågen, blandt alle de andre børn, men uden nogen kontakt til voksne, siger Erik.

Erik som helt lille, mens han boede på børnehjemmet i Skodsborg.

Mor forsøgte selvmord

Eriks mor, Ulla, mødte, tilbage før Erik blev født, en mand fra Norge. Da hun blev gravid, tog han omgående hjem til Norge, og Eriks mor gled længere og længere ind i en depression. Hun forsøgte selvmord ved at sluge sovepiller, blev reddet, og den 2. september blev Erik født på Rigshospitalet. Fødegang B.

– Det var besluttet, at jeg skulle bortadopteres. Dengang var det alt for skamfuldt at føde et barn uden en far. Så straks efter fødslen tog min mor hjem til sine forældre i Vejle, fortæller han.

Erik blev anbragt på Mødrehjælpens børnehjem i Skodborg, hvor han boede sammen med andre børn, der ventede på adoption.

– Normalt blev spædbørnene kun på børnehjemmet i højst et halvt år. Så var der som regel fundet nye forældre, siger Erik Valeur.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Børn skal sove hos mor indtil de er tre år

Kom hjem til mor

– Børnehjemmet lå jo flot med udsigt over Øresund. Men det var også et sted med for eksempel én nattevagt til 40 børn. Så der var jo ikke megen tid til det enkelte barn.

Erik kom til at bo i Skodsborg i meget længere tid. Han er ikke helt klar over, hvad der egentlig foregik, men han blev ikke bortadopteret. I stedet kom hans mor på besøg om søndagen, og efter to år kom han hjem til sin mor.

For der var i mellemtiden sket det, at Eriks mormor og morfar var flyttet fra Vejle til Søborg, de havde købt et lille rækkehus, og så flyttede Erik og hans mor med.

– Vi blev ved med at komme på Skodsborg. Mor og jeg cyklede nu og da ud på børnehjemmet og hilste på de voksne.

Hele tiden fik Erik at vide, at han havde haft det så godt, at han havde haft venner blandt de andre børn, og at han trivedes rigtig fint på hjemmet. At det havde været en lykkelig tid. Alt det troede han på i mange år.

Jul på Skodsborg. Erik sidder helt ude til højre og holder om sin fod.

1 år alene på sygehus

Men det var ikke sidste gang, Erik måtte undvære sin mor i årevis. I hvert fald på hverdagene. Da han var 10 år, blev Erik Valeur indlagt på Røsnæs Kysthospital til behandling for hoftesygdommen Calvé-legg-Perthes. Sygdommen rammer typisk børn, og den blev behandlet med et års sengeleje og derefter et års genoptræning.

– Det lyder mærkeligt i dag. Men dengang havde man den idé, at det var synd for børnene, hvis forældrene var der for tit. De blev jo kede af det, når de gik igen, forklarer Erik.

Så der var kun besøgstid hver søndag, og det var netop på sådan en søndag, at Erik brød helt sammen.

LÆS OGSÅ: Tinas tragedie: De tog hendes børn

Brød sammen

Hans mor havde mødt en mand, og jublende lykkelige kom hun og den nye mand på besøg, kort efter de var blevet gift. Ja, nærmest direkte fra brylluppet.

– De kom i det fine tøj, med brudebuket og store smil. Glade fortalte de mig, at de var blevet gift, og at de nu var på vej på bryllupsrejse til Mallorca, husker Erik.

– Da de gik, brød jeg for første gang helt sammen. Bump sagde det. Jeg græd og var dybt ulykkelig. Lægen kom ind og trøstede mig, og det var ellers absolut ikke noget, der skete.

I dag tror Erik, at det var frygten for igen at miste sin mor, der slog så hårdt.

– Han var da en flink mand, men det var som om, det hele dukkede op igen. Jeg var bange for, at hun skulle skride igen, siger han.

Men de kom hjem igen, og det gjorde Erik også. Følelsen af at være forladt, af at være alene i et mørkt rum blev gemt langt væk. Faktisk var Erik Valeur over 30, før tankerne igen dukkede op.

Eriks mor, Ulla, og hendes mand, Jakob, var bare så glade, da de kom på besøg på Kysthospitalet lige efter deres bryllup. Men da de tog af sted for at tage på bryllupsrejse, brød Erik fuldstændig sammen.

Reaktionen på ensomheden

Det var først, da han og hans daværende kæreste, Charlotte Meldal, ventede deres første barn, at Erik nærmest blev tvunget til at huske tilbage på, hvordan det egentlig var at være så alene. For hun sagde simpelthen en dag noget om, at så lykkeligt og så dejligt kunne det heller ikke have været at ligge der på børnehjemmet.

Og når Erik kiggede indad, kunne han se, at hun havde helt ret. Der var vokset en underlig vrede frem i ham, som han kun kunne se som en reaktion på ensomheden og forladtheden i sit livs første to år.

Fra da af optog fortiden på børnehjemmet mere og mere Erik. Han skrev om det som journalist, og han skrev romanen ”Det syvende barn”, der er inspireret af hans tid på Skodsborg.

LÆS OGSÅ: Bortadopterede søstre fandt hinanden på facebook

Fandt de andre børn

Til sidst voksede der et ønske frem om at finde de andre børn, der havde ligger der i mørket på Elefantstuen som helt spæde i Skodsborg. Det lykkedes, og på tv kunne vi alle i mandags i første del af dokumentaren ”Erik og børnene fra spædstuen” se, hvordan Erik Valeur finder frem til nogle af de andre fra børnehjemmet.

– Det var en lettelse at opleve, at de andre havde det nøjagtig lige sådan. De havde den der vrede på egne vegne, siger Erik Valeur.

I dag har Erik selv fire børn. Sally, 27, Jeppe, 25, Asta, 22 og August på 17. Og så er han for nylig blevet farfar til Storm på nu 5 måneder.

– Jeg vil rigtig gerne være der for Storm. Og med min baggrund burde jeg måske være der i rigtig høj grad, siger Erik Valeur.

Erik Valeur nyder at være sammen med sit barnebarn Storm på 5 måneder.

Se eller gense dokumentaren ”Erik og børnene fra spædstuen” på DR HER

https://www.dr.dk/tv/se/erik-og-boernene-fra-spaedstuen/erik-og-boernene-fra-spaedstuen-1-2