Hypnose tog Evas angst for at føde

Evas første fødsel endte dramatisk og oplevelsen satte sig som et alvorligt traume i hende. Hun turde ikke at føde igen. Derfor var Eva sikker på, at hun skulle have et kejsersnit, da hun atter blev gravid. Men ved hjælp af terapi og hypnose hos jordemoder Benthe Dandanell, overvandt Eva sin angst.

Som at blive sprættet op og kørt over på en gang. Sådan beskriver Eva Pedersen fra Søborg sin søns fødsel for tre år siden. Han måtte tages med kop, da Eva ikke havde flere kræfter til at føde, og han sad fast på vej ud.

-Da de hev ham ud, føltes det som et overgreb. Det var så smertefuldt, at jeg fik en form for ud af kroppen oplevelse. Jeg hørte nogen brøle som et vildt dyr og en kvinde skrige Nej! Først bagefter gik det op for mig, at det var min egen stemme og mine brøl. Jeg var så chokeret af smerten, at jeg ikke kunne forholde mig til min søn, da de lagde ham på min mave. Det undrede mig, at de kunne forvente, at jeg kunne være glad så kort tid efter mit livs værste oplevelse. Jeg blødte fra livmoderen og blev derfor kørt til operation. Det eneste jeg tænkte var: Yes! Så kan jeg endelig sove, fortæller 34-årige Eva om sin første fødsel.

Første fødsel var et traume

Hendes stemme er alvorlig og hendes øjne, der bliver blanke og sørgmodige afslører hvor ubehagelige minderne stadig er. Men i det mindste hverken græder eller ryster Eva. Før hun mødte jordmoder og terapeut Benthe Dandanell, kunne hun ikke tale om sønnens fødsel, uden at blive meget ked af det. Længe efter fødslen havde Eva det skidt. Både på grund af traumet og på grund af det store blodtab, hun havde lidt.

Læs også: Sarah fødte i hypnose

Eva havde drømt om at føde hjemme. Hun forestillede sig det som uproblematisk, for det var der så mange kvinder, der havde gjort før hende. Og skulle det gå galt, så var der ikke langt til hospitalet. Det gjorde det desværre. Intet var, som Eva havde forestillet sig. Hun var udkørt, og fødslen trak ud i mere end 20 timer.

Måtte opgive hjemmefødsel

-Jeg havde været alt for aktiv den dag veerne begyndte, så jeg var ikke udhvilet, og jeg blev hurtigt udmattet, da veerne for alvor gik i gang. Men jeg havde stadig mod på at føde hjemme. Da jordemoderen kom, gik det langsomt med fremgangen. Vi prøvede alle mulige forskellige stillinger, men min søn trængte ikke rigtig ned, og da jordemoderen løsnede en hinde, for at få sat skub i fødslen, var fostervandet grønt, så jeg måtte af sted til Herlev Hospital i ambulance, fortæller Eva.

På fødegangen ville lægerne tage sønnen Louie med kop, fordi han sad fast i fødselskanalen. Det var som at få vendt vrangen ud med vold, og Eva lovede sig selv, at skulle hun have flere børn, ville hun kræve et kejsersnit. Det var også det første, hun fortalte sin jordemoder, da hun atter blev gravid med datteren Liva.

Se også: Har du nogensinde set så livligt et foster? Se den vilde video

-Jeg kan huske at jeg tænkte, at jeg end ikke ønskede mine værste fjender den forfærdelige oplevelse, som jeg havde været igennem. Jeg var hunderæd for at det samme skulle ske, og jeg troede ikke på, at jeg kunne føde normalt, fortæller Eva.

Eva havde brug for terapi

Jordemoderen forsikrede Eva om, at hun nok skulle få et kejsersnit, hvis hun ønskede det. Men hun fornemmede, at Evas første fødsel havde været så voldsom, at hun havde brug for en særlig jordemoder med speciale i fødselstraumer. Ikke fordi hun skulle tales fra at få et kejsersnit, men fordi hun havde brug for at få sit traume bearbejdet.

Eva gik tøvende med til at opsøge jordemoder og terapeut Benthe Dandanell, og allerede efter første konsultation havde hun det en smule bedre.

