Kajsa er pigen der ikke ville dø

Svenske Bjørn og Anna Bergdahls udflugt til Danmark blev dramatisk. Pludselig gik Anna i fødsel alt for tidligt, og den nyfødte reddede kun livet takket være dygtige danske læger.

Bjørn og Anna med deres guldklump


Lille Kajsa på blot to år er så svensk, som et barn næsten kan blive, og så alligevel ikke. Hun har et lille, usynligt dannebrogsflag tatoveret i hjertet ved siden af det blå/gule svenske.

Kajsa er et et lille medicinske mirakel med svenske forældre. Men hun er udstyret med et dansk personnummer, og betragtes i Sverige som indvandrer fra Danmark. Desuden er hun opkaldt efter to danske læger på Skejby sygehus ved Århus.

Barsk start på livet

Læs også: Anede ikke hun var gravid

De to reddede pigens liv, da hun under stor dramatik blev født alt for tidligt. Derfor vil dåbsnavnet altid minde Kajsa og hendes svenske forældre om den barske start på livet, som Kajsa fik i Danmark den 31. august 2012.

Bjørn, 38, og Anna Bergdahl, 30, fra Linköping var i august 2012 til bryllup i Århus. Bjørns søster, Sara, skulle giftes med sin danske kæreste, Morten. Efter brylluppet ville ægteparret blive et par dage, inden de rejste hjem. Anna var gravid, men havde først termin den 16. december. Rejsen til Danmark burde derfor have været helt udramatisk og uproblematisk. Den blev alt andet.

Rejste hjem i kuvøse

Læs også: Ægte kærlighed i fotoautomat

Da parret endelig kunne sætte kursen hjemover den 9. oktober, var det i et SOS-fly med Kajsa i en kuvøse. Næsten mirakuløst reddede den lille piger livet på trods af, at hun blev født i graviditetsuge 24. Hun vejede kun 600 gram. Men Kajsa kæmpede tappert for sit spinkle liv, og hun vandt kampen. Derfor står det danske og det svenske flag side om side i hjemmet i Linköping, når Kajas har fødselsdag.

Bjørn og Anna stråler om kamp med lille Kajsa, mens de fortæller den utrolige historie om deres første barn fødsel. Parret blev gift i 2011, og året efter blev Anna gravid. Med termin den 16. december krydsede de fingre for, at datteren ikke blev født juleaften. Ellers var de ikke kræsne med datoen. Ægteparret havde ikke drømt om, at datteren ville gøre sin entre i livet længe før planlagt.

- Jeg var utilpas under graviditeten, men havde ellers ingen problemer. Jeg var 28 år, en frisk og rask pige, og var slet ikke urolig for at rejse til bryllup i Århus, fortæller Anna.

Under brylluppet drak hun ikke alkohol, og kørte bilen hjem efter festen. Men på badeværelset begyndte hun pludselig at bløde kraftigt. Sammen med Bjørn besluttede hun at køre på Skejby sygehus. På det tidspunkt anede de ikke, at sygehuset råder over de dygtigste eksperter til behandling af for tidligt fødte børn. De var kommet til det rette sted for at få den rigtige behandling Men de var i det forkerte land.

Hver dag var en evighed

Læs også: Vores skønne lille feriebarn

En scanning viste, at barnet havde det godt, og at blødningen var aftaget. Det svenske ægtepar åndede lettet op. Men kun indtil en scanning viste, at Anna havde åbnet sig 3-4 centimeter. Hun var gået i fødsel. Anna blev beordret til at blive i sengen, og fik ordineret kortison for at udvikle fostrets lunger. Lægerne gjorde alt for at stoppe forløsningen, eftersom der var tre en halv måned til planlagt termin i midten af december. Bjørn husker, at hver dag på sygehuset føltes som en evighed. Parret kunne blot vente, mens følelserne svingede fra håb til fortvivlelse. De tog én dag ad gangen, og fik besøg af familie fra både Danmark og Sverige.

Den 31. august gik vandet på Anna, og samtidig blev hun dødssyg. Hun havde en urinvejsinfektion ved indlæggelsen, og nu slog den ud med fuld kraft. Hun havde 40 grader i feber, da hun fik at vide, at hun skulle føde. Det var frygteligt alt sammen, og der var fare for at både Anna og det ufødte barn ville miste livet. Den gravide kvinde fik store doser antibiotika, og omkring klokken 23.30 var hun en smule mere frisk. 28 minutter senere fødte hun en datter. Tre læger, adskillige sygeplejersker og et stort team fra neonatal afdelingen for tidligt fødte børn tog imod lille Kajsa på blot 600 gram og 32 centimeter.

- Jeg hørte, at hun peb som en kattekilling. Jeg håbede, at det var et godt tegn, fortæller Bjørn.

Den nyfødte blev lagt i en kuvøse med tilkoblet respirator, og Bjørn løb frem og tilbage mellem Anna og datteren på neonatal afdelingen. Efter nogle timer var Anna så frisk, at hun kunne sætte sig i en kørestol, for at blive kørt ind til datteren.

Overlevede to hjerneblødninger

Læs også: Fødte firlinger og døde

Der stødte imidlertid komplikationer til hos den nyfødte. Efter nogle dage opdagede lægerne, at Kajsa skulle opereres i hjertet. Hun havde et hul mellem hjertekamrene, hvilket ikke er unormalt for tidligt fødte børn. Også den operation klarede den lille pige, ligesom hun også overlevede to mindre hjerneblødninger. Hendes forældre var skiftevis chokerede og opgivende. Bedre blev det ikke, da datteren også blev ramt af en tarminfektion.

- Da troede vi, at heldet var sluppet op, og at vi havde mistet hende, siger Bjørn.

Men Kajsa var en ægte overlever. 9. oktober fløj den lille, udvidede familie hjem til Sverige med et SOS-fly med Kajsa i kuvøse. Tilbage i hjemlandet blev de med ambulance kørt til Linköping sygehus. Dagen efter kom Kajsa ud af respiratoren, og dag for dag voksede hun sig stærkere og stærkere. 6. december fik familien endelig lov til at komme hjem. Kajsa trives og har det godt. Hun er begyndt i børnehave, mens begge forældre er tilbage på arbejdsmarkedet på fuld tid.

Julebarn blev sommerbaby

- Kajsa er livlig, sund og med på alle løjer. Koblingen til Danmark glemmer vi aldrig, og Kajsa hedder Hanne til mellemnavn. Hun er opkaldt efter to af de læger, der reddede hendes liv. Vores julebarn blev en sommerbaby, men heldigvis endte udflugten til Danmark lykkelig, siger Anna Bergdahl.