Johan mistede kæreste og ven: Christel fik mig til at elske igen

Vi kender ham som den sympatiske familiefar i ”Nybyggerne” på TV2. Men Johan har en tragisk forhistorie, som har præget hans valg i livet. En kold aften i november 2004 var han selv døden nær, da hans kæreste og en ven blev dræbt for øjnene af ham. Han nægtede at lade sorgen styre sit liv. Og da han mødte Christel lærte han at elske igen.

- Det skal nok gå. En stemme, Johan ikke kender, snakker stille i hans øre. Fyren holder om ham, men Johans blik er fæstnet på vejen. Hans krop føles tung som sten, og han kan høre ambulance-sirenerne i det fjerne. På vejen ligger hans kæreste, Katrine, og venneparret Mette og Jakob uden at bevæge sig. I Mettes mave er parrets ufødte barn.

LÆS OGSÅ: Reddede kvinde samme sted, som hendes bror døde

– Det var så uvirkeligt. Det ene sekund gik vi og snakkede. Det næste øjeblik lå de bare der på vejen uden at bevæge sig. Jeg må have været lammet af chok, for jeg kan bare huske, at lige pludselig var der tre ambulancer, fortæller 35-årige Johan Berlin Christophersen, der arbejder som it-projektleder i Helsingør Kommune.

Johan havde været sammen med kæresten Katrine i seks år siden gymnasiet, og de havde købt en fælles lejlighed i Brønshøj ved København. Johan læste datalogi og brugte en del tid foran computeren og på byture sammen med vennerne.

Brønshøj-tragedien

Den 29. oktober 2004 var en dag som alle andre. Johan og kæresten Katrine havde spist middag med venneparret Jakob og Mette, og de ville efterfølgende tage ned og leje en videofilm. Men da de skulle krydse Frederikssundsvej ved Brønshøj Torv, kunne Johan se en bil komme i høj fart. Mette og Jakob stod midt på vejen, og da bilen nærmede sig, skiftede den pludselig vejbane. Johan prøvede at skubbe kæresten Katrine op på hellen, men det var for sent. En Ford Escort bragede ind i de tre uskyldige mennesker, og Johan var bare 20 centimeter fra at ligge livløs på jorden med sine venner og kæreste.

Da Johan ankom til hospitalet, stod det hurtigt klart, at vennen Jakob ikke ville overleve. Mette overlevede, men hendes ufødte barn døde. Johans kæreste, Katrine, kæmpede for sit liv, men to dage efter var det kun respiratoren, der holdt hende i live.

LÆS OGSÅ: Tanjas datter blev kun 19 år: Et træ ændrede alt

– Jeg sad og holdt Katrine i hånden, og jeg fik sagt ordentligt farvel til hende, fortæller Johan.

Dagen efter fik han endnu en tragisk besked. Katrines mor havde begået selvmord efter at have mistet sit eneste barn.

Ville ikke dyrke sorgen

Den efterfølgende tid var Johan overmandet af sorg. Nyheden om den forfærdelige ulykke var i alle medier, og når Johan gik på gaden, kunne han mærke folks blikke hvile på sig. Når han åbnede døren til lejligheden i Brønshøj, mindede alt ham om den højtelskede kæreste, der var blevet revet fra ham. Hendes tøj, ting og duften af hende var der stadigvæk, så Johan flyttede hjem til sine forældre, hvor han for en stund kunne give slip på hverdagen.

Nogle dage kunne han smile og grine, andre dage gjorde sorgen nærmest fysisk ondt, og ofte gik han hen på kirkegården og lagde blomster og talte med Katrine. Han skrev breve til hende, som han læste op for sin psykolog, og langsomt begyndte han at ane små sprækker af glæde i sit liv igen.

– Jeg besluttede mig hurtigt for, at jeg ikke skulle dyrke sorgen. Det var selvfølgelig okay at være ked af det, men det skulle ikke styre mit liv. Den aften havde jeg været enormt heldigt, og jeg havde følelsen af, at jeg havde fået en ekstra chance i livet, og det skulle udnyttes, fortæller Johan, der droppede ud af datalogistudiet og i stedet begyndte at arbejde i en fritidsklub.

