For lidt søvn kan gøre børn overvægtige

Små børn med kronisk søvnmangel risikerer at blive overvægtige senere i opvæksten. Forældre bliver nødt til at skabe gode søvnrutiner, lyder advarslen fra forskerne.


Trætte børn kan blive morsyge og i dårligt humør. Men søvnmanglen kan også få fysiske konsekvenser, skriver Videnskab.dk.
Hvis barnet sover mindre end anbefalet, stiger risikoen for overvægt.
Det har nogle forskere ved universitetssygehuset Massachusetts General Hospital, tilknyttet Harvard Medical School i USA, opdaget.

Læs også på Videnskab.dk: Børneværelset bør være til søvn, ikke straf eller computerspil

De amerikanske forskeres definition af for lidt søvn er, hvis barnet sover mindre end 12 timer, når det er mellem seks måneder og to år, mindre end 10 timer som tre-fireårig, og mindre end 9 timer som fem-syvårig.

Konsekvenser uanset alder

I undersøgelsen rapporterede 1046 forældre, hvor meget deres børn sov i forskellige perioder gennem opvæksten. Forskerne fulgte altså børnene over tid for at se, om for lidt søvn påvirkede vægten og mængden af kropsfedt senere i barndommen.Nogle studier har peget på, at søvn er særligt vigtigt for de helt små.
Men de amerikanske forskeres studie viste, at der ikke var en bestemt alder, som var mere risikofyldt end en anden.
En af forskerne bag studiet, Elsie Taveras, forklarer, at for lidt søvn i den tidlige opvækst har konsekvenser uanset alder.

Læs også på Videnskab.dk: Dårlig søvn kan give smertelidelser

Forskerne vejede børnene på et tidligt tidspunkt, så de kunne følge udviklingen og sikre, at de målte betydningen af søvn. Overvægt kan nemlig også føre til søvnforstyrrelser, ifølge Elsie Taveras.

For meget tv er ikke godt

Det er ikke slået fast, hvorfor søvnmangel hænger sammen med overvægt.
Elsie Taveras giver flere mulige forklaringer. Får man for lidt søvn, kan man blive så træt, at man træffer nogle dårlige valg, når det kommer til mad. Og når man ofte er vågen, har man også mere tid til at spise.
Forskerne opdagede, at det at se tv hang sammen med søvnmangel for de ældste børn.
Andre studier har påvist, at også pc-skærme, tablets og mobiltelefoner er syndere, når de handler om at holde folk vågne.

Læs også på Videnskab.dk: Dårlig søvn varsler tidlig død

Søvn har selvstændig indvirkning

Det er kendt, at meget tid foran tv'et kan bidrage til fedme. Der er ofte snacks og usund mad involveret. Men selv da forskerne tog tv-faktoren med i deres betragtning, havde søvn en betydning for vægten.
Da forskerne også har taget højde for en række andre faktorer, kan det tyde på, at søvn har en selvstændig indvirkning.
Der kan også være nogle biologiske faktorer bag sammenhængen mellem søvn og overvægt. Ifølge søvnekspert Bjørn Bjortvan kan for lidt søvn også føre til hormonændringer, som giver en øget appetit.

Individuelle forskelle

Ifølge Elsie Taveras skal der indføres rutiner for barnet, hvis der skal komme nok søvn indenbords. Alle teknologiske distraktioner skal holdes væk fra barnets soveværelse, og så skal forældrene også være forsigtige med at give koffeinholdige drikke til barnet.

Læs også på Videnskab.dk: Fedme bliver grundlagt allerede i spædbarnet

Elsie Taveras og hendes kollegaers studie undersøger, hvor længe børn sover, men det undersøger ikke, hvor meget søvn det enkelte barn faktisk har behov for.
Det er noget, de færrest studier tager hensyn til.
-Forskere bør skelne mellem de, der sover for lidt, fordi de ikke behøver mere søvn, og de, der fravælger søvn, siger Bjørn Bjorvatn.
Mange forældre bliver bekymrede, hvis barnet sovet mindre end det anbefalede antal timer. Det er der ikke nogen grund til, så længe barnet virker veloplagt i dagstimerne, mener Bjørn Bjorvatn.
-Det er vigtigt at skelne mellem lidt søvn og for lidt søvn. Nogle behøver mindre søvn end andre. Der er ikke nogen grund til at tro, at disse bliver overvægtige, siger han.

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvordan påvirker kokain hjernen?
Kan Videnskab.dk forebygge demens?
Derfor reagerer vi helt forskelligt på smertePopulært lige nu i Ude og Hjemmes webshop

En session med Ude og Hjemmes clairvoyante, Anne-Marie Østersø, er en af de mest populære tjenester i shoppen.

En session koster
kun 500,-


Selvom serummerne fra M2 til øjenvipper og bryn ikke er helt billige, er de stadig populære.
De virker nemlig!

Serummerne koster
hhv. 975,- og 1.025,-


Vores shapewear i shoppen er eftertragtet, for det får dig til at se 5 kilo slankere ud på et øjeblik. Disse shorts er blandt favoritterne.

Shorts'ne koster
kun 475,-