Jeg var verdens værste mor

En flaske vodka om dagen og stoffer i weekenden. Heidi gik ud hver anden dag og hver anden dag lå hun på sofaen med tømmermænd fra dagen før. Alkoholen styrede hendes liv. Hun hverken så eller hørte sine børn.

Hvis Heidi kunne gøre noget om, ville hun være 20 år igen og søge hjælp til sit misbrug. Dengang drak hun allerede for meget, også selvom hun lige var blevet mor til sit første barn Christina.

Læs også: Alkoholcoach fra tv-programmet "Sidste omgang" var nær død af druk

-Jeg oplevede min første brandert som 13-årig, og jeg begyndte at drikke som 17-årig, fordi jeg opdagede, at det lagde en dæmper på min angst. Jeg havde fået mit første angstanfald på en ferie med min far. I stedet for at fortælle nogen om, at jeg havde det skidt, drak jeg smerterne væk. Det var en slags selvmedicinering, men jeg undskyldte det overfor mig selv med, at jeg jo altid havde været glad for fest og farver, fortæller 41-årige Heidi Mørum fra Kalundborg.

Pigerne skulle passe sig selv

Året efter Christina fik Heidi datteren Simone og året efter igen kom Sabina til verden. De tre piger er voksne og er flyttet hjemmefra i dag. Det er for sent for Heidi at rette op på deres barndom. Men Heidi er også mor til to drenge på 11 og 9 år samt en pige på 5 år. Og de skal ikke udsættes for det samme som de tre største. Derfor har Heidi lagt sprutten på hylden. Nu vil hun være en god mor.

-Mine tre store piger har haft en hård opvækst. De har set og oplevet ting, som de ikke burde. De har set mig få bank af kærester. De har været vidne til mange drukfester i vores hjem, og de har været overladt meget til sig selv, når jeg har ligget i sofaen med tømmermænd. De skulle både handle og lave mad alene. Heldigvis var de glade for at lave mad, men de har jo været små voksne alt for tidligt. Jeg tænkte kun på mine egne behov, og jeg så slet ikke mine børn. Jeg var verdens dårligste mor, siger Heidi.

Foto:Pigerne Christina, Sabina og Simone som i dag er 21,19 og 18 år gamle. Christina læser på seminariet og Sabina er ved at tage en SOSU-assistentuddannelse. Heidi er ked af, at hun ikke var der for dem, da de var så små som på billedet her.

Læs også: Flasken kom før børnene. Marianne fortryder årene i druk.

Hendes hjem lignede ifølge hende selv et alkoholikerhjem - rodet, møgbeskidt og ikke egnet til børn. Heidi havde tit drukvenner på besøg. De sad i stuen og drak og hørte høj musik -også på hverdage. Pigerne passede ikke deres skole. Heidi husker ikke, hvornår de kom i seng, eller om de måtte putte sig selv. Hun bekymrede sig heller ikke om deres skolegang.

Alkohol kom før børnene

-Jeg er gået glip af hele deres barndom. Jeg levede i en tåge. Enten var jeg fuld eller også havde jeg tømmermænd. Dagen efter en druktur, glædede jeg mig bare til, at de skulle i seng, så jeg også kunne sove. De forstyrrede mig, når jeg lå med tømmermænd i sofaen, fortæller Heidi.

Hun drak hver dag, og hver anden dag drak hun i byen. Så fik hun venner eller familie til at se efter sine piger, og senere fik pigerne lov til at passe deres mindre søskende, når mor skulle ud. Og det på trods af, at alle tre piger boede hos deres far i hverdagen, og kun var hos Heidi hver anden weekend. På grund af Heidis misbrug, havde hun mistet forældremyndigheden. Hun vidste godt, at det var bedst for børnene. Dengang boede Heidi i Rødby. Hun sad hver dag på bænken ved pølsevognen og drak sammen med de andre drankere. Mange af dem er døde af druk i dag. Heidi var på kontanthjælp. Hun drak alle pengene op, så der dårligt var råd til mad, når pigerne kom.

Læs også: Hashen stjal min ungdom. 21-årige Mai er startet på en frisk.

Drak alle pengene op

-På en aften på værtshuset kunne jeg nemt bruge 2500 kroner på øl og stoffer. Så måtte jeg jo låne af folk, når jeg skulle have råd til mad. Vi spiste billigt og dårligt, og det var for det meste mine piger, som lavede maden. Jeg havde 12 dage, hvor jeg kunne gøre, hvad jeg ville. Hvorfor kunne jeg ikke bare være ædru i de to dage, mine piger var hos mig. Det forstår jeg jo ikke i dag, fortæller Heidi.

De tre piger var ikke særlig gamle, da de forstod, at deres mor drak for meget.

-Kan du ikke blive hjemme mor? Hvorfor bliver du ved med at drikke? Du drak også i forgårs. Kan du ikke gå på antabus? Bønfaldt de deres mor.

Men Heidi hverken lyttede eller svarede. Hun havde flere gange opsøgt hjælp og var blevet tilbudt antabus. Men Heidi drak bare på antabussen, så det hjalp ikke. Alkoholen var vigtigere end alt andet. Det var først, da Heidis ældste søn Christoffer som 8-årig sagde nogle ord, som gik igennem Heidis rus. Hun stod og gjorde sig i stand, da han kiggede op på hende med dømmende øjne og spurgte: Skal du på druk igen, mor?

Hans ord ramte Heidi. For første gang lyttede hun, og få dage efter opsøgte hun atter et rådgivningscenter for at få hjælp til at stoppe sit misbrug. Det er tre år siden nu. Heidi kom i et 5 ugers døgnbehandling, og for første gang indså hun, at hun ikke kunne beskylde andre end sig selv for sit misbrug og sin livsstil.

-Mine forældre blev skilt da jeg var ca. 9 år. Det var hårdt. Jeg kunne ikke lide min mors nye mand, og jeg havde en hård barndom. På en eller anden måde har jeg altid givet min mor skylden for mit drikkeri. Det var nemmere end at indse, at jeg selv havde et ansvar, fortæller Heidi.

Foto: Heidi med sin yngste søn Benjamin

Nu vil Heidi være en god mor

Som en led i behandlingen - den såkaldte 12-trins behandling skulle Heidi opsøge sine pårørende og undskylde for alt, hvad hun har budt dem på grund af sit misbrug. Heidi fik sagt undskyld til sin mor, men da det kom til hendes piger, var det straks sværere.

-Jeg skylder dem den største undskyldning. Jeg er skyld i, at de har haft en dårlig barndom, og det er svært at sætte ord på. Jeg er flov og ked af det. Det har jeg sagt til dem. Når de har spurgt mig: hvorfor var du der ikke for os? Vi havde brug for dig. Hvorfor efterlod du os og foretrak sprutten? Det eneste jeg kunne svare var, at jeg var ked af det, men at der ikke er noget, jeg kan gøre om. I stedet er jeg her for dem nu. Nu kan jeg forsøge at være den gode mor, som de altid har manglet, siger Heidi.

Drikker du?

Heidis råd til andre, som drikker for meget, er at erkende sit misbrug og søge hjælp.

Der er hjælp at finde mange forskellige steder fx i landets

Tjelecentre med døgntelefon 70204080

Blå Kors og deres rådgivningslinie 70100130 som har åbent fra 18-23 hver dag,

samt hos kommunernes rådgivningscentre.

 

Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.

En session koster
kun 500,-

 

 

 

 

 


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!
 

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-

 

 

 

 

 


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.

Shorts'ne koster
kun 475,-