HPV-vaccinen gjorde mig syg

29-årige Masja Bach var en kvinde med drømme og et sprudlende socialt liv. Men det har ændret sig. Efter en vaccine mod livmoderhalskræft er hun blevet så syg, at hun næsten intet orker. Og fremtiden ser sort ud, for ingen aner, hvad hun fejler.

29-årige Masja er blevet meget alvorligt syg efter hun fik sin hpv-vaccine. Det har været svært for hende at overbevise læger om, at det er vaccinen, der har gjort hende syg.

Lørdag den 23. april sidste år skulle have været en festdag. Sammen med familien skulle Masja fejre sin fødselsdag med en middag på Restaurant Dolly i Horsens. Der var god rødvin på bordet og humøret var højt. Men det ændrede sig, da Masja ikke kunne løfte sit glas. Hun var pludselig følelsesløs i venstre side. Hendes hjerte bankede heftigt. Hun fik kvalme og det prikkede i hovedet og ned langs den ene side af kroppen. Da hun gik ud for at få luft, var hun så svimmel, at hun måtte støtte sig til sin far.
Siden den dag har Masja Bachs liv ikke været det samme. Hver dag har hun smerter. Hver eneste dag er hun svimmel. Hun har tågesyn. Hun er konstant udmattet og den prikkende og snurrende fornemmelse i venstre side har bidt sig fast i hende som en tæge.

Skindet bedrager

Men man kan ikke se på Masja, at hun er syg. Da Ude og Hjemme besøger hende i den lille landsby Bjerre syd for Horsens, møder hun os med et fast håndtryk og et smil. Indenfor fremstår hjemmet renskuret og ryddeligt. Køkkenet er som taget ud af en boligannonce. Og selv katten ved brændeovnen synes at passe perfekt ind i det stilrene møblement.Men når det gælder Masja Bach, så bedrager skindet. Bag hendes pertentlige og smilende ydre raser et ustyrligt kaos, der har drænet hende for nærmest al energi. Hendes ryddelige hjem har hun da heller ikke selv sørget for. Det er ordnet af hendes mor Lisa Bach, som nu i over et år dagligt har støttet sin datter.

Rebecca var syg, da hun blev gift med Kasper. Her er parret med deres forældre.

LÆS OGSÅ: Rebecca blev invalid af vaccinen

Det er Lisa simpelthen nødt til. Og Masja er da også dybt taknemmelig over, at hun har en familie, der er i stand til at holde hende oven vande.
- Havde jeg ikke mor og far og min mand til at hjælpe mig. Ja, så kunne det ikke lade ikke lade gøre. Så ved jeg ikke, hvad jeg der skulle ske med mig. Jeg kan næsten ingenting mere. Og presser jeg mig ret meget, så bliver jeg helt ødelagt, fortæller hun.
Majsa er uforklarligt syg. Fra at være en aktiv kvinde med sprudlende socialt liv, er hun blevet en skygge af sig selv. Før elskede hun at rejse på ferie, men heller ikke det, kan hun overskue i dag. Og samlivet med hendes mand Kasper er blevet meget - anderledes.

Er blevet kedelig

- Jeg er blevet ufattelig kedelig. Så det her rammer også Kasper. Og jeg har faktisk sagt til ham, at han ikke behøver at blive hos mig. Bare fordi jeg har fået mit liv ødelagt, så skal han ikke også have ødelagt sit, siger hun ærligt.
Men Kasper har ikke forladt Masja. Tværtimod friede han til hende midt under sygdommen. Og sammen har de netop kunne holde et års bryllupsdag.
Det ændrer dog ikke på, at Masja knapt var i stand til at gennemføre brylluppet. Og i dag deltager hun sjældent i sociale arrangementer. Hun går ikke til sport. Hun læser aldrig en bog mere, for hun kan ikke længere koncentrere sig. Godt nok har hun ofte ignoreret sit tågesyn, den vedvarende trykken for brystet og kæmpet indædt for at holde sig i gang. Men regningen blev for stor. Udmattelsen for voldsom og svimmelheden for overvældene.

LÆS OGSÅ: Gift to gange på 14 dage

Lige nu klarer hun kun jobbet som økonomielev i Kriminalforsorgen med nød og næppe, fordi hun har fået sat tiden ned til tre timer om dagen.
- Men så er jeg også fuldstændig smadret, når jeg kommer hjem. Jeg kan ikke andet end bare at lægge mig på sofaen. Da jeg var sygemeldt kunne jeg da i det mindste gå en kort tur med min hund hver dag. Men det kan jeg ikke ret tit mere. Det klarer min mor, fortæller Masja, der heller ikke længere er i stand til at lave mad.
- Det elskede jeg ellers før, siger hun og slår hånden ud mod det lækre køkken.
Hun er ikke i tvivl om, at hendes mystiske sygdom med alverdens ubehagelige symptomer skyldes den vaccine, hun fik mod livsmoderhalskræft. Den såkaldte HPV-vaccine. Lægen gav hende den tredje og sidste indsprøjtning kun en uge før fødselsdagsmiddagen på Restaurant Dolly.

Lægerne tror hende ikke

- I starten anede jeg ikke, hvad der ramte mig. Jeg troede, at det var en alvorlig influenza, der gik over. Men nu er jeg fuldstændig sikker. Vaccinen har ødelagt mit liv, men der er desværre ingen af de mange læger, jeg har været hos, der tror på, at jeg er blevet syg pga. vaccinen. I stedet bliver jeg sendt fra sted til sted for at bliver undersøgt. Men de kan ikke finde ud af, hvad der er galt. Så utallige gange har jeg fået at vide, at det er psykisk. Og det er næsten det værste. At lægerne ikke tror på, at jeg er syg, fortæller Masja.
Den 29-årige økonomielev er dog ikke alene med sine problemer. Over en halv million kvinder og piger har efterhånden fået vaccinen. Sidste år blev der indrapporteret 177 såkaldt alvorlige bivirkninger - mange med de samme symptomer som Masjas. Men hvad angår både Masja og mange andre kvinder, så er hendes symptomer ikke blevet givet videre til Sundhedsstyrelsen.
- Min læge tror jo ikke, det skyldes vaccinen, siger hun.

Støtter stadig vaccinen

Hos Sundhedsstyrelsen giver chefen for Forbrugersikkerhed, Henrik G. Jensen stadig sine fulde opbakning til HPV-vaccinen. Også selvom stadig flere kvinder melder om mystiske og uforklarlige symptomer, som ofte ender med at være direkte invaliderende.
- Vi ved godt, at der er bivirkninger, men vi støtter varmt op om den her vaccine. For langt de fleste virker den godt, siger han.
Han oplyser, at bivirkninger kun i ganske få tilfælde er alvorlige.
- Og så skal det ses i forhold til, at der hvert år dør omkring 100 kvinder af livmoderhalskræft, 400 får diagnosen og 6000 får forstadier til kræft, siger han.
Han opfordrer alle med mistanke om mulige bivirkninger til at anmelde dem. Det kan man gøre både privat og via egen læge.
Foreløbig har over en halv million kvinder fået vaccinen.