LÆS OGSÅ: Stina mistede sin datter: Venter nu tvillinger

– Før ulykken kunne jeg nok være ret egoistisk. Jeg lukkede mig meget inde i mig selv og kunne sidde flere timer ved computeren, men det var som om, at efter ulykken blev alle de gode ting forstærket. Jeg kunne blive glad i låget over en god kop kaffe, eller når solen skinnede. Så med tiden kunne jeg mærke, at jeg faktisk også havde fået noget positivt ud af den forfærdelige oplevelse, fortæller Johan, der et halvt år efter tragedien blev inviteret i sommerhus af en af sine venner.

Her så han for første gang den kvinde, der skulle komme til at forandre hans liv.

Hun var smuk og sej

– Jeg kan huske, at jeg syntes, Christel var enormt smuk, og samtidig var hun supersej, fordi hun havde et barn. Jeg var bare en drengerøv, der drak øl, levede mit ungdomsliv og forsøgte at bearbejde sorgen. Så jeg var helt klart betaget af Christel, men på det tidspunkt tænkte jeg slet ikke i kærestebaner, fortæller Johan og kigger på Christel.

– Jeg syntes, at han var en rigtig flot fyr, men vi var helt forskellige steder i vores liv. Jeg kendte godt til tragedien, og jeg kunne godt forstå, at han havde brug for at feste og fyre den af, men jeg syntes nok ikke, at det helt harmonerede med mit liv, fortæller 35-årige Christel, der er kunstner og har butikken ”Hygge by Berlin”.  

LÆS OGSÅ: Minus 23 kg på 8 måneder: Nemt med Sense

Men mødet i sommerhuset blev bare det første ud af mange. Sammen med fælles venner så de hinanden ved flere lejligheder, og cirka to år efter, at de så hinanden for første gang, var ingen af dem i tvivl. De skulle være sammen.

– Da Katrine døde, var det svært at tro på, at jeg igen skulle blive forelsket. Jeg håbede, at det ville komme en dag, men jeg havde slet ikke regnet med, at jeg kunne få så stærke følelser. Det var vildt, og jeg er så glad for, at jeg bare lod mig rive med, fortæller Johan, mens han sender Christel et kærligt smil.

Efter to måneders kæresteri flyttede Johan ind hos Christel og hendes datter, Cecilia, og kærligheden mellem den ansvarsfulde mor og drengerøven blev stærkere og stærkere. Johan skar ned på alkoholen og byturerne, og Christel lyttede og støttede ham, når han havde brug for at snakke om tragedien. Sammen byggede de et sammenhold op, der i dag er stærkere end nogensinde.

Stærkt sammenhold

I huset hjemme i Helsingør har Christel og Johan skabt det liv, som de begge har drømt om. Familien rummer i dag 3-årige Carl, 6-årige Asta og Cecilia på snart 17 år, som Christel har fra et tidligere forhold. Her er pessimisme bandlyst, og familien gør meget ud af nyde nærværet og glæde sig over de små ting i tilværelsen.

Netop glæden ved at være sammen fik Christel til at melde dem til TV2-programmet ”Nybyggerne”, hvor de i øjeblikket dyster med tre andre par om at vinde deres drømmehus, som de selv har indrettet. Og selv om parret ofte kun fik tre timers søvn, og skulle være enige om hver detalje under optagelserne, var de aldrig bange for, at det ville gå ud over parforholdet. Tværtimod.

LÆS OGSÅ: Klage til hospitalet: Baby er leveret med forkert lydkort

– Vi så udsendelsen som en mulighed for at være sammen og skabe noget unik til vores familie. Det har til tider været enormt hårdt, og da vi under optagelserne pludselig stod med to børn med skoldkopper, var vi virkelig pressede, griner parret, der nogle gange valgte at hyre professionel hjælp, så de kunne være mere sammen med deres børn.

Christel og Johan håber selvfølgelig, at det er dem, der løber med sejren, når vinderen af ”Nybyggerne” bliver kåret den 30. marts. Men hvis de ikke gør, så har de stadig det allervigtigste. Nemlig hinanden.

– Vi er hinandens bedste venner, og vi er rigtig gode til at snakke om tingene. Vi vil ikke have negativitet og pessimisme. Der kommer ikke noget godt ud af det, forklarer Johan, der ikke er i tvivl om, at hans indstilling til livet er blomstret frem af den tragiske ulykke for 12 år siden.

– Det er enormt rart at vide, at der kan komme noget fantastisk ud af noget, der var så forfærdeligt. Jeg føler, at jeg har fået en ekstra chance, og den skal ikke spildes.

Johan og Christel med børnene Asta, Carl og Cecilia.