Jeg kæmpede for min datter

Trods en lykkelig barndom endte Evas datter i et misbrug. Moren forsøgte i årevis at hjælpe hende. Da det endelig så ud til at lykkes, gik alt galt. Anja blev det andet barn, Eva måtte lægge i graven. Alligevel lever hun videre og kan endda smile. Læs her hvorfor.

Eva Lausten sidder i sin stuen i landsbyen Ullits og kigger på billeder af sine tre børn. Fem sunde børn har hun skænket livet. Kun to lever i dag. De tre ældste har mistet livet under dramatiske omstændigheder.

 

LÆS OGSÅ: Eva har mistet tre børn

 

Eva rækker ud efter billedet af Anja, hendes datter, der forlod hende kun 24 år gammel efter en kamp for at få hende på plads i livet. Det var tæt på at lykkes.

- Anja var anderledes end drengene. Hun var psykisk syg og til tider meget langt ude. På et tidspunk blev hun indlagt med leverchok og var i yderste livsfare. Der troede jeg, at jeg ville miste hende. Men hun kæmpede sig tilbage, fortæller 48-årige Eva Laustsen.

 

Fik spiseforstyrrelse

Anja voksede op med sine to brødre som en helt almindelig pige. Hun elskede heste, var spejder og drømte om at blive kok. Men ved 14-årsalderen skete der noget.

- Hun udviklede anoreksi og spiste stort set intet. Hun kunne side i timevis og skubbe en kartoffel og en halv frikadelle rundt på tallerkenen. På et tidspunkt vejede hun kun 29 kg. Det var slemt. Og det var utroligt svært at hjælpe hende. Jeg forsøgte, men hvis jeg pressede hende eller stillede krav, så blev jeg lukket fuldstændig ude, fortæller Eva, der er social- og sundhedshjælper.

 

Psykisk syg og selvmedicinering

På et tidspunkt fik Anja stillet diagnosen paranoid skizofreni. En sygdom, hun forsøgte at dulme med alkohol og medicin.

 

LÆS OGSÅ: Christiane dræbte sin mand med god samvittighed

 

- På et tidspunkt drak hun en kasse øl om dagen. Hun tog alt muligt for at bedøve sig. Men nogen gange ville hun ikke tage den medicin, der kunne hjælpe hende. Hun nægtede at gå til læge. Jeg forsøgte to gange at få hende umyndiggjort, så hun kunne blive tvangsmedicineret, men det blev afvist af myndighederne. Det var virkelig hårdt at se min datter lide på den måde. Også fordi hun ikke lod mig komme tæt på, fortæller Eva.

 

Lukkede mor ind

Det sidste par år skete der dog en forandring. Det var som om Anja åbnede sit hjerte for sin mor igen. Hun var flyttet til Viborg og flere gange om ugen kørte Eva derned og besøgte sin datter.

- Vi kom tættere på hinanden. Jeg fik lov at hjælpe hende. Jeg gjorde rent og vaskede noget tøj. Endelig fik jeg snakket med hende. Det gik den rigtige vej, fortæller Eva, der ikke kan lade være med at fælde en tåre.

For selvom Anja fik det langsomt bedre, lurede katastrofen.

 

LÆS OGSÅ: Kathrine bestemmer hvem der skal reddes

 

Anja døde

En kæreste havde lært hende at sprøjte metadon direkte i blodet. Og det gik galt.

Mens kæreste sad ved computeren, blev Anja kvalt i sit eget opkast i værelset ved siden af.

- Jeg nægter at blive bitter. Men lige nøjagtig ham, der lærte Anja det med metadonen: Det har jeg svært ved at tilgive. Også fordi han ikke engang kom til hendes begravelse, siger Eva.

 

Har mistet 3 børn

Anja blev barn nummer to, Eva måtte begrave.

Den første var Martin, der for 8 år siden blev dræbt med en køkkenkniv. Gerningsmanden var Evas næstældste søn, Kasper.

Eva tilgav Kasper, der afsonede en dom på 7 års fængsel. Men han tilgav aldrig sig selv, og for et halvt år siden omkom han under en brand. Han blev kun 28 år.

 

LÆS OGSÅ: Jeg måtte ikke dø fra min datter

 

Eva kæmper videre

Men selvom savnet efter Martin og Anja og Kasper er tungt, kræver Evas to yngste børn, tvillinger Jannie og Mathias, at hun kæmper videre.

- De klarer sig rigtig godt Da jeg satte studenterhuen på Jannie sidste år, var det en af de bedste dage i mit liv. Og Mathias har fået en lærerplads som kok. Jeg er stolt. Så der er meget at være glad for stadigvæk. Ikke mindst, når vores lille guldklump Emma kommer og besøger os.

 

Har fået et barnebarn

Lille Emma er Evas barnebarn, der giver familien et lys midt i mørket. Hun er Kaspers datter, som han fik med sin kæreste Karina, da han var i fængsel. Hun blev undfanget, da Kasper ventede på sin dom i Hobro Arrest.

- Vi ser heldigvis Emma meget. Selvom Karina og Kasper gik fra hinanden, da han var i fængsel, så har vi holdt kontakten til Karina, som er en skøn pige. Jeg snakker med hende tit, og hun er interesseret i, at vi skal have et godt og nært forhold til Emma. Det er vi utroligt glade for, siger Eva.

 

LÆS OGSÅ: Døde i sin mands arme

 

Spreder glæde

De glade stunder med den charmerende lyshårede pige, der nu er seks år, er da også noget, der får Eva til at smile. Emma var på besøg i weekenden, og selv om hun har svært ved at forstå, at hendes far ikke er her mere, så spreder hun som altid sin glæde og sin lyst til livet.

- Det gør det hele lidt nemmere, siger Eva.