Han lider af rigmandssyge

En 16-årig spritbilist, som dræbte fire fodgængere, slipper med behandlingsdom. Årsag: Han lider af rigmandssyge.

 

 

En 16-årig dreng er lige nu midtpunkt i en yderst mærkværdig og skelsættende sag i amerikansk retshistorie. En sag, hvor den skyldige undgår straf af den grund, at han er rig - og derfor ikke kan stilles til ansvar for sine handlinger.

LÆS OGSÅ: Dræbt af plørefuld bilist: Straf min søns morder

Dræbte fire fodgængere

Sagen tog sin begyndelse den 15. juni sidste år, da rigmandssønnen Ethan Couch - kraftigt påvirket af både alkohol og valium - pløjede en stor Ford F-350 pickup-truck gennem en gruppe fodgængere lidt uden for Burleson i staten Texas. Fire blev dræbt og yderligere to blev alvorligt kvæstede. Den ene så hårdt, at han i dag er lam og kun kan kommunikere ved at blinke med øjnene.

LÆS OGSÅ: Dødsbilist slap med lille bøde

Stenrig far ejede bilen

Da Couch satte sig bag rattet i den store bil, var hans alkoholpromille tre gange højere end det tilladte. Bilen var ikke hans egen, men derimod en arbejdsbil, der tilhørte den stålkonstruktionsvirksomhed, som hans stenrige far, Fred Couch, ejer.

LÆS OGSÅ: Louises lillebror blev dræbt af fartgal bilist

Skal lære yoga

Sagen burde ifølge mange af indbyggerne i Burleson være lige til. Ethan Couch skal ikendes den strengeste straf, loven åbner mulighed for. Det samme mente anklageren, som krævede maksimumstraffen på 20 års fængsel. Men sådan gik det ikke. Da dommerens hammer lød, blev han blot idømt 10 års betinget fængsel. 10 år, hvor han er prøveløsladt og ikke må begå anden kriminalitet, samt et års tvungen behandling på et luksuriøst behandlingscenter i Californien, hvor han bl.a. skal lære madlavning og yoga samt at være et voksent, empatisk menneske.

LÆS OGSÅ: Natascha Kampusch hjælper børn i nød

Skuffet anklager

Ethan Couch kunne med andre ord vandre direkte fra retslokalet og hjem til sine forældres luksusvilla.

- Vi er skuffede over straffen, men har ikke nogen juridiske muligheder for at ændre den, udtalte anklageren efterfølgende til pressen.

Baggrunden for den påfaldende milde straf har i den grad bragt sindene i kog i USA.

LÆS OGSÅ: Bruden døde på vej hjem fra brylluppet

Lider af rigmandssyge

Under retssagen lykkedes det forsvarsadvokaterne at overbevise nævningene om, at Ethan Couch led af en særlig rigmandssyge eller såkaldt "affluenza". Det vil sige, at han ifølge psykologerne er produktet af rige, privilegerede forældre, som aldrig har formået at sætte grænser for deres søn. Ethan Couch har simpelthen aldrig lært at være et ordentligt menneske. Han kan ikke forholde sig til konsekvenserne af sine handlinger - og han kan derfor heller ikke stilles til ansvar for ulykken.

LÆS OGSÅ: Familien får 440 mio. kroner i erstatning

Kræver 120 mio. i erstatning

Drengens forældre skal nu betale for opholdet på behandlingsstedet, der beløber sig til et par millioner kroner om året. Desuden skal de forholde sig til søgsmålene om erstatning fra ofrenes familier. Bl.a. Kræver familierne til den lammede, unge mand omkring 120 millioner kroner i erstatning.