Kald mig bare farmor - eller mormor

Anne-Mette Rasmussen overraskede alle, da hun var med i Vild med Dans tilbage i 2008. Alene det, at en statsministerfrue stillede op til show, var uventet for de feste. Men vi lærte alle, at nok var hun gift med den daværende statsminister, men Anne-Mette var i den grad også sin egen.


-Det er hyggeligt at blive kaldt farmor - eller mormor. Jeg har da ikke noget imod at blive kaldt bedstemor, men det andet, synes jeg, lyder lidt mere hyggeligt. Og da vi har tre amerikanske børnebørn, holder vi fast i, at det skal hedde farmor og farfar, så det stadig er lidt dansk, siger Anne-Mette Rasmussen, 56, pædagog, danseinstruktør, foredragsholder, forfatter og i det hele taget en kvinde med gang i meget.

LÆS OGSÅ: Maggie My med til finalen

Men der bliver også tid til familien. Anne-Mette Rasmussen tager sig af sine børnebørn. Ligesom de fleste andre. De bliver hentet i institution, passet af mormor, hvis far og mor skal noget en aften, og børnebørnene besøger også tit Anne-Mette hjemme i huset i Nærum.

-Jeg nyder, at have børnebørn. Det er da godt, at jeg selv begyndte tidligt med at få børn. Jeg var kun 21, da jeg fik min søn, Henrik, og bare fire år senere, var jeg mor til tre. Så jeg er også blevet farmor og mormor i en ung alder. Jeg ser børnebørnene så meget, som det nu er muligt. Jeg synes, det er sjovt at have en stor familie.

Tilbage på jobbet

Foreløbig er det blevet til seks børnebørn. Henrik, 35, bor i USA, og ham og hans familie ser Anne-Mette af naturlige årsager knap så meget. Henrik har tre børn, Marie, Annelise og Karoline, og også hendes ældste datter på 33, Maria, har tre børn, Martha, Marcus og Johannes. Anne-Mettes yngste datter, Christina på 30, er endnu ikke blevet mor.

-Familien er vigtig for mig. Det er de mennesker, man har et helt specielt bånd til. Men det er også vigtigt for mig at have venner og kolleger. Nogle gange er det nemmere at snakke med gode venner om nogle emner. Så jeg passer både på familien og relationerne til venner og kollegaer, siger Anne-Mette Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Astrid: Mit liv har fået nyt indhold

Det er også grunden til, at Anne-Mette igen er begyndt at arbejde i en integreret institution i Holte. Hun og hendes mand, Anders Fog Rasmussen, er netop vendt hjem efter fem år i Bruxelles, hvor Anders var generalsekretær i NATO.

-Jeg arbejder som løs vikar i Børnehuset. Det er hyggeligt at møde mine tidligere kolleger og at lære de nye at kende. Det er en arbejdsplads, hvor jeg så godt kan lide ånden og tråden i arbejdet, siger Anne-Mette.

-Det er også lidt sjovt, at jeg møder flere af de forældre, der havde børn hos os, før vi flyttede til Bruxelles. Nu er det bare nummer to, der er startet i institutionen.

Engang var Anne-Mette Rasmussen mest - eller endda kun - kendt for at være gift med landets statsminister, Anders Fogh Rasmussen. Men da hun kom med i Vild med Dans, og sammen med Thomas Evers Poulsen valsede sig ind i danskernes bevidsthed og måske ligefrem ind i danskernes hjerter, var det slut med kun at være kvinden ved Anders Foghs side.

-Der var mange der sagde, at jeg forandrede mig af at være med i Vild med Dans. Men det er ikke rigtigt. Jeg var den samme person både før og efter, men folk lærte mig at kende, da jeg kom med i Vild med Dans, siger Anne-Mette Rasmussen.

Dansede med børnene

Hun er opvokset i Englerup mellem Roskilde og Holbæk. På en gård først med kvæg og siden med svin.

-Jeg har altid gået til motion. Til gymnastik. Da vi boede i Skals, var jeg på repræsentationsholdet og fortsatte senere. Jeg gik også til dans en enkelt sæson, da jeg var helt lille, og det var det, at få lov at danse, der gjorde, at jeg i sin tid sagde ja til at være med i Vild med Dans, siger Anne-Mette.

-Jeg var ikke tvivl, da jeg blev spurgt. Jeg har altid været vild med at danse. Jeg dansede også tit med børnene hjemme i stuen.

Det kan godt være, at Anne-Mette ikke ændrede sig, fordi hun kom med i Vild med Dans. Men danseshowet medførte mange ændringer i hendes liv. Først og fremmest mødte hun sin dansepartner Thomas Evers Poulsen.

LÆS OGSÅ: Kald det kærlighed

-Vi havde bare en god kemi med det samme. Han er blevet en rigtig god ven, og han har da set Bruxelles mange gange. Jo, Thomas er en ven og også en fælles ven for Anders og mig.

Anne-Mette og Thomas klarede sig rigtigt godt i Vild med Dans. De sluttede på en fjerdeplads dengang i 2008.

Dansen tog Anne-Mette Rasmussen også med til Bruxelles. Hun arrangerede danseundervisning med Thomas Evers og velgørenhedsballer alt sammen til fordel for kvinder i Afghanistan.

-På de fem år, jeg var i Bruxelles, nåede vi næsten at samle en million kroner ind. Det er da meget godt gået, siger Anne-Mette.

Nu er Bruxelles fortid. Anne-Mette Rasmussen er tilbage i Danmark. I det hus i Nærum, de hele tiden har haft, og tilbage i de kendte rammer med familie, venner og kollegaer.

-Jeg havde en god tid i Belgien, men det er dejligt at komme hjem til naturen. Vi bor jo tæt på skoven, og jeg nyder at gå nogle gode lange ture.

LÆS HELE INTERVIEWET MED ANNE-METTE RASMUSSEN I DENNE UGES UDE OG HJEMME