Lenes dreng er ekstra sensitiv

I disse uger toner tv-værten Lene Beier frem på skærmen om torsdagen. Hun er vært for programmet Klar-Parat-Sy på TV2 Fri, hvor deltagerne kappes om at være bedst med en synål. Privat er Lene mor til to børn. Otto på 3 år og Arthur på 5. Og hun synes, det kan være svært.


-Arthur er superkærlig. Han er dejlig at være sammen med. Men han er også meget sensitiv. Han bliver let skræmt og bange for ting, siger Arthurs mor, Lene Beier, tv-vært og lige nu aktuel i Klar-Parat-Sy på TV2 Fri.

Ingen ved, hvor mange børn der er ekstra følsomme eller sensitive. Men der er en gruppe af børn, der reagerer kraftigt på nye udfordringer. Børn der tænker meget over tingene. Som bliver skræmte, når de hører nyheder i tv, og som trives bedst blandt mennesker, de kender rigtig godt.

LÆS OGSÅ: Tvillinger fandt hinanden på Facebook

Sådan en dreng er Arthur, 5. Kærlig, fuld af energi, men let af slå ud af kurs.

-Lige for tiden er Arthur meget optaget af bjørneklo. Han har hørt, at de kan være giftige, og nu tør han næsten ikke løbe rundt i parken af frygt for, at der vokser bjørneklo, siger Arthurs mor, Lene Beier, 37.

-Arthur er også bange for folk, der råber højt. For høje lyde og for stærke lugte. Sidste år var vi til fastelavn, hvor vi slog katten af tønde. Arthur kom til at slå mere end en gang til tønden, da det var hans tur, og det var der så en voksen, der reagerede på ved lige at råbe hov-hov. Det var bare for meget for Arthur. Han kunne simpelthen ikke være med mere, siger Lene.

Kan du slet ikke lide mig?

-Jeg synes selv, jeg prøver at være meget rolig som mor. Vi taler om tingene, og jeg prøver ikke at skælde ud. Men det sker da, at jeg råber højt. Som regel fordi jeg bliver nervøs over et eller andet og vil advare Arthur. Det reagerer han mod. Så kan han finde på, at gemme sig under bordet og spørge, så det skærer en mor i hjertet: "Kan du da slet ikke lide mig mere?".

-Jeg synes faktisk, det er hårdt at være mor, siger Lene.

LÆS OGSÅ: Tre skønne piger fra Årgang 0

Det er også derfor, hun har valgt at fortælle om det at have et sensitivt barn. For man kan ofte føle sig alene med problemerne, og Lene håber, hun kan hjælpe andre i samme situation ved at fortælle om sin søn.

Arthur kan heller ikke lide tøj, der er for stramt eller som kradser. Ligesom han ikke vil til frisør. Hvis Lene spørger ham, hvorfor han ikke vil klippes, svarer han, at så "er jeg jo ikke Arthur mere".

Verdens bedste mand

Han er startet i børnehaveklasse i år. Lene og hendes mand, Anders, 32, har længe frygtet, hvordan det skulle gå. De valgte omhyggeligt en privatskole i området, der er særlig rummelig og forstående, og hvor der ikke er så mange elever.

-Det har været sindssygt svært at starte i skole. Arthur har det hårdt ved alle de nye kammerater, lærere og nye indtryk og krav. Han stikker af og gemmer sig, og nogle dage nægter han simpelthen at gå i skole. Han græder og kommer let i konflikter med de andre børn. Ikke fordi han bliver voldelig, men fordi han tænker for meget over tingene. Tror, at de andre ikke kan lide ham.

- Heldigvis er jeg gift med verdens bedste mand. Han er ejendomsmægler, og hvis Arthur er helt ulykkelig over at skulle i skole, kan han tage ham med på kontoret i stedet for.

-Jeg selv kan få så dårlig samvittighed over at tage på arbejde. Jeg vender tingene indad. Er det min skyld, når Arthur bliver bange og ked af det? Burde jeg ikke blive hjemme hos ham?

LÆS OGSÅ: Beskyttede sin baby med sit liv

-Men det går jo ikke. Jeg elsker mit arbejde, og det skal passes. Det har bare ikke passet så godt, at jeg har haft ekstra travlt lige nu, hvor Arthur starter i skole.

-Det er som om, Arthur ikke har noget filter. Han analyserer alt i detaljer. Derfor kan han også nogle gange blive helt vildt træt. Samtidig med, at han kan have svært ved at sove. Men der har vi fundet en løsning. Han har fået en kugledyne, som gør, at han hele tiden kan fornemme dynen. Det lyder måske lidt underligt, men det hjælper Arthur, at han på den måde har styr på sine fysiske grænser.

Hun savner en forening eller mere åbenhed omkring det at have et sensitivt barn. Til gengæld har hun og hendes mand søgt hjælp hos en skolepsykolog, og Arthur er lige begyndt hos en terapeut.

-Men det er så nyt, at vi ikke rigtig ved, om det hjælper ham.

I livsfare under fødslen

Lene Beier lider af en stofskiftesygdom, myxødem, der gør det sværere, at blive gravid. Derfor blev Arthur også født efter fertilitetsbehandling og insemination.

-Jeg havde en kompliceret fødsel, fordi Arthur var så stor. Han vejede 4.500 gram og var 57 cm. Så midt under fødslen sad han pludselig helt fast. Så fast, at lægerne var nødt til at brække kravebenet på ham, for at få ham ud. Det var de tvunget til, fordi jeg var i livsfare på det tidspunkt af fødslen. Og jeg var også længe om at komme mig bagefter, fortæller Lene.

LÆS OGSÅ: Fødte fire timer før sit bryllup

Fødslen skræmte dog ikke Lene mere, end at hun og hendes mand, gerne ville have et barn mere et par år senere.

-Jeg var lige blevet godkendt til en ny fertilitetsbehandling, da jeg fandt ud af, at jeg var blevet gravid ved naturmetoden, smiler Lene.

Så i dag har Arthur en lillebror. Otto på 3 år. En lillebror Arthur er rigtig glad for og behandler meget kærligt.

-Men jo. Det kan nogle gange være for hårdt at være mor. Men jeg ville ikke være det foruden. Arthur er en klog og kærlig dreng, der tænker meget over tingene. Jeg elsker ham.