Julehjælpen redder Heidis jul

Julemad eller julegaver? Det var bare et af de dilemmaer, der holdt Heidi Rasmussen vågen om natten, da december måned nærmede sig sidste år. Med nul kroner tilbage på kontoen sidst på måneden var julen en frygtet højtid. Lige indtil den dag, hvor hun bad om hjælp. Og fik den.

Foto: Steen Wrem

- Må jeg ikke nok åbne gaver nu? 8-årige Sesse kunne ikke sidde stille på stolen med udsigten til de mange farverige gaver, der lå under juletræet. Gaveønsker, som hun havde skrevet på sin ønskeseddel mange måneder før december, men som hun inderst inde godt vidste, at hun nok ikke ville få. Men da hun flåede gavepapiret i stykker, bredte smilet sig.

Ønskerne var opfyldt

- Sesse var helt elektrisk over gaverne juleaften. Det var fantastisk at se, at det betød så meget for hende, selvom det ikke var mig, der havde købt dem til hende. Men hun sagde bare: "Det drejer sig ikke om, hvad vi får, men at der er nogen, der har tænkt på os." Det, synes jeg, var ret rørende, fortæller 41-årige Heidi Rasmussen fra lejligheden i udkanten af Helsingør.

Læs også: Arbejdsløs i 23 år

For bare få år siden levede Heidi en tilværelse, hvor køleskabet altid var fyldt, og hvor hendes børn kunne komme på ferie og få nyt tøj, når de have lyst og behov. Som dagligvarechef arbejdede Heidi hver vågen time i døgnet. Telefonen var altid tændt - også når hun lå på en liggestol på Kreta. Men uoverensstemmelser med en chef betød, at angst og stress pludselig også blev en del af hverdagen.

- En dag gik det op for mig, at jeg havde siddet en hel dag og kigget ud ad vinduet på bilerne, så jeg nær var kommet for sent til at hente mine børn.

1500 kroner om måneden
Da vidste jeg, at den var gal. Heidi sygemeldte sig fra sit arbejde og senere fyret og røg på kontanthjælp Efter de faste udgifter var betalt, var der 1.500 kroner tilbage på kontoen. Flere gange valgte Heidi ikke at spise noget en hel dag, for at der skulle være nok mad til hendes børn.

- Jeg har flere gange kigget ind i køleskabet og set, at der kun var to stykker toastbrød tilbage. Så har jeg valgt at tage en kop kaffe i stedet. For børnene Sesse, 8, og Phillip, 12, står deres mors ændrede livssituation i skærende

kontrast til deres før så privilegerede liv. De går stadig i skole i den nordsjællandske by Hornbæk, hvor de tidligere boede, og her bliver de ofte bekræftet i, at deres mor ikke har den samme økonomi som deres venner.

Læs også: Sendte min far i fængsel

Frygtede julen
Da december 2012 nærmede sig, blev de søvnløse nætter hyppigere. Og hver dag spekulerede hun over, hvordan hun dog skulle overkomme julen med så få penge på kontoen.

- Jeg havde hele tiden tænkt, at der var nogen, der havde det værre. Der er jo børn, der bliver udsat for vold og omsorgssvigt, som burde få hjælp før mig. Men jeg kom samtidig frem til den konklusion, at det var min opgave at sørge for, at mine børn havde de bedst mulige betingelser - om det så betød, at jeg måtte bede om hjælp, forklarer Heidi, der endte med at tage kontakt til Julehjælpen via facebook for at høre, om de kunne hjælpe hende og børnene. Og det kunne de.

I løbet af december måned fik Heidi sendt flere gaver til sin dør af folk, hun ikke kender. Og efter en juletræsfest arrangeret af Julehjælpen fik hun både julekurv og mad til juledagene.

Læs også: Jeg mister lidt af mor hver eneste dag


Nærvær til børnene
I år har Heidi allerede fået at vide, at hun igen kan få julemad og andre juleting via Julehjælpen, og hun er blevet bedre til at tage imod hjælp i hverdagen fra familie og venner. Selv om økonomien stadig sætter begrænsninger for ferie, legetøj og mad sidst på måneden, har Heidi tvunget sig selv til at se de positive sider ved sin situation.

- Jeg kan huske en dag, Sesse sagde til mig: "Mor, det kan godt være, at du ikke har så mange penge. Men det er rart, at du er mere hjemme." Det var noget, der satte tankerne i gang. For jeg tror på, at mit nærvær og mit overskud til mine børn er langt mere værd, end hvad der kan købes i en legetøjsforretning.

Vil du hjælpe eller har du brug for hjælp? Kontakt Julehjælpen her