Kalk i kosten forebygger fedme

Kalk i kosten holder vægten nede, viser et nyt dansk studie, som samtidig peger på, at kalk særligt gavner folk med genetisk tilbøjelighed til ekstra sul på maven.

Mejeriproducenterne har fået endnu en anledning til at klappe i hænderne, efter at et dansk studie viser, at den kalk, som vi gerne får ind med morgenmaden i mælken eller osten, kan holde os slanke. Det skriver Videnskab.dk

Kost og stor livvidde

Studiet, der er gennemført at en række forskere på Frederiksberg Hospital, tyder også på, at det især gør sig gældende for folk med genetisk tilbøjelighed til en stor livvidde.

- Vi finder en generel sammenhæng mellem indtag af kalk via kosten og reduceret vægtøgning, som er i god tråd med tidligere undersøgelser, der ligeledes viser denne sammenhæng, siger Sofus C. Larsen, som er ph.d.-studerende ved Institut for Sygdomsforebyggelse og primus motor på undersøgelsen.

Nogle kan få ekstra gevinst

Lidt overraskende fandt forskerne også, at folk med genetisk tilbøjelighed til ekstra meget fedt om maven muligvis får en ekstra gevinst af kalk i kosten i form af færre centimeter om livet.

- Vi finder så en lille tendens til, at folk, der er genetisk tilbøjelige til at have en stor livvidde, kan have lidt ekstra glæde ved at spise kost med et højt kalkindhold, hvis de skulle ønske at reducere deres livvidde, siger Sofus C. Larsen.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Kalkmangel gør danske mænd tandløse

Kalk binder fedtsyrer

Kalkens slankende effekt er blevet påvist i flere både danske og udenlandske undersøgelser. Biologisk set mener man, at kalk binder fedtsyrer i tarmen, så fedtet ryger ud med afføringen uden at blive optaget i kroppen, hvilket kan medføre vægttab over tid.

- Generelt viser vores og tidligere undersøgelser ikke, at kalk har en kæmpe effekt på vægttab. Det er en meget moderat sammenhæng, men selvom du finder en svag sammenhæng, så kan der godt være nogle undergrupper i befolkningen, hvor den sammenhæng ikke eksisterer, og nogen, hvor den sammenhæng er større. Det er i korte træk det, vi leder efter, forklarer Sofus C. Larsen, der understreger, at man forskningsmæssigt kun har kradset i overfladen på området.

Calcium forebygger

Det overordnede mål med studiet var derfor at undersøge, om kalk i kosten har en større betydning for nogle mennesker end for andre. Man har derfor kigget nærmere på, om sammenhængen mellem kalkindtag og den efterfølgende ændring i vægt og talje afhænger af antallet af fedmerelaterede gen-varianter.

- Der er nogle interessante perspektiver, hvis man kan finde nogle kostfaktorer, som er særligt fordelagtige for folk, der har genetisk disposition for fedme, forklarer Sofus C. Larsen.
I undersøgelsen fandt man en lille tendens til, at calcium i særlig grad forebygger, at tage på i taljen, hvis man er genetisk tilbøjelig til det.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Sund kost giver dig ikke automatisk et bedre helbred

Indtag den "rigtige" kalk

Andre studier, både danske og udenlandske, viser, at der er en betydelig forskel på calcium og andre næringsstoffers effekt, alt efter hvordan man spiser det. Det er med andre ord ikke ligegyldigt, hvordan du indtager din kalk - med mælken, osten eller gennem kalksupplementer, hvis du ønsker den optimale slankende effekt.

Ost er godt

Farinaz Raziani er ph.d.-studerende på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Hun forsker i mejeriprodukters påvirkning af lipidprofilen i blodet. Lipidprofilen viser, hvor meget fedt, vi optager i kroppen og fortæller noget om risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdomme i diabetes. Farinaz Raziani fortæller, at calcium i ost formodes at have en mere positiv effekt på lipidprofilen i blodet. Det betyder, at vi ikke optager så meget fedt i forhold til andre mejeriprodukter med samme indhold af fedt og kalk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvad er mareridt, og hvorfor får vi dem?

Hvad er bussemænd lavet af?

Botox ændrer evnen til at opfatte følelser

Populært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.

En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.

Shorts'ne koster
kun 475,-