Lille Esmes første ord i to år: Må jeg få en yoghurt

Kort tid før Esme fyldte to år begyndte hun at være bagud med sin udvikling. Hendes sprog udviklede sig ikke, og lægerne ikke finde årsagen. Til sidst stoppede hun også med at pludre, og forældrene kunne ikke få øjenkontakt med hende.

4-årige Esme gjorde sin mor ovenud lykkelig, da hun en morgen bad sin mor om at få en yoghurt. Den lille pige fra Bolton i det nordvestlige England har nemlig været tavs i mere end to år.

Kort før sin 2-års fødselsdag begyndte Esme at vise tegn på at være bagud i sin udvikling, og modsat sine jævnaldrende små venner i vuggestuen fortsatte hun med at pludre som en baby.

Børnelæger og andre spe- cialister kunne ikke finde en årsag til Esmes manglende sprog, og i mellemtiden blev den lille pige mere og mere fraværende.

LÆS OGSÅ: Silas i sorg: Vi har mistet vores baby

Ingen øjenkontakt

Familien kunne til sidst slet ikke få øjenkontakt med Esme, hun stoppede med at pludre, og hun var slet ikke interesseret i at lege med andre børn. Esmes mor, Chrissy Mathews, var sønderknust over at miste lidt af sin datter for hver dag, og sidste år satte hun derfor en indsamling i gang for at kunne betale for en intensiv, pædagogisk behandling af autisme, kaldet ABA. Den indsamling var så vellykket, at Esme det seneste år har været i terapi og lært forskellige måder at kommunikere og lege på.

LÆS OGSÅ: Din hunds sovestilling afslører dens personlighed

Vellykket terapi

For nylig bad hun så pludselig sin mor om en yoghurt, og siden har hun sagt et par andre sætninger som for eksempel ”Jeg vil gerne køre i bil” og ”Jeg vil gerne have en slikkepind”.

– Det er fuldstændig overvældende at høre Esme tale. Da hun bad om at få den yoghurt, blev jeg så rørt. I to år har hun slet ikke sagt noget, og jeg har hele tiden været bekymret for, om hun nogensinde ville lære at udtrykke sig. Før terapien kunne Esme ikke engang finde ud at pege på billedkort og på den måde udtrykke sig, fortæller Chrissy, der ikke lægger skjul på, at terapien har været altafgørende for datterens fremskridt.

Tre år skal indhentes

– Jeg er så taknemmelig for, at fremmede mennesker har doneret penge til Esme, så hun har kunnet få hjælp. Terapien har ændret vores liv, og jeg føler, at vi får en lille smule af vores elskede pige tilbage for hver dag, fortæller Chrissy.

Hun understreger, at der stadig er lang vej. Esme er alderssvarende til en 1-årig, og kort før sin 4-års fødselsdag fik hun officielt diagnosen autist af lægerne.

– Esme har mindst tre år, der skal indhentes, men jeg er taknemmelig for selv de mindste fremskridt, Esme gør, siger Chrissy.