Jeg har så meget at leve for

14-årige Nora har åbnet en blog, hvor hun deler sine inderste tanker omkring den kræftsygdom, som pludselig ændrede hendes liv. Nora græd, da hun fik beskeden, men i dag forsøger hun at se de positive ting i situationen.


Lægerne troede først, at hun havde fået kyssesyge, men i januar kom diagnosen: kræft.

Siden da har hendes liv handlet om sygdom og behandlinger. Behandlinger og atter behandlinger med cellegift.

- Jeg havde en kugle på halsen, betændelse i kroppen, sov en masse og følte mig slap, fortæller 14-årige Nora Heitmann fra Borkenes ved Kvæfjord i norske Troms.

Det viste sig, at hun havde kræftceller i milten, maven, bughulen og halsen, og lægerne fortalte hende, at hun led af Hodkins lymfom.

LÆS OGSÅ: Skal jeg dø nu mor

Ramt af samme kræftsygdom

Nora bor sammen med sin mor, Vibeke Hansen, 37, og storesøster, Christine Albrigtsen, 18. Hendes værelse på husets anden sal står tomt. Nora orker ikke længere at gå op ad trapper, så sengen er flyttet ned.

- Det er fortsat uvirkeligt, at min datter har kræft, fortæller Vibeke, som selv blev ramt af samme kræftsygdom for 14 år siden.

- Da var Nora bare 5 måneder gammel, så hun husker selvsagt ikke, at jeg var meget borte fra hende.

Vibeke blev forsikret om, at hendes kræftform ikke var arvelig, og det er bare et par år siden, at hun blev erklæret endeligt rask. Derfor kom datterens diagnose også som et kæmpe chok.

LÆS OGSÅ: Nadja kæmper med kræften

Fortælle om tanker

Nora græd, da lægerne fortalte hende, at hun havde kræft.

- Det er psykisk hårdt at få præcis den besked. Nu trøster jeg mig med, at jeg er færdigbehandlet i løbet af sommeren. Det gælder om at bide tænderne sammen og tage tingene, som de kommer, siger hun tappert.

Nora fik den første dosis cellegift den 17. februar i år.

- Jeg bloggede lidt, før jeg blev syg. Det var noget, jeg holdt af at gøre. Derfor mente vi, at det ville være en fin idé, hvis jeg oprettede et sted, hvor jeg kunne fortælle andre om de tanker, jeg havde - så de ikke optog så meget plads i mit hoved, fortæller hun.

Nora er glad for, at hun bestemte sig for at fortælle, hvor syg hun var, og om hvorfor hun ikke længere kunne gå på skolen. Tilbagemeldingerne tyder på, at hendes ærlige tanker betyder meget for mange.

LÆS OGSÅ: Anna vandt over kræften

Trives ikke med paryk

Til påske sendte klassen hende en æske med hilsner, blade og lidt chokolade.

- Det gjorde mig superglad. Jeg vil gerne have, at de skal forstå, hvor enormt meget sådanne ting betyder for mig lige nu, siger hun taknemmeligt.

Den skikkelse, Nora så i spejlet for et år siden, virker fremmed for hende. Hun er for tiden helt skaldet og bryder sig ikke om at se billeder af sig selv uden hår, selv om hun ved, at det kommer tilbage, når cellegiftbehandlingen afsluttes.

Nora trives heller ikke med parykken. Derfor bruger hun stort set altid en kasket, når hun er ude.

"Jeg ser ikke længere en pige med et smil om munden og langt, brunt hår ... Jeg ser ikke glimtet i mine øjne længere. Jeg ser så lidt mod. Jeg er slidt og bleg, folkens," skriver Nora på bloggen, som har rørt mange.

LÆS OGSÅ: Fik kræft som femårig


Nora med paryk. Foto: Privat

Fortrængt det meste

Uanset hvor meget de havde forklaret hende om bivirkningerne på forhånd, havde hun ikke været forberedt.

"Jeg kastede op i morges, så jeg begynder at kende de tegn, min krop giver mig, og jeg ved, hvad det skyldes, hvis jeg føler noget unormalt. Huff, jeg lå og vred mig i smerte, som kom fra både maven og hovedet, før jeg kunne at sove igen," skriver hun på bloggen.

Hendes mor ved, hvordan datteren har det, og hvad kampen mod de dødelige kræftceller koster hendes krop. Selv har hun fortrængt det meste af det, som skete, da hun blev behandlet med cellegift, stråler og højdosisbehandlinger med stamcellestøtte.

For Vibeke var det hårdt at være patient, men smerten over at være mor til en kræftsyg datter er om muligt endnu værre.

- Jeg føler mig hjælpeløs. Jeg sidder på en måde på sidelinjen uden mulighed for at overtage hendes smerter. Jeg ved, hvad hun har været igennem, og hvad hun skal igennem. Det er på mange måder endda hårdere at være pårørende end selv at være patient, fortæller Vibeke.

LÆS OGSÅ: Kians kræft er væk

Glemte at sætte pris på tingene

Nora vil gerne sige, at hun synes, at det har været en fin måned for hende.

- Jeg har haft fødselsdag og fejret den. Og jeg har næsten ikke været dårlig. Lægerne er tilfredse med mine prøver, men når jeg tænker efter, ser jeg, hvor lidt jeg har sat pris på tingene før i tiden, og hvor godt jeg faktisk har haft det. Det er noget, jeg må blive bedre til. Egentlig tror jeg, at det er noget, som alle bør blive bedre til, fortæller hun.

På bloggen skriver Nora:

"Det er et lille lys, der holder mig oppe, ikke sandt? Det lille lys for enden af tunnelen, som jeg strækker mig efter. De dage, hvor det føles, som om lyset bare glider endnu længere bort, er hårde, men det er derfor, jeg har bloggen. Her kan jeg få mine tanker ud, når de fylder mit skaldede hoved op."

LÆS OGSÅ: Svulsten forsvandt af sig selv

Noget at komme tilbage til

Nora savner den normale hverdag med masser af frihed. Men at have nær familie som søskende, forældre og bedsteforældre rundt om sig betyder alligevel alt, og det gør, at hun formår at beholde sit humør og sin optimisme.

"Der er så meget, jeg vil, men ikke kan! Men så tænker jeg: Er det ikke en god ting? At kende til den følelse? Jeg var blevet mere bekymret, hvis jeg ikke havde mærket nogen forskel, efter at jeg blev syg, og min hverdag overhovedet ikke havde forandret sig. Det viser jo, at jeg faktisk havde noget godt at leve for og være taknemmelig for, og at jeg har noget at komme tilbage til, når jeg er rask, skriver hun.

Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.


En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.


Shorts'ne koster
kun 475,-