Line kom på lykkepiller som niårig

Line kom på lykkepiller allerede som niårig. Nu, 15 år efter, har hun stadig ikke fundet glæden ved livet. Hun føler sig dybt afhængig af pillerne, der hindrer hende i at leve fuldt ud.

Line fik lykkepiller som niårig

Toilettet på Dueholmskolen var Lines fristed. Når klokken ringede, og klassekammeraterne myldrede glade mod skolefritidsordningen, så låste Line sig inde på toilettet. Her sad hun og ventede i to lange timer, indtil hendes mor kom og hentede hende.

24-årige Line Lind Nielsen fra Limfjordsøen Mors ved i dag godt, at hendes adfærd dengang i de første skoleår var sygelig. For hun blev ikke mobbet. Og selv om hun var en tilbageholdende og lidt stille pige, havde hun gode skolekammerater omkring sig. Men hun var bange, ængstelig og tænkte hele tiden på, at de andre kiggede på hende.

LÆS OGSÅ: Sådan håndterer jeg min søns adhd

Line forstår det ikke

- Jeg tror, det startede der. Jeg forstår det ikke, for jeg har haft en tryg barndom med et par dejlige forældre. Lige pludselig begyndte det bare, siger hun.

Hun sidder i sin lejlighed i Øster Jølby på Mors. Bag landsbyens huse breder et underskønt kuperet landskab sig ned mod Limfjorden. Men Line har svært ved at nyde skønheden uden for sin dør.

- Det er som om, jeg ikke kan leve livet fuldt ud. Jeg er ikke rigtig glad. Det hele er lige meget. Og sådan vil jeg ikke have det. Lykkepillerne har måske nok hjulpet mig til ikke at falde ned i de dybe huller, men de har også gjort, at jeg ofte ikke kan se glæde i noget, siger hun.

Line forstår ikke, at lægerne dengang for 15 år siden besluttede at give hende lykkepillerne.

- Jeg var jo ikke ret gammel, siger hun.

Masser af ritualer

I dag ved hun, at antidepressive midler til børn i den alder kun er en sidste løsning. Hun er dog enig i, at der skulle ske noget. For samtidig med ængstelsen kom også ritualerne. Når hun gik hjem fra skole, måtte hun ikke træde på striberne på fortovet. Senere blev tallet tre nærmest magisk. Kun når hun havde rørt ved sit tøj tre gange, måtte hun tage det på. Lyset skulle også slukkes de obligatoriske tre gange. På værelset lagde hun alt i en helt bestemt orden. Og altid skulle hun tjekke, om hun havde husket at låse døren.

LÆS OGSÅ: Mor jeg vil gerne dø

Det blev efterhånden en hård opgave for Line at leve sit børneliv. Hun sad i en fælde. I et liv præget mere og mere af mystiske tvangshandlinger. Lægerne gav hende diagnosen OCD.

- Det blev vanskeligt og svært det hele. Jeg havde mange bekymringer, fortæller Line, der chokerede sine forældre, da hun en dag pludselig kastede sig hulkende til gulvet.

Professor: Vær varsom med pillerne

Hver 12 dansker, heraf 5200 børn og unge, bliver i dag behandlet med lykkepiller. Men professor Peter C. Gøtzsche, direktør ved Nordic Cochrane Center på Rigshospitalet, mener, at der er god grund til at være varsom med pillerne. Især når det gælder børn og unge.

- Sundhedsstyrelsen fraråder, at man sætter børn og unge i behandling. Dels fordi lykkepiller ikke virker særligt godt, og fordi folk kan blive afhængige af dem. Ved langvarig brug risikerer man desuden at skabe en kronisk tilstand. Pillerne kan simpelthen fastholde patienten i sygdommen, siger Peter C. Gøtzsche.

Han oplyser, at symptomerne under nedtrapning ofte bliver fortolket af mange læger, som om patienten har brug for medicinen.

- Men det er langt fra altid tilfældet. Det kan også være tale om en form for abstinenser, lyder det fra professoren, der råder til en nedtrapning ofte over flere måneder og altid i samråd med sin læge

Ville ikke leve mere

- Jeg græd og slog omkring mig og sagde, at jeg ikke ville leve mere. Det kom bare lige pludselig. Ud af det blå. Jeg var frygtelig ked af det, fortæller Line.

Efter et par måneder på lykkepiller fik hun en mere normal tilværelse. Det blev dagligdag at sluge den lille pille, som lagde en dæmper på alle følelser.

- Jeg gennemførte min skole og havde også et teenageliv, som mange andre. Men mine bekymringer og mange af mine ritualer fulgte med. Dem kunne pillerne ikke fjerne, fortæller Line.

LÆS OGSÅ: Rikkes depression kureret af kærlighed

Fik uddannelse og job

Men selv om Lines liv i dag stadig er fyldt med en nagende uro, blusser der dybt inde i de blå øjne også en kampgejst og vilje til at komme videre. Det beviste hun allerede efter folkeskolen. Hos psykiateren havde hun fået at vide, at hun nok ikke skulle regne med at kunne tage en uddannelse. Men det nægtede Line at acceptere. I dag er hun uddannet sosu-hjælper og har endda et godt arbejde på et plejehjem i Thisted.

- Det er jeg rigtig glad for. Det er vigtigt for mig at komme ud blandt andre mennesker. Når jeg er sammen med de gamle, er det også som om, jeg kan glemme mine bekymringer, siger hun.

Droppede pillerne

Hendes næste kamp er nu at komme helt ud af pillerne. Hun har prøvet det før. Nogle gange i samråd med lægen. Andre gange droppede hun pillerne i hemmelighed. Men hver gang kom uroen og de dystre tanker tilbage.

- Og så tager jeg pillerne igen. Det er virkelig trist, for jeg vil jo gerne leve et normalt liv som andre unge. Om 10 år kan jeg godt se mig selv med mand og to børn på et nedlagt landbrug. Det ville lige være mig. Men uden pillerne, siger hun

LÆS OGSÅ: Patricia fra X Factor er diagnosticeret skizofren