Min bedstefar ville have skudt mig

Jennifer Teege fik et chok, da hun ved et tilfælde fandt ud af, at hendes bedstefar var den berygtede