Julie blev udstødt som 7-årig fordi mor var psykisk syg

Julie blev mobbet i årevis af både lærere og klassekammerater, fordi hendes mor var psykisk syg. Dengang skjulte hun sine trængsler for at skåne sin mor. I dag taler hun åbent om sin svære barndom for at skabe forståelse for andre i samme situation.

Julie og hendes klassekammerater har fået et blankt stykke papir hver. På det skal de skrive navnet på den, de gerne vil være ven med.

Julie skriver et navn, folder det sammen og giver det til læreren. Det samme gør de andre, Læreren læser dem og deler de små sedler ud igen. Nogle af klassekammeraterne får mange sedler, andre får et par stykker, Julie får ingen.

Ikke én i klassen har ønsket hende som ven.

Alle lod som ingenting

Og alle – også læreren – lader som ingenting.

– Jeg kan stadig se det for mig, selv om det er så mange år siden, siger Julie og ryster på hovedet.

Aktiv dødshjælp til sund 24-årig pga. psykiske problemer

For det er stadig ikke til at forstå, at en lærer kunne finde på at udsætte et barn på 9 år for sådan noget.

– Og det er jo ikke det eneste eksempel, konstaterer hun.

'Tænk hvis det smitter?' 

Julie Sloth fra Slagelse er i dag 31 år, og når hun tænker tilbage på sin skolegang, er det minder som disse, der popper op. Det er pigefødselsdagene, hvor hendes gave nogle gange aldrig blev pakket op. Det er arrangementerne på skolen, hvor Julie og hendes forældre altid kom til at sidde alene, fordi de andre forældre valgte at sidde rundt omkring de andre borde.

X Factor-deltager er diagnosticeret skizofren

Og hvorfor var det sådan, kan man undre sig over? Forklaringen er Julie slet ikke et sekund i tvivl om.

– Jamen, det var da, fordi min mor var psykisk syg. Tænk, hvis det smittede, siger hun.

  

Morfar tog sit liv

Julie voksede op med sin mor, far og lillebror i Slagelse. En helt almindelig kernefamilie, hvor der blev talt journalistik hen over køkkenbordet om aftenen. Julies mor var journalist på det lokale dagblad, hendes far var fotograf samme sted.

Vibekes råb om hjælp: Min søn er psykisk syg

Selv om deres arbejde fyldte meget, var der masser nærvær og omsorg for Julie og hendes syv år yngre lillebror. Indtil den dag, hvor Julies morfar, der i årevis havde kæmpet med en bipolar lidelse, lagde sig på togskinnerne i Slagelse og blev dræbt af et gennemkørende godstog.

Selvmordet skete dagen efter, at han var blevet flyttet fra den lukkede afdeling til en åben i samråd med Julies mor. Den dag gik noget i stykker inde i Julies mor.

Mors sygdom vakt til live

Julie husker, hvordan hendes mor med tårerne trillede ned af kinderne, helt bleg og uden en mine i ansigtet, fortalte sine børn, at deres morfar var død. Fra den dag blev moderens egen psykiske bipolar lidelse vakt til live igen.

Den usynlige sygdom, som hun havde formået at holde i ave, siden den overmandede hende som 16-årig. Dengang forsøgte hun selvmord med en håndfuld nervepiller med efterfølgende udpumpning og indlæggelse på en ungdomspsykiatrisk afdeling.

Lærke løber sig ud af sin skizofreni

Antidepressiv medicin havde siden hjulpet hende både til at stifte sin egen familie og tage uddannelsen som journalist. Men nu hjalp intet, og efter længere tids sygemelding fra sit arbejde endte hun både med en fyreseddel og en seng på den psykiatriske afdeling.

Julies mor kom aldrig på benene igen.

I det nye Ude og Hjemme, som er på gaden onsdag den 8. februar 2017, kan du læse hele historien om Julie og hendes mor.