Første amerikaner med donoransigt

Lægerne udskiftede 80 % af Connie Culps ansigt med knogler, muskler, nerver, blodkar og hud fra en afdød kvinde.

Et enkelt skud fra et haglgevær fjernede en septemberaften i 2004 næsten hele Connie Culp´s ansigt. Kun Connies pande, hage og underlæbe kunne reddes, alt andet smadret af hundredevis af hagl.

Hendes mand havde rettet geværet mod hende på tre meters afstand, og sigtet mod sin hustru og moderen til deres to fælles børn. Han skød for at dræbe, ligesom han straks derefter rettede geværet mod sig selv for at dø. Men begge ægtefæller overlevede, og Connies mand blev idømt syv års fængsel, mens Connie undergik den ene plastikoperation efter den anden.

Haglene havde flået kinderne, næsen og Connies øjne i stykker, og lægerne måtte først fjerne de hundredvis af hagl og knoglesplinter, der sad dybt begravet i Connies ansigt. 30 operationer efter på Cleveland Clinic i Ohio af dygtige plastikkirurger lignede den stærkt vansirede Connie alligevel mere en bulldog end en kvinde, og hun kunne hverken spise, drikke eller trække vejret selv. Derfor besluttede lægerne, at Connie skulle have en ansigtstransplantation.

10. december i fjor gennemgik den 46årige kvinde fra Ohio en 22 timers lang operation, hvor lægerne udskiftede 80 % af hendes ansigt med knogler, muskler, nerver, blodkar og hud fra en afdød kvinde. Dermed blev Connie Culp verdens fjerde første menneske med et donoransigt og Amerikas første.

Bare en måned efter transplantationen kunne Connie endelig spise selv for første gang siden den dag hendes mand forsøgte at dræbe hende. Til et pressemøde i Maj 2009 stillede hun sig modigt frem og takkede familien til den donor, hvis ansigt hun nu bærer.

- Jeg går ud fra at jeg er den, I kom for at se, sagde hun og fortalte om sin drøm om en dag at kunne gå på gaden med sine børn uden at folk vendte sig om for at glo, eller gav udtryk for deres væmmelse.

- Lad være med at dømme andre, bare fordi de ikke ser ud som dig. Man ved aldrig. En dag kan noget lignende ske for dig, sagde Connie.

Hun har stadig ikke fået styr på sin ansigtsmimik, fordi de små nerveender endnu ikke er vokset ud i huden, men det mener lægerne vil ske med tiden. Dog kan Connie både smage, smile og føle sin nye næse, men hun har ingen idé om, hvordan hun ser ud, for haglene skød også hendes øjne i smadder. Måske er det i virkeligheden Connies største held.

[email protected]