Hver tredje person i verden er overvægtig

Næsten en tredjedel af verdens befolkning vejer for meget. Forskerne ved overraskende lidt om hvorfor, men kan konstatere, at fedme spreder sig i alle samfundslag.


I dag døjer 2,1 milliarder mennesker i verden med enten overvægt eller fedme. Det svarer næsten til en tredjedel af verdens befolkning, skriver Videnskab.dk.
Det er en stor analyse af kropsvægt i hele 188 lande, der er nået frem til resultatet. Analysen er blevet offentliggjort i tidsskriftet The Lancet.

BMI på mere end 30

671 millioner af dem, der vejer for meget, er klassificeret som fede.
Det betyder, at de har en kropsmasseindeks (BMI) på mere end 30. Det vil sige, at en person, der for eksempel er 165 centimeter høj, vejer over 82 kg, eller at en, der er 180 centimeter høj, vejer over 100 kg.

Læs også på Videnskab.dk: Fedme kan ødelægge ryg, nakke og skuldre

Fremtiden ser ikke lys ud

Fedmen er ikke ligeligt fordelt over verden. Det er i USA, der bor flest fede mennesker. Dette er så naturligvis påvirket af, at USA også er et land med en stor befolkning.
Ser man i stedet på procentdelen af befolkningen, der kæmper med for høj vægt, er det særligt i Mellemøsten, Nordafrika og Centralamerika, der skiller sig ud. Det samme gælder for østaterne i Stillehavet og Caribien.
I Kuwait, Mikronesien, Libyen og Qatar kæmper over halvdelen af kvinderne med fedme.
Og udsigterne for fremtiden ser ikke lyse ud.

Læs også på Videnskab.dk: Er forurening skyld i fedme?

Stigning siden 1980

Forskerne bag studiet har undersøgt udviklingen af fedme og overvægt i de sidste 30 år, fra 1980 til 2013. De konkluderer, at der har været en enorm stigning i antallet fede og overvægtige mennesker 857 millioner i 1980 til 2,1 milliarder i 2013.
I industrilandene var opsvinget allerede i gang i 1980, mens antallet stiger lidt langsommere i dag. Men ingen lande har formået at stoppe vægtøgningen i befolkningen.
- I de sidste tre årtier er der ikke et eneste land, som det er lykkedes for at reducere fedmeraterne, siger Christopher Murray, en af initiativtagerne bag projektet.
-Vi forventer, at fedme vil stige jævnt, da indtægterne stiger i under- og middelklassen.

Læs også på Videnskab.dk: Fedme bliver grundlagt allerede i spædbarnet

Den typiske opfattelse

Selv om denne udvikling har stået på i 30 år, ved vi forbløffende lidt om årsagerne til epidemien, konkluderer en anden forsker.
Samtidig med at den globale fedmeanalyse præsenteres i lægetidsskriftet Lancet, udkommer der nemlig også resultater fra en anden undersøgelse af problemet.
Ruopeng An og Roland Sturm fra University of Illinois har gennemgået de mest almindelige antagelser om, hvad der ligger bag de stigende fedmetal i USA og undersøgt, hvordan det stemmer overens med udviklingen.
- En typisk opfattelse er for eksempel, at fedmeepidemien skyldes stigende forskelle i samfundet, og at vægtøgningen finder sted i de lavere sociale grupper. Det er måske ikke så mærkeligt, siger Ruopeng An.
Forskning har for eksempel vist, at mennesker med lav uddannelse eller lav indtægt oftere vejer for meget. Nogle steder er fedme også knyttet til etnicitet.

Alle samfundsgriupper er ramt

Men dykker man ned i tallene over vægt i befolkningen, ser billedet anderledes ud.
Udviklingen i alle grupperne er i virkeligheden forbavsende ens: gennemsnitsvæksten i alle lag af den amerikanske befolkning er steget med omtrent samme hastighed.
Der er brug for universelle tiltag og ikke blot fokus på særlige grupper, hvis vi skal overvinde fedmeepidemien, argumenterer Ruopeng An og Roland Sturm.

Læs også på Videnskab.dk: Fedme: Drop bmi og brug et målebånd.

Bruger færre penge på mad

Forskerne har også kigget på materiale om amerikanernes fysiske aktivitet og finder langt fra et klart billede. De træner mere, men sover også mere og tilbringer mere tid foran skærmen.
Der er heller ikke nogen klare tendenser, når det kommer til kosten.
Det er uden tvivl rigtigt at hævde, at fedmeepidemien skyldes manglende adgang til sund mad til en overkommelig pris.
Amerikanerne bruger i dag færre af deres penge på mad end tidligere, og frugt og grønt er mere tilgængeligt og sælges til relativt lavere priser end tidligere.
Kort sagt er mad mere tilgængeligt i dag end tidligere. Og det kan være en vigtig faktor, tror forskerne.
Men foreløbig ved vi rent faktisk for lidt, mener Ruopeng An.
-Vi har massere af hypoteser, men vi har virkelig ikke ret meget data, der bakker dem op på nuværende tidspunkt.

Andre artikler på Videnskab.dk

Alien-lignende skelet er et medicinsk mysterium

Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Danske forskere afslørrer: Kæmpeblæksprutter er en stor familie

Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.

En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.

Shorts'ne koster
kun 475,-