Kvinde spiser sten - hvad sker der?

45-årig amerikansk kvinde har i 20 år spist mange hundrede kilo sten. Hun siger selv, at det er hendes ultimative trøstespise.


En 45-årig mor til 2 fra Bedford i den amerikanske delstat Virginia har en noget særlig yndlingsspise. Hun spiser nemlig sten, som vi andre spiser chokolade og Matadormix. Det skriver Videnskab.dk.

-Jeg kan godt lide den jordlignende smag, siger sten-spiseren Teresa Widener og beskriver spisen som "knasende" og "jordagtig".

Læs også på Videnskab.dk: Tvekønnet hund: Hvad sker der?

Bruger en hammer

I løbet af de to årtier har Teresa Widener fortæret mere end 1.360 kilo sten. Hun vasker dem ikke. Sommetider suger hun bare skidtet af dem. Andre gange bruger hun en hammer til at slå dem i små mundrette bidder.

Men hvad er det, der sker? Er det fagre, nye verden eller måske snarere en skør, skør verden, vi pludselig befinder os i?

Nej, den 45-åriges hang til sten har faktisk en medicinsk betegnelse: Pica - hvilket også er det latinske navn for den nok så velkendte, altædende fugl - skaden.

Ses også hos børn og gravide

-Pica er et ret velbeskrevet fænomen, siger René Klinkby Støving, lektor og overlæge ved Center for Spiseforstyrrelser ved Odense Universitetshospital. Og selv om sygdommen er meget sjælden, ser man faktisk forekomster af den blandt gravide og sommetider børn herhjemme også, fortæller han.

-Børn kan i perioder begynde at eksperimentere med at spise ting, der ikke er fødevarer. Derudover er der en øget forekomst af sygdommen hos gravide, og det tyder på, at der er biologisk hormonelle faktorer involveret, eftersom de holder op, når de har født.

Læs også på Videnskab.dk: Spiseforstyrrelse påvirkes af familiens spisevaner

Lider af jernmangel

Teresa Widener siger, at stenene er en følelsesmæssig, fremfor fysisk, afhængighed for hende, men hun siger samtidig, at hun lider af jernmangel, og at stenene hjælper hende med at rette op på dette.

Ifølge René Klinkby Støving er denne påstand måske ikke helt ved siden af.

-Flere steder i Afrika er der en stor forekomst af Pica, og det kan måske skyldes, at folk i disse områder mangler nogle mikronæringsstoffer, for eksempel jern.

Kulturelt fænomen

Sammenhængen er dog ikke påvist, understreger René Klinkby Støving. Og selv om fejlernæring måske er en af årsagerne til, at folk udvikler Pica, er det ikke den eneste.

-Det kan også være et religiøst/kulturelt betinget fænomen, for nogle steder i Afrika er det hyppigere forekommende end andre, og man har også set nogle eksempler på Pica i velstående lande - dvs. hvor der ikke er tegn på fejlernæring - hvor folk for eksempel spiser skosværte eller råt kød.

Læs også på Videnskab.dk: Hjælp! Hvad er det for en for en mærkelig edderkop?

Ikke sundt at spise klippestykker

Den skulle altså være god nok: Pica ér en reel sygdom, og Teresa Widener lider tilsyneladende af den i ekstrem grad. Men er det ikke farligt at spise flere hundrede kilo sten i så mange år?

-Man kan ikke fordøje sten - men små sten i små mængder går nok bare igennem systemet. Det kan man godt tåle, siger René Klinkby Støving og uddyber, at småsten i virkeligheden ikke er det værste at spise. I store mængder er det dog ikke tilrådeligt at indtage sten og klippestykker, som Teresa Widener gør det.

Om man rent faktisk kan vænne maven til at spise sten, er René Klinkby Støving i tvivl om:

-Det er svært at vide. Det tror jeg egentlig ikke, at man kan - det er jo ikke meningen, man skal spise sten, understreger han.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Derfor ser mennesker så forskellige ud
Edderkopper kamuflerer sig i 'lorte-outfit'
Omskæring af mænd giver dårligt sexlivPopulært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.

En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.

Shorts'ne koster
kun 475,-