Kampen om Katrine

Da katrine otte år gammel mistede sin far, havde hun kun sin stedmor, Helle Ringgaard Jensen, at søge trøst hos. For to år siden fik Helle tilkendt forældremyndigheden over Katrine, men nu vil Katrines biologiske mor have sin datter tilbage.

Foto: Jørgen Ploug

De fleste børn glæder sig til at blive voksne. 13-årige Katrine fra Silkeborg kan næsten ikke vente. Til den tid kan hun nemlig selv vælge den mor, hun vil bo hos. Det må hun nemlig ikke i øjeblikket.

Katrine er blevet den ulykkelige hovedperson i en strid mellem sin biologiske mor og sin stedmor. De vil begge have teenageren, og slagsmålet har stået på i årevis.

Læs også: 17-årige supermor

Vil ikke se sin mor
Historien om den lille pige er tilsyneladende en tragedie uden ende. For fire år siden fortalte Ude og Hjemme første gang om Katrine. Otte år gammel mistede hun sin far, Knud Ringgaard Jensen, der kun blev 46 år.

Midt i sorgen havde hun kun ét fast og kærligt holdepunkt i livet, stedmoderen Helle Ringgaard Jensen, 29, der var gift med Katrines far. Siden hun var knap tre år, har Katrine boet hos Helle i Silkeborg, men da faderen døde, ville den biologiske mor i Horsens have sin datter hjem.

For to år siden afgjorde retten i Viborg, at Helle Ringgaard Jensen skulle have den fulde forældremyndighed over Katrine. Den biologiske mor har ifølge loven ret til at indbringe denne kendelse for retten hvert andet år. Det har hun gjort nu. Retten i Viborg har fulgt rådet fra en børnesagkyndig om, at Katrine skal møde sin mor i Horsens, inden retten igen kan tage stilling til forældremyndigheden.

Fogeden banker på døren
I mange år har Katrine kun haft sporadisk kontakt til sin biologiske mor, og den lille pige afviser kategorisk at møde hende. Retten har besluttet, at en børnesagkyndig psykolog skal hente Katrine i Silkeborg og køre hende til Horsens, hvor hun skal være sammen med sin biologiske mor. Problemet er imidlertid, at Katrine flygter fra hjemmet hos stedmoderen, når hun har skullet besøge sin biologiske mor.

Retten har besluttet, at Katrine skal tvinges til samværet, og at det om nødvendigt skal ske med fogedens hjælp. Derfor lever Katrine og hendes stedmor i øjeblikket med frygten for, hvornår fogeden banker på døren for at få pigen udleveret.

- Man gør et barn uoprettelig skade. Katrine burde være stor nok til selv at bestemme, hvor hun vil bo. Men man vil tvinge hende til at være sammen med sin biologiske mor, som hun ikke har, og aldrig har haft, et forhold til. I øjeblikket lever vi enten i skjul eller bag nedrullede gardiner af frygt for, at fogeden skal hente Katrine, siger Helle Ringgaard Jensen.

Usikker fremtid
For den 13-årige pige er der ingen tvivl om, at mor er Helle. Da hun den 15. juni skulle hentes af en børnesagkyndig for at blive kørt til samvær med sin biologiske mor, stak hun af fra skole og gemte sig hos sine bedsteforældre på en campingplads.

En anden børnesagkyndig støtter Katrine og Helle med en erklæring om, at "Helle er det menneske, der betyder mest i Katrines liv". Ingen myndighed er tilsyneladende interesseret i at høre den snart 14-åriges piges mening. Hun må dagligt spørge sig selv: "Hvornår bliver jeg hentet af fogeden?"

Læs også: Klaus Paghs søn bor på børnehjem