Gift på dødslejet

Maria og Jonas havde planer for deres fælles fremtid. De ville giftes, købe hus, have hund og om nogle år ville de have børn. Desværre nåede de kun at gifte sig, inden Jonas måtte sige farvel til Maria og livet.

Hun kan se ham for sig, når hun går rundt i deres fælles hjem. Han sidder stadig i sofaen og griner af hende, som han plejede. Selv om hun er alene, er han med hende. Hun hører ham sige de ting, han altid sagde. Minderne er så levende, og Maria tager sig selv i at græde det ene øjeblik og grine det næste. Det er tankerne om deres fælles oplevelser, der skiftevis gør ondt, og er gode at mindes.

Bad blot om 10 år sammen

Jonas var hendes livs kærlighed. De mødtes til en venindes 18 års fødselsdag i november 2008, og kort tid efter det første møde var de uadskillelige. Et år efter flyttede de sammen i den lejlighed i Næstved, hvor Maria stadig bor.

Læs også: Janes forlovede døde natten før deres bryllup

-Jonas var en glad og drillende dreng. Jeg faldt for hans humor og hans charme. Han kunne altid få mig til at grine. Vi nåede at være sammen i 5 år og 3 måneder. Da Jonas blev syg, vidste vi godt, at han aldrig ville blive rask, og inderst inde tænkte jeg, at han jo nok ikke blev hverken 60 år eller 80 år. Men hvis vi bare kunne få 10 år, så kunne vi nå alt det, vi drømte om. Bare ti år, siger 24-årige Maria Samsø.

Levede 1 år og 5 måneder efter diagnosen

Men Jonas fik kun et år og fem måneder, fra den dag lægerne gav ham diagnosen: kræft. Han havde gået og skrantet med hvad de troede var en sommerforkølelse. Han hostede, var træt og blev svagere. Et røntgenbillede afslørede en plet på venstre lunge og fra da af gik det stærkt. Det var højst usædvanligt, at en 22-årig mand fik lungekræft, når han også var ikke-ryger. Han havde røget tidligere, men det var flere år siden.

Foto: Her er parret, mens alt stadig var idyl.

Desværre havde han allerede kræft i hele kroppen, da det blev opdaget. Jonas skulle have den stærkeste kemokur, men lægerne på Rigshospitalet var optimistiske. Især fordi Jonas reagerede virkelig godt på behandlingen. Svulsten på venstre lunge svandt hurtigt med ca. 80 % og Jonas kunne leve et nogenlunde normalt liv, så længe han tog sin medicin og fulgte sin behandlingsplan.

Læs også: Cris fik et halvt år at leve i. Brugte hvert sekund på sin elskede

Masser af romantik på trods af sygdom

-Han blev færdig som pædagogisk assistent i sommeren 2013. Siden blev han ansat i social psykiatrien som mellemleder på deres kreative værksted. Jeg er revisor, så jeg kom tit senere hjem end ham. Han var virkelig god til at planlægge romantiske overraskelser til mig - også på hverdage. Vi gik ud og spiste, gik i biografen og tog på spa-ophold. Og det var altid Jonas ide, fortæller Maria.

Hun og Jonas havde længe talt om at gifte sig, og da Jonas blev syg, aftalte de, at hvis det blev kritisk ville de giftes, inden det var for sent. Jonas havde klaret sig godt med sin medicin i et år og nogle måneder, da han pludselig fik smerter og måtte indlægges på Næstved Sygehus.

-Kræften havde sat sig i hjernehinden og i spinalvæsken i rygmarven, hvor den havde sat sig på nervebaner og gav ham ulidelige smerter. Det var frygteligt at se sin elskede have så ondt. Han lå og skreg, fortæller Maria.

Jonas var aldrig alene

Familien og hans storebror Jacob var på skift hos ham hele tiden. Maria og hans mor overnattede på hospitalet. Efter to dages indlæggelse havde lægerne fået styr på Jonas smerter, men han begyndte at få kramper, fordi kræften havde spredt sig og trykkede på hans hjerne.


Foto: Her er parret til et vennepars bryllup, hvor Maria var brudepige.

-Jonas' mor mente, at tiden var inde. Hun tog mig til side og sagde, at hvis vi stadig ville giftes, så skulle det være nu. Hans storebror Jacob tog en mand- til-mand-snak med Jonas. Jacob havde sagt, at hvis vi skulle nå det så var det nu. At der ikke var mere, lægerne kunne gøre og at Jonas havde hele familiens fulde opbakning.

Læs også: planlagde bryllup på 24 timer, for at få sin døende mor med

Jeg gik derefter tilbage til Jonas og spurgte ham, om han ville gifte sig med mig. Han havde et vågent øjeblik og svarede, at han ikke vidste, om han var klar. Det er jeg da heller ikke, sagde jeg, mens jeg græd. Men det er nu eller aldrig.

Jonas fik ikke morfin under vielsen

-Hans mor sagde lige ud: Jonas! Du er ved at dø nu. Jeg syntes, det er en god ide, alting bliver lettere for Maria, når I er gift. Vi kommer til at savne dig forfærdeligt meget." Hun var en fantastisk støtte for mig. Da præsten kom, spurgte hun, om vi havde god tid, eller om det hastede. Jeg kiggede på Jonas, og jeg kunne se, at hans smerter blev værre, så jeg bad om den korte version.

Sygeplejerskerne havde holdt igen med medicinen, så han kunne være klar i hovedet, når han sagde ja. Det kunne han dårligt, så mange smerter havde han. Præsten spurgte: Jonas! Vil du tage Maria, som hos dig står. Han nikkede, og da det blev min tur, sagde præsten: Maria! Vil du tage Jonas, som hos dig ligger. Så nikkede han igen, og jeg grinede lidt med tårer trillende ned ad kinderne. Det var både smukt og trist, fortæller Maria.

Jonas så sin afdøde far

En uge efter døde Jonas. Han blev 24 år. Med sig i graven fik han en klovnebamse, som han selv havde lavet som 6-årig, da han mistede sin far. Jonas far døde 36 år gammel af kræft i brystkassen. Dengang var det meningen, at hans far skulle have klovnen med i kisten, men i sidste øjeblik ændrede lille Jonas mening. Den skulle hans far ikke have endnu. Siden passede han godt på klovnen. Den sad på en reol hjemme hos Maria og Jonas, og da Maria tog den med på hospitalet, sagde Jonas: Ja! Den skal jeg have med op til far.

Læs også: Gift med sin afdøde mands bror.

-I Jonas' sidste dage så og hørte han ting og talte i vildelse. Når han var vågen, var han sit gamle jeg, og pjattede med os. Men han var ikke meget ved bevidsthed. Han havde set sin far, sagde han til os. Hans mor Connie spurgte ham, hvorfor han ikke var taget med sin far, og Jonas svarede: ikke endnu. Når han kommer igen, tager vi elevatoren sammen og I andre må ikke komme med.

-Han lovede at sige til, hvis hans far kom tilbage. En sen aften begyndte han at råbe højt: Mor, mor, mor! Nu er han her. Han kunne se ham helt tydeligt, og vi troede, det betød, at han ville give slip den dag. Men han holdt ud nogle dage endnu, fortæller Maria.

Hun var i tvivl om Jonas havde forstået, at de var blevet gift, lige indtil samme aften. Jonas vågnede og kløede sig. Det burde hun gøre for ham, mente han, nu hvor hun var hans kone. Maria var glad for, at han havde opfattet deres vielse og at han stadig var sig selv - fuld af humor. Hun klagede så over, at hun ikke havde fået en vielsesring, og Jonas svarede, at det jo var hendes ide, at de skulle giftes. Så måtte hun også stå for ringene. Det gjorde Maria.

Lånte ringe med til hospitalet

Om mandagen gik Maria hun ud og så på ringe. Hun fik lov at tage to forskellige med på hospitalet, så Jonas kunne være med til at vælge. Da Maria spørger Jonas, hvad han synes, der skal indgraveres i dem, sagde han: "Påtvunget ægteskab" og de grinede sammen.

I dag bærer Maria både sin egen og Jonas ring. Den hænger i en kæde om hendes hals. I ringene er indgraveret to små hjerter, et evighedstegn, deres bryllupsdato samt navnet Putter. Det kaldte de hinanden i stedet for skat.

Læs også: Ægte kærlighed: Mand udstiller sig for sin syge kones skyld

-Jeg var meget imponeret over Jonas måde at tackle sin sygdom på. Han var et meget optimistisk og positivt menneske. Hvis det var mig, havde jeg nok været langt mere opgivende. En dag spurgte jeg ham, hvorfor han ikke havde grædt eller reageret. Han svarede, at fra det sekund han havde fået at vide, at det var kræft, havde han besluttet sig for at vinde. Han kunne godt være ked af det. Så sad han helt stille og kiggede frem for sig i sofaen en times tid, og så skulle jeg bare være der og kramme ham lidt, så blev han god igen, fortæller Maria.

Det bedste, de vidste, var at sidde sammen i sofaen fredag aften efter en lang arbejdsuge med guf på bordet og en film. Nu sidder Maria alene i sofaen. Det bliver aldrig det samme uden Jonas. Men Maria er så småt ved at vænne sig til et liv alene. Altanen har hun allerede sat i stand, og nogle af møblerne har hun skiftet ud. Jonas ting skal pakkes ned, men det haster ikke.
Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-