Familiens hemmelighed: Min bror sendt væk som 4-årig

Tina Burhene, 42, fik sit livs chok, da hun efter sin fars død fik at vide, at hun havde en bror, der blev bortadopteret som 4-årig. – Tanken om den lille dreng, alene på et børnehjem, gør ondt, siger Tina.

- Hvordan kunne de dog gøre det? Sige farvel til et barn på 4 år, der ellers havde været en del af familien? Som havde været med juleaften og alt sådan noget. Jeg fik bare et chok, siger Tina Burhene, 42, fra Havdrup på Sjælland.

I 2011 døde hendes far, Leif, af kræft i bugspytkirtlen. Tinas mor, Birthe, havde da allerede gennem flere år været syg af sklerose, og havde stort besvær med at tale og forklare sig.

Men med faderens død blev familiens store hemmelighed afsløret.

LÆS OGSÅ: Julen gav mig ondt i maven

En sommerdag i 2011 i august kom Tinas storebror, Brian, som så ofte forbi sin søster. Men denne gang havde han noget alvorligt at tale med sin søster om.

– Jeg har fået en storebror, sagde Brian til Tina, der bare grinede og troede, det hele var en spøg. Men den var god nok.

Brian havde været ude hos deres faster, som havde fortalt, at Tina og Brian havde en storebror, der som 4-årig blev bortadopteret. Og ikke nok med det. Hun havde også billeder af deres bror, som hun vidste hed Torben. Billeder, der viste en glad Torben fejre juleaften med resten af familien.

Især dette billede af en glad dreng juleaften rørte Tina dybt. Billedet er taget, mens Torben stadig var en del af Tinas familie, og altså før han kom på børnehjem og siden blev adopteret.

Fejrede jul sammen

– Jeg var chokeret. Jeg tænkte på min egen datter, Annika, der dengang også var 4 år. Jeg kendte jo min mor og far som rigtige superforældre, der havde givet mig en god og tryg opvækst, hvor familien var det vigtigste, siger Tina.

Chokket blev bare så meget større, da Tina fandt ud af, at stort set hele familien kendte til Torben. Det var kun Tina og hendes storebror, der aldrig havde hørt noget om yderligere en bror. Men nu, hvor deres far var død, kom sandheden frem fra deres faster.

– Hun fortalte også, at det var min far, der havde sagt til resten af familien, at det bare var noget, der ikke skulle tales om.

LÆS OGSÅ: Deres bog er en bestseller: Skolepiger med flette-succes

– Jeg ville ikke spørge min mor. Hun var så syg, at hun ikke kunne forklare noget, siger Tina, der så i stedet gik i gang med at søge efter sin ukendte bror.

Det viste sig, at Birthe rigtignok havde fået en søn som helt ung. Hun var bare 17 år, da hun blev mor. Det var for stort et ansvar for den unge pige, så hendes lille søn, Torben, boede fra starten hos sin mormor og morfar, men havde selvfølgelig også tæt kontakt med sin mor.

Da Tinas mormor døde som kun 41-årig, blev det for meget for morfaren at passe den lille dreng. Og det var da, beslutningen blev taget om, at Torben skulle på børnehjem i Ringsted.

  

En dag som barn så Tina dette billede af sin mor med en nyfødt baby. Det var hendes storebror, Torben. Men da Tina dengang spurgte sin mor, hvem drengen på billedet var, fik hun bare det svar, at det var et barn, hendes mor engang passede.

Torben som skoledreng. Tina har fået fotoet af Torbens adoptivfar, Henning.

LÆS OGSÅ: 2-årig voldtaget og myrdet af stedmor

Alene på børnehjem

I mellemtiden havde Tinas mor mødt Leif, og de to stiftede sammen en familie og besluttede ikke mere at tale om Birthes søn, Torben.

– Tanken om min bror helt alene på et børnehjem – det gjorde ondt, siger Tina.

Hun kiggede i kirkebøger og tog kontakt til sønnen af forældrenes nabo. Han havde som barn overhørt, at de voksne havde talt om Torben og havde talt om, hvor han nu boede.

Men selv det var ikke nok til at finde ham. Først da Tina kom i kontakt med tv-holdet bag ”Hemmeligheder og Løgne,” kom der skred i sagerne.

Endelig lykkedes det gennem en håndværker i området, der kender gud og hver mand, at komme frem til adressen på det hjem, hvor Torben havde boet. Det lå tæt på Tinas eget hjem.

– Faktisk så tæt på, at jeg sagtens kan have set ham i Brugsen. Det er en mærkelig fornemmelse, siger Tina.

Da Tina og hendes mand, Claus, nærmede sig Torbens barndomshjem, opdagede Claus, at Torbens navn stod på postkassen.

– Det havde jeg slet ikke forventet. Jeg troede kun, at hans far boede på adressen. Men nu så det ud som om, at Torben selv også gjorde.

Tina og manden Claus Burhene.

Hun kom for sent

Mens Tina stod og tog sig sammen til at ringe på, kom en bil kørende ind i indkørslen. Der sad en ældre mand bag rattet. Det var Torbens far, Henning. Og han havde ikke gode nyheder. For han kunne fortælle, at Torben var død bare et halvt år tidligere. Kun 53 år gammel, af kræft.

– Det var som et slag lige i hovedet. Det havde jeg slet ikke forventet. Jeg blev meget berørt. Måske også fordi, Henning blev så påvirket, siger Tina.

LÆS OGSÅ: Malenes sejr: Jeg bestod som mor

Til gengæld kunne Henning berolige Tina på andre måder. For gennem snakken med ham fik Tina vished for, at hendes storebror havde levet et godt liv. Først som barn hos Henning og hans hustru, siden som en dygtig it-mand.

Torben boede det meste af sit liv sammen med Henning, også efter at Hennings kone døde i år 2000.

– Jeg kan stadig blive lidt sur over, at de ikke har sagt det. Hvis de bare havde forklaret det, kunne vi nok godt have forstået. Nu har mine forældre efterladt en lille revne i glansbilledet, siger Tina Burhene.

Se Tina på tv

Siden historien om Tina og hendes bortadopterede storebror blev vist på TV2 i dokumentar-serien ”Hemmeligheder og Løgne”, er det strømmet ind med henvendelser fra folk, der har kendt hendes bror, Torben. Jeg tror aldrig, jeg har fået så mange sms’er, siger Tina, der lever et familieliv sammen med sin mand, Claus, og deres børn Mathilde, 19, Kathrine, 15, og Annika, 8.

Du kan se udsendelsen med Tina på TV2 Play.