Fra børnehjem til storfamilie

Den vigtigste opgave i Dortes liv er at være en god mor. Bedre end hendes egen mor, som var psykisk syg og måtte overlade sine børn på børnehjem og i plejefamilier i perioder. Den hårde barndom lærte Dorte, præcis hvordan hendes egen familie skulle leve. Nærvær, samvær, tryghed og god mad er Dortes opskrift på det gode liv.

Som lille pige boede Dorte i perioder på børnehjem. En sommer var hun heldig at bo hos en plejefamilie, og hos dem opdagede Dorte, hvordan en familie også kunne være.

Hos plejefamilien var der tryghed, faste rammer, regler og alligevel masser af frihed i form af de åbne vidder på landet og dyrene. Sådan en familie ville Dorte også have, når hun blev stor.

Det fik hun og mere til. De syv lyshårede drenge, der står omkring Dorte er hendes sønner. Hun har skabt præcis det liv, hun drømte om som barn omringet af børn, dyr og landlige omgivelser.

- Jeg kommer fra en dysfunktionel familie i en lille lejlighed i København. Min mor var skizofren. Nogle dage troede hun, at hun var Jesus, andre dage var hun kærlig og sød. Hun kunne ikke tage sig ordentligt af os tre søskende. Vi havde hver vores far, men vi så dem ikke, og vi vidste ikke noget om dem.

Blev tidligt voksen

-I perioder boede vi på børnehjem, når mor var indlagt. Min fornemmelse for ansvar startede tidligt. Jeg måtte jo være mor for min mor. Alt handlede om hende, og der gik mange år, før jeg lærte at tage hensyn til mine egne behov, fortæller Dorte.

Hun var bare 17 år gammel, da hun blev gravid med sin ældste søn Dannie, 28. Siden fulgte Timmy, 25 og deres lillebror Nicky på 23 år.

Læs også: Helle måtte sende sine fire piger på børnehjem.

De tre store er født og opvokset i en lejlighed i Tingbjerg i udkanten af København. Et kvarter som dengang var en oase med grønne områder. De store drenges far var Dortes første kæreste.

Startede forfra med ny mand

-Jeg tror, man nemt kommer til at vokse fra hinanden, når man har mødt hinanden så unge. Desværre har han valgt ikke at se vores drenge, men så har de til gengæld hinanden og os selvfølgelig, fortæller Dorte om hendes ældste sønner, som for længst er flyttet hjemmefra.

Det var først, da Dorte gik fra sine store drenges far og mødte sin nuværende mand, naturfotograf Lars Gejl, 51, at hun fandt en at dele sin drøm om et hus på landet med.

Ville ikke have abort

-Da jeg blev gravid som 37-årig med Oskar kom hans lillebrødre som perler på en snor, selv om det ikke var meningen. Vi har altså ikke fået så mange børn, fordi vi forsøgte at lave en pige.

Det kunne bare ikke falde mig ind at få en abort. Jeg har altid ment, at ting sker af en grund. Jeg følger med, og så ender jeg altid det rigtige sted, fortæller Dorte.

Og nu er hun så endelig havnet på landet. For et år siden flyttede familien fra København til et skønt hus i det rene landsbyidyl i Mårum i Nordsjælland. De mange drenge passer Dorte fint. Hun bilder sig ind at hun slet ikke ville egne sig som pige-mor.

Trives bedst med drenge

- Jeg har aldrig selv været en lyserød kjolepige. Romantiske pigeting er ikke rigtig mig og jeg kan bedre forholde mig til drenges ligefremme facon. Generelt trives jeg bedst blandt mænd, fortæller Dorte.

Læs også: Laura mødte sin mand som 11-årig.

Men hun er heller ikke den typiske drengemor, som lukker af for sine sønners larm eller forkæler dem. Det er vigtigt for Dorte at give de gode værdier, som hun selv har kæmpet sådan for at finde frem til, videre.

Drengene lærer at lave mad og rydde op. De har alle hver deres opgaver alle ugens dage. Et skema i køkkenet viser, hvem der skal hjælpe med at lave mad, hvem der tømmer opvaskemaskine, og hvem der dækker bord.

Selv om mindstemanden kun er 2 år, får han lov at hjælpe til, hvor han kan. Hans fireårige bror Anton er vild med at lave mad. Han er allerede ferm med en kniv og en skræller, og Dorte spår ham en karriere som kok.

Mor er hjemme om dagen

Dorte arbejder om aftenen og i weekenderne på sin hundeskole i Gladsaxe, så i hverdagen er hun hjemme med de små. Hun har høje ambitioner for sig selv i rollen som mor, men heldigvis også tiden til at være præcis så nærværende, som hendes egen mor aldrig var.

Selv om Dorte kun var 17 år, da hun ventede sit første barn, var hun fast besluttet på, at hendes barn skulle fødes i fred og ro hjemme. Hospitaler var dengang for 28 år siden et uegnet sted at starte livet, mente Dorte.

Hun vidste præcis, hvordan hun ville være mor, og ingen kunne tale hende fra det. Alle Dortes syv sønner er derfor født hjemme. Heldigvis har hendes graviditeter og spædbørn udviklet sig lige efter bogen.

-Jeg har været heldig, at alle var sunde og raske. Det var vigtigt for mig, at vi kunne byde et nyt familiemedlem velkommen til verden i trygge og nære omgivelser. Jeg har altid haft denne indre stemme - en slags moderlig intuition, som jeg lytter til, når det gælder det gode liv.

Jeg går også højt op i, hvad vi spiser. Mine børn får ordenligt hjemmelavet og økologisk mad, og jeg er så privilegeret, at jeg har tiden til at lave mad sammen med børnene, fortæller Dorte.

Supermor imod alle odds

Det kan næsten lyde for godt til at være sandt. At have fire hjemmeboende børn og overskuddet til at sylte, bage og gå op i økologi, samtidig med at passe sin forretning. Dorte kan da også mærke, at hun ikke er helt ung længere, og at overskuddet af og til føles meget lille.

Læs også: 29-årige Bente møder sin biologiske mor Lene for første gang

- Når jeg ikke får sovet, fordi en af drengene er syge, kan jeg føle mig som en gammel kone. Det er stinkende hårdt at have små børn, men også utrolig dejligt. Det er vigtigt for mig, at de lærer at klare sig selv, så jeg kan slippe dem med god samvittighed.

-Jeg er stolt af alle mine drenge. De store er blevet nogle gode kærlige mænd. Dannie er selvstændig grafiker. Timmy læser på CBS, Nicky læser HF, og begge arbejder ved siden af studierne, fortæller Dorte.

Når børnenes jakker og støvler flyder i entréen, når børnene er sultne og trætte, og når vejret bestemmer, at alle skal være inde, behøver Dorte blot tænke på, hvad hun selv har med i bagagen. Så kan hun med rette klappe sig selv på skulderen. Hun har for længst bevist sit værd som mor og brudt sin sociale arv.


Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!


Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-