Karen fik enæggede trillinger

Det sker blot i en ud af 200 millioner graviditeter, at ægget deler sig i tre.

Da Karen Gilbert fandt ud af, at hun var gravid, blev hun jublende glad. Sammen med manden, Ian, havde hun nemlig i et års tid forsøgt at gøre parrets 3-årige datter til storesøster. Men allerede da hun var blot otte uger henne, fik Karen voldsomme mavesmerter og en smule blødning.

Heldigvis viste en scanning, at der sådan set ikke var noget galt med Karens graviditet. Altså lige bortset fra, at der var tre fostre!

- Jordemoderen, der scannede mig, kunne med det samme berolige mig med, at barnet havde det godt. Men sekunder senere så hun pludselig helt mærkelig ud i ansigtet.

- Der er ikke noget galt. Men jeg henter lige min kollega. Jeg tror, der er mere end én, lød det fra hende, inden hun stormede ud ad døren, siger Karen og smiler ved tanken. For det, jordemoderen mente at kunne se på skærmen, nemlig hele tre små bankende hjerter, blev hurtigt bekræftet.

Jeg blev helt ærligt kun glad. Jeg syntes, det var fantastisk. Ian og jeg har altid været enige om, at vi gerne vil have mange børn. Nu kunne vi få hele tre på én gang, siger Karen. Heldigvis viste en scanning, at der sådan set ikke var noget galt med Karens graviditet. Altså lige bortset fra, at der var tre fostre! -

Et mirakel
Det er noget, der sker ekstremt sjældent. Nærmere betegnet i ét ud af 200 millioner tilfælde. Og det er bestemt ikke en ønske- situation.

LÆS OGSÅ: Alene med trillinger

- En graviditet med énæggede tvillinger er risikabel. Med trillinger øges risikoen for komplikationer mange gange, siger Julian Hayman, pressetalsmand for Nevill Hall Hospital i Abergavenny i Wales i det sydøstlige England. - Der er fare for det, vi kalder tvilling til tvillingsyndromet, hvor den ene tvilling får stort set al næring fra moderkagen, mens den anden intet får og måske simpelthen dør af mangel på næring. Når der så er hele tre fostre, der skal leve af den samme moderkage, er risikoen for, at denne tilstand opstår, ret stor. Der er også risko for fortidlig fødsel. Derfor rådede vi i første omgang Karen til at få foretaget en fosterredution og få fjernet ét eller måske to af fostrene.

Valgte livet for alle 3
Karen og kunne ikke få sig selv til at fravælge nogen af deres børn.
-Graviditeten forløb faktisk forbavsende godt, lige indtil jeg var 7 måneder henne. Da fik jeg pludselig veer og måtte have et akut kejsersnit, forklarer Karen. Hendes trillinger var små, men sunde, fine og perfekte, da de knap to måneder for tidligt kom til verden. Allerede fem uger senere fik de alle tre lov til at komme hjem.

- Vi er så taknemmelige for, at alt gik, som det skulle. Og at vi fik tre skønne tøser ud af det. Når jeg kigger på mine døtre, kan jeg få det helt dårligt ved tanken om, at en eller to af dem slet ikke havde været her, hvis vi havde fulgt lægernes råd. Vi fulgte i stedet vores hjerter. Og en mors og fars hjerter tager sjældent fejl, siger Karen og giver sine trillinger et kæmpe fælleskram.