Jeg var bange for min søn

Linda Olesen var ved at opgive at bo i sit eget hjem. Hendes søn Tobias kunne ud af ingenting blive så rasende, at han smadrede ting og truede sin egen mor. Efter flere års stadig voldsommere konflikter var Linda ved at knække. Men så kom hjælpen, der hjalp hele familien.

17-årige Tobias er en glad dreng, der elsker traktorer og drømmer om at blive landmand. Men han har haft så svært ved at styre sit temperament, at hans egen mor har været bange for ham.


50-årige Linda husker det med et stik i hjertet. Den dag hendes søn stod udenfor deres hjem og skreg som en vanvittig, mens han svingende med det jernrør, han ville banke hende med. Heldigvis var der folk, der kunne holde den dengang 16-årige Tobias tilbage. Men for Linda var de mange år med sønnens voldsomme raserianfald ved at være nok. Hun overvejede at flytte væk. Fra sin mand Jan og Tobias.
- Ja, sådan var det nok gået. Vores familie kunne ikke holde til mere, så vi snakkede om, at jeg nok blev nødt til at rejse væk. Men det var jo en falliterklæring, for så ville jeg jo give op, fortæller Linda, der arbejder som social- og sundhedshjælper.

Rummer en mørk side

Vi er på besøg hos familien i deres landejendom ved Nørbæk ved Hobro. Det er Tobias, der står i døren og tager imod. Det virker nærmest uforståeligt, at han med sit faste håndtryk og spøgefulde væsen kan rumme så mørk en side, at han nærmest utallige gange har truet og råbt af sin mor. Og faktisk også en hel del andre.
Linda byder indenfor. Det er dækket op til kaffe og Tobias' far Jan er der også. Det samme er pædagog Jesper Kildegaard fra opholdsstedet Odamsgaard. Det er her Tobias bor i dag. Det blev altså ikke Linda, der måtte flytte - men derimod hendes søn. Men hvad der på overfladen kunne ligne et nederlag, er så langt fra sandheden, som man kan komme.

LÆS OGSÅ: Jeg helbreder mig selv

- Jeg har altid haft det sådan, at jeg nok selv skulle passe min søn. Vi skulle som familie selv håndtere problemerne med Tobias. Men til sidst måtte vi erkende, at vi skulle have hjælp. Og det er det bedste, der er sket for både Tobias og resten af familien. Vi har fået et helt nyt liv i dag. Tobias er blevet meget gladere, og han har meget nemmere ved at styre sig selv, fortæller Linda.
Men det har været alvorlige nedture, før den afgørende beslutning blev truffet. Da Tobias blev omkring 12-13 år gammel begyndte han at få ukontrollable raserianfald. Nogen gange truede han også med at tage sit eget liv. Han var i forvejen knyttet til specialskolen Vestermarksskolen i Aars, og det var da også tydeligt, at Tobias havde særlige problemer at kæmpe med.

Stod med en kniv

- Det kom altid, når det blev stillet krav til ham. Pludselig ændrede han sig. Han kunne gå fra at være helt rolig og glad til at være fuldstændig vild. Så har jeg da nogle gange været bange for, hvad han kunne finde på. Han har jo stået foran mig med en kniv herude i køkkenet. Så har jeg tænkt. Er det nu? Men jeg er blevet stående foran ham og ikke vist min frygt. Jeg har talt stille og roligt for at få ham ned igen. Det har krævet styrke, fortæller Linda.
Som mor blev Linda næsten altid udset som ofret, når Tobias skulle have aggressioner ud. Det gik sjældent ud over Jan. Men utallige gange ud over inventaret. En gipsvæg blev smadret og skruetrækkere blev stukket gennem døre, mens han råbte sin vrede ud. På Vestermarksskolen angreb Tobias også lærerne. En blev truet med kniv. En med saks. En anden tog han kvælertag på. Og en blev slået.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du bange børn

Tobias sidder og lytter til historierne. Han er ikke stolt af det. Han har svært ved at forklare, hvorfor det er sket.
- Jeg ved ikke, hvorfor jeg gjorde det. Jeg handlede bare. Bagefter sidder jeg og ryster og tænker på at sige undskyld, fortæller Tobias, der da også har været tilknyttet børnepsykiatrisk afdeling for at få styr på sine aggressioner.
Men der skete først noget for alvor, da Tobias flyttede ind på Odamsgaard, der ligger kort fra hjemmet. Godt nok var det ikke uden problemer i starten. Tobias er flyttet ind i en lille afdeling sammen med fire andre udsatte unge, og der er faste rammer og krav hver dag. Det har slået gnister og Tobias har da også taget flugten hjem et par gange. Og han har også stået foran Jesper Kildegaard dirrende af raseri med en lommekniv i hånden.

Gør ondt på andre

- Det er voldsomt at blive truet på den måde. Og det skal man ikke finde sig i. Men jeg har brugt min gode relation til Tobias til at få ham til at forstå, at det gør ondt på andre, når han truer dem. Det når ind til ham nu og han har lært ham meget. Han er langt højere grad i stand til at kontrollere sine følelser og forstå, at han kan sårer andre, når han bliver så vred, siger Jesper.
Og hos Linda og Jan har de da også kunnet konstatere nærmest en forvandling. Både i forhold til Tobias. Men også i forhold til det liv Linda og hendes mand har i dag.
- Vi har jo aldrig kunne tage en spontan beslutning om at besøge venner eller familie. Det har Tobias ikke kunnet rumme. Nogen gange er vi selvfølgelig taget af sted alligevel. Men så har vi kæmpet med Tobias i dage bagefter. Så vi er som regel blevet hjemme. Nu kan vi bare tage af sted, når det passer os. Det er virkelig en befrielse, fortæller Linda.


Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.

En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.

Shorts'ne koster
kun 475,-