-Det føltes lidt som en kæmpe mavepuster, og jeg var helt smadret bagefter. Men jeg kunne også mærke, at det hjalp. Benthe tog også fat på at få mig til at forholde mig til mine følelser i forbindelse med fødslen. Jeg lærte at mærke efter, hvad jeg selv ønskede, at sige fra og sætte ord på mine forventninger til min næste fødsel. Vi skrev en ønskeliste over, hvad jeg gerne ville have, at jordemoderen skulle gøre eller støtte mig med under fødslen, fortæller Eva.

Hun gik hos Benthe en gang om ugen graviditeten ud. Hele tiden svingede hun mellem at ønske et kejsersnit og ønske at føde normalt. Først sidst i graviditeten, da Eva havde fået tid til sit kejsersnit, bestemte hun sig for alligevel at føde normalt.

Hypnose både før og under fødslen

-Det var som om, kejsersnittet fungerede som en flugtvej, hvis jeg skulle bliver ramt af angst. På min liste til jordemoderen stod der blandt andet, at jeg ville have lov til at bede om et kejsersnit midt i fødslen, hvis det altså var fysisk muligt. At jeg ikke ønskede at få en kop igen, og andre alternativer skulle prøves. At jordmoderen skulle tale til mig og guide mig, selv om jeg gik ind i mig selv og at jeg gerne ville have en hurtigere vurdering af situationen, så fødslen ikke skulle trække i langdrag som den første, fortæller Eva.

Hun og Benthe øvede en form for hypnose, som beroligede Eva i ugerne op til terminen. Eva skulle forestille sig et rart sted. Hun skulle forestille sig lydene og duftene det sted og lægge mærke til, hvor tryg hun følte sig. Der kunne hun søge hen under veerne. Desuden lærte Eva en række åndedrætsteknikker, som hun kunne bruge, hvis hun var ved at gå i panik.

Læs også: Belinda måtte igennem en maratonfødsel. Tre dage med stærke veer.

-Hypnosen omformulerer den angst, som sidder i kvinden til en positiv forventning om at føde. Og hypnose kan hjælpe kvinden til at tro på, at hun selv kan føde, og at hendes mand kan hjælpe hende. Det er vigtigt at tro på at det kan lykkes, og det er vigtigt at have en positiv tilgang til fødslen, så smerterne er nogle man kan arbejde med og ikke nogen, man skal flygte fra. Åndedrættet er også vigtigt, for når man trækker vejret helt ned i maven, kan man ikke flygte fra at være til stede i sin egen krop, forklarer jordemoder og terapeut Benthe Dandanell, som har mere end 15 års erfaring med gravide og fødende.

Benthe var ikke til stede, da Eva fødte sin datter Liva for tre uger siden, men Evas mand Mads hjalp Eva med at komme i hypnose, da hun havde brug for det. Og fødslen gik lige efter bogen. Efter bare 3 timer kom lillesøster Liva velskabt til verden, og fødslen forløb uden komplikationer.

Anden fødsel gik som en leg

Eva smiler stort, når hun taler om sin datters fødsel.

-Det var en rigtig god oplevelse. Jeg følte mig sej, og jeg var stolt af os begge to. Mads havde hjulpet mig med at huske på mit åndedræt, så mine tanker ikke styrtede af sted. Hans stemme hjalp mig hen til det trygge sted, som Benthe havde hypnotiseret mig til at finde. Jeg er meget tilfreds og stolt over at have født Liva selv, fortæller Eva.

Hun anbefaler alle kvinder, der har oplevet en traumatisk fødsel til at søge hjælp og få gjort noget ved det, så de genvinder troen på en god fødsel. Det er også vigtigt at sørge for at få en masse hvile i dagene op til terminen, råder Eva. På den måde er kroppen udhvilet og klar til den fysiske udmattelse, som en fødsel er.

-At føde kan være lige så fysisk hårdt som at løbe et maraton. De fleste gravide, der

kommer hos mig, har en traumatisk fødsel bag sig, og de har brug for at genvinde tilliden til deres krop og deres partnere. Hvis man har haft en traumatisk fødsel, bør man ikke vente, men bede om at tale med en jordemoder om det. En fødende kvinde er utrolig sensitiv, og hun kan nemt have misforstået stemmeføring eller stemninger i situationen. Det er vigtigt at få talt ud om med de mennesker, som var til stede. Ellers bliver det til et traume, som skal behandles senere, forklarer 58-årige Benthe.

Du kan læse mere om fødselshypnose og Benthe Dandanell på hendes hjemmeside her

Vil du læse flere virkelige fødselsberetninger? Så klik ind på MAMA.dk her

Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-