Luna sidder i fængsel for at have hjulpet sin eks-kæreste

21-årige Luna har siddet et år i Møgelkær Fængsel, hvor hun afsoner en dom på 3 år og 9 måneder. Som 18-årig lod hun sig lokke til at hjælpe sin daværende kæreste med at smugle stoffer fra Tyskland til Danmark. Det gør hun aldrig igen.

Luna på sit lille værelse i fængslet

Statsfængslet Møgelkær er et såkaldt åbent fængsel. Det betyder, at 21-årige Luna Brandt kan gå frit rundt på fængslets arealer, når hun ikke arbejder. Hun har siddet der i et år.

Cellen er på 2 gange 4 meter. Der er knap plads til de få ting, som Luna har indrettet sig med. Den lille sofa står klods op ad hendes briks, og sofabordet fylder næsten hele rummet. I hjørnet hænger et spejl på væggen. Hun har et enkelt skab, en reol, et fjernsyn og sit eget køleskab.

De indsatte køber og tilbereder selv deres mad. Og selv om varerne hos fængslets købmand ofte er for gamle, er de stadig at foretrække frem for den mad, man kan købe i plastbakker, synes Luna. Hun har mindst halvandet år tilbage af sin dom på 3 år og 9 måneders fængsel, som hun blev idømt, fordi hun fire gange smuglede stoffer fra Tyskland til Danmark i en bil sammen med sin daværende kæreste.

Luna var naiv

- Jeg tænkte ikke over konsekvenserne, og jeg fik ikke noget ud af det - ikke andet end spændingen. Det var det vildeste adrenalinkick, men slet ikke straffen værd. Jeg ville bare hjælpe min kæreste. Han skyldte en masse penge væk.

LÆS OGSÅ: Michelle fortryder sit vilde teenageliv fuld af stoffer

- Vi arbejdede i en kiosk sammen, og da der kom nogle og spurgte os, om vi ville tjene nogle nemme penge, syntes jeg, det lød som en god ide. Vi fik nogle dage til at tænke over det. De sagde, at vi højst sandsynligt ville slippe med en advarsel eller højst en bøde, hvis vi blev stoppet. Så jeg tænkte ikke over, hvad jeg gjorde. Men jeg kommer aldrig til at lave noget kriminelt igen, siger Luna.

Smuglede amfetamin

Efter fire ture frem og tilbage til Tyskland, stoppede det unge par smugleriet lige så nemt, som de var begyndt. På turene var de blevet bedt om at slukke deres mobiler, så de ikke kunne spores. De havde fået en adresse i Tyskland, og når de nåede frem, blev de bedt om at gå en lille tur, mens nogle mænd gemte stoffer i den lånte bil.

- Derefter kørte vi hjem igen. Jeg vidste aldrig, hvad de puttede i bilen, eller hvor de lagde det. På den måde kunne jeg bilde mig selv ind, at det bare var en lille smule. Vi havde øvet os i en dækhistorie, hvis vi blev stoppet. Vi skulle bare til Tyskland og handle, og hvis de spurgte, hvorfor det ikke var vores egen bil, skulle vi sige, at vi var bange for, at vores egen ikke kunne klare turen. Jeg aner ikke, hvilket stof det var, men da jeg blev anholdt, sagde politiet at det var amfetamin. Jeg er dømt for at have smuglet fire kilo amfetamin i alt, siger Luna.

Anholdt to år efter

Længe troede hun ellers, at hun var sluppet godt fra smuglerturene og glemte alt om det igen. Pengene havde kæresten fået til at afdrage sin gæld. To år gik, og Luna havde fået nyt job. Hun var også flyttet sammen med en ny kæreste i Fredericia og var startet på en uddannelse som mekaniker. Men en formiddag bankede det på døren. Det var politiet i civil. De bad hende pakke nogle toiletting og følge med.

- Jeg troede, at der var nogle, som lavede sjov med mig. Det var først, da jeg så de andre politibiler og betjentene fra rejseholdet på gaden, at det gik op for mig, at det var alvor. I bilen anholdt de mig.

LÆS OGSÅ: Stine fra De unge mødre blev anholdt og mistænkt for mordforsøg på sin egen søn.

- På stationen i Vejle blev jeg afhørt. De vidste mere om turene til Tyskland, end jeg selv kunne huske, så det nyttede ikke noget at spille uskyldig. I en pause i afhøringen fik jeg lov at ringe til min mor, husker Luna.

Undskyld mor!

Luna og hendes mor, Lisbeth Falle Andersen, har altid haft et tæt forhold, og Luna har fortalt sin mor næsten alt, bare ikke om smuglerturene. Hun kunne heller ikke sige meget i telefonen fra stationen, selv om hendes mor tydeligvis var chokeret. Lisbeth husker opkaldet med gru.

- Luna sagde bare, at hun var anholdt, og at det var noget med narko. Det havde jeg slet ikke set komme. Selvfølgelig blev jeg ked af det, og det var frygteligt, at jeg ikke kunne komme i kontakt med hende. Havde min datter solgt narko? Samtidig tænkte jeg, at det ikke kunne passe. Vi talte sammen hver dag, og jeg vidste, at hun ikke færdedes i det miljø, fortæller Lisbeth, som er specialpædagog.

Gør aldrig som mig

Luna håber, at hendes dårlige eksempel kan afholde andre unge mennesker fra at lade sig friste til at smugle. Det samme håber Lunas mor.

- Det er jo ikke tilfældigt, at bagmændene får fat på unge mennesker. Når man er ung, er man naiv og kan ikke forestille sig, hvilke konsekvenser ens handlinger har for fremtiden, siger Lisbeth.

Konsekvenserne for Luna er ikke kun hendes fængselsstraf. Når hun kommer fri, må hun højst sandsynligt kæmpe mod omverdenens fordomme over for tidligere straffede. Det vil være sværere at finde et job, og der er mange jobs, som hun aldrig vil kunne få. Desuden må hun ikke forlade Danmark de næste 10 år, så hun må vente, til hun er over 30 med at se verden.

LÆS OGSÅ: 11-årige Michelles far sidder i fængsel for mord.

Alt sammen konsekvenser, som Luna slet ikke kunne forestille sig. Nu kan hun til gengæld levende forestille sig, hvor langsomt dagene, ugerne og månederne vil gå, før hun atter er fri.