Han reddede 669 børn

Nicholas Winton var bare 29 år, da han op til 2. verdenskrig reddede 669 børn fra den visse død. Nu har han fået den højeste orden, man kan få i Tjekkiet, Den Hvide Løves Orden. Her kan du også se eller gense den utrolige video, hvor Nicholas Winton møder 80 af de mange børn, han reddede.

 

Han er blevet hele 105 år gammel, sir Nicholas Winton. Og det var til det sidste usikkert, om han havde kræfter til at rejse fra England til Tjekkiet for at modtage landet fornemmeste orden, Den Hvide løve.

LÆS OGSÅ: Helten hyldet på tv

Men Tjekkiet ville bare hædre den mand, der under optakten til 2. verdenskrig reddede hele 669 tjekkiske børn fra den visse død i nazisternes hænder, så de sendte et militærfly afsted for at flyve den 105-årige Nicholas Winton til Prag, hvor han fik sin orden under en gribende ceremoni.

Et lykkeligt øjeblik

-Jeg er bare så taknemmelige for, at jeg kunne få lov at trykke hånd med Winston. Jeg følte, at jeg også repræsenterede alle de, der ikke har mulighed for at være her, siger Ruth Halova, nu 86 år, til avisen The Times of Israel. Hun var et af de børn, der blev hevet ud af nazisternes hænder.

LÆS OGSÅ: Progeriapige forfulgt af sin lærer

Som de fleste af de andre reddede børn, er hun af jødisk oprindelse, og uden Nicholas Winstons indsats, havde hun aldrig overlevet besættelsen og krigen.

-Det var et meget følelsesladet og et meget lykkeligt øjeblik, for mig, siger Ruth Halova.

Otte transporter med børn

Nicholas Winston var ved et tilfælde taget på ferie i Prag i december 1938. Da var landet blevet besat af tyskerne, og den dengang 29-årige Nicholas blev rystet over de ting oplevede, og han besluttede at gøre en indsats for at hjælpe børnene.

I månederne, der fulgte, organiserede han 8 togtransporter med børn fra det besatte Tjekkoslovakiet og til sikkerhed i England. I alt 669 børn blev reddet på den måde.

LÆS OGSÅ: Forældreløs piges idol var hendes søster

Til hans store sorg mislykkedes den sidste transport. 1. september 1939, samme dag som 2. verdenskrig brød ud, blev en transport med 250 børn standset af nazisterne. Ingen af de børn overlevede holocaust og krigen.

Mødte de overlevende på tv

Efter krigen blev Nicholas Winstons indsats nærmest glemt. Han ønskede ikke selv at tale om sin indsats, men da hans kone, Grete Gjelstrup, i 80'erne fandt hans gamle lister med navne over de reddede børn, kom hans heltegerning frem i lyset.

Det skete i 1988, da engelske BBC lavede en udsendelse, That's Life, om de mange børn han havde reddet. De havde inviteret 80 af de overlevende, som overraskede Nicholas i tv-studiet. En rørende udsendelse, som du kan se - eller gense - her:

 

Videoen har gennem YouTube igen fundet vej til mange menneskers hjerte. Det er en af de mest sete videoer de sidste måneder. Og Nichalos Winston er da heller ikke glemt af den mere officielle verden. Han er blevet hædret flere gange både i England og i Tjekkiet, og i tirsdags fik han så overrakt sin nye, fornemme orden af Tjekkiets præsident, Milos Zeman.