Fødte barn med abstinenser

38-årige Bettina Hoffman er ikke i tvivl om, at tvangsindlæggelse kunne have hjulpet hende, mens hun var gravid og misbruger.

Gennem 20 år var 38-årige Betina Hoffmann misbruger af hårde stoffer og blev først stoffri, da hun fødte sønnen Sebastian for to et halvt år siden. Gennem hele graviditeten havde hun været så påvirket af stoffer, at det fik alvorlige konsekvenser for hendes lille søn: Da Sebastian kom til verden på Esbjerg Sygehus, havde han så voldsomme abstinenser, at han ligesom sin mor skulle igennem en månedlang nedtrapning for at blive afvænnet for den afhængighed, som ni måneder i mors mave havde pådraget ham.

- Som stofmisbruger har man et forvrænget billede af sig selv. I mange år levede jeg på, at det ikke var mig, men de andre, der var noget galt med, fortæller Bettina.

Hun støtter velfærdsminister Karen Jespersens (V) lovforslag om at tvangsindlægge gravide misbrugere for at undgå, at spædbørn bliver født med alvorlige hjerne- og hjerteskader og i det hele taget får en forkert begyndelse på livet.

Da Bettina var 22, blev hun gravid og fødte ni måneder senere datteren Michelle. I den periode tog hun mange stoffer, men sygehuspersonalet bemærkede det aldrig.

- De opdagede formentlig ikke, at hun havde abstinenser ligesom Sebastian, fordi hun blev dulmet af stofferne i min modermælk, fortæller Bettina.
Da datteren var to et halvt år, blev hun tvangsfjernet, efter at Bettina selv havde taget kontakt til kommunen og vedkendt, at hun ikke magtede at være mor.
Bettina får dårlig samvittighed, når hun tænker tilbage på, hvordan hun dengang svigtede sin datter. I dag er Michelle 17 år gammel og besøger sin mor hver tredje weekend.

Det afgørende vendepunkt kom først mange år senere, da Bettina var gravid og ventede Sebastian. Hun valgte at blive mor i stedet for narkoman.
I dag er hun lykkelig hver dag, når hun henter Sebastian henne i dagplejen og følges med ham hjem, mens han pludrer, peger og snakker. Noget mere livsbekræftende findes ikke.

[email protected]