Hashen stjal min ungdom

For May blev hash og alkohol en undskyldning for ikke at komme i gang med livet. Hver dag dag sad hun og hang bag nedrullede gardiner og glemte dagen i går. Men efter mange år som misbruger er Mai endelig blevet afvænnet og har fundet troen på en fremtid.

Foto: Morten Mejnecke

På venindens telefon så Mai et videoklip af sig selv fra en aften i byen. Alene på dansegulvet slingrer Mai rundt og skaber sig. Hun kan dårligt stå, men det ænser hun ikke. Hun er både fuld og skæv af hash.

- Jeg kunne ikke kende mig selv. Det var så pinligt. Dengang drak jeg 8-10 øl, brækkede mig, drak videre og røg hash, til jeg fik blackout. Dagen efter ringede folk så og fortalte mig om alle de ting, jeg havde gjort, fortæller 26-årige Mai Lind fra Nykøbing Mors.

Hun blev afhængig af hash som 21-årig, da hun forelskede sig i en musiker, som røg hver dag. Han tog hende med ud til fester, hvor han skulle spille.

Efter fire måneder slog han op, og der var Mai begyndt at ryge hver dag.


Læs om Silvia, der blev narkoman som 15-årig


Jeg var misbruger af alt

- Jeg havde allerede et problem med alkohol. Siden 9. klasse havde jeg drukket torsdag, fredag og lørdag sammen med vennerne. Jeg kom på antabus, da jeg var 19 år, fordi jeg ikke kunne styre mit drikkeri. Selv til familiefester drak jeg for meget. Jeg er vel bare en misbruger. Jeg kan ikke stoppe igen, fortæller Mai.

Hun er vokset op i en vaskeægte kernefamilie på Mors, og hun kan ikke bebrejde sine forældre for andet end at have elsket hende og lillesøsteren Line.

- I frikvarterene røg jeg. Så kunne jeg sidde og føle mig klogere end alle andre og tro, at jeg havde svaret på alt, fordi jeg var skæv. I virkeligheden kan jeg ingenting huske fra de år, hvor jeg røg hash. Det er kun fordi, jeg førte dagbog, at jeg kan læse, hvordan jeg havde det, fortæller Mai.

Dagbøgerne vidner om en ung Mai, som gang på gang falder for de forkerte fyre, der misbruger hende, hænger ud med folk, hun kalder venner, men som hun aldrig lærer at kende, fordi de altid bare sidder bag nedrullede gardiner og ryger sig skæve.

Læge blev min redning

Det var Mais egen læge, som skulle blive hendes redning. Hun opsøgte ham for snart to år siden under påskud af at have stress, og midt i konsultationen brød hun grædende sammen. Hun orkede ikke at lyve mere. For første gang fortalte hun om sit misbrug, og han sendte hende direkte videre til en misbrugskonsulent.

- Det var som om, min krop bare ikke ville have mere gift. På tre uger trappede jeg hashen helt ned, fortæller Mai stolt. Hun har ikke rørt hash siden 9. december 2010. I fjor startede hun på VUC, hvor hun læser hf-enkeltfag.

Eksamen i sommer gik over alt forventning. Mai fik gode karakterer. Men bedst af alt har Mai fået troen på et godt liv og et tæt forhold til sin familie tilbage.

- Livet er meget nemmere nu. Det er første gang, jeg ikke føler, at jeg skal gøre noget for, at andre skal kunne lide mig. Jeg skal hverken give hash eller sex. Nu kan jeg bare være mig selv, og det er jeg heldigvis godt tilfreds med, fortæller Mai.


Læs om Jeanette, der troede hun kunne redde sin alkoholiske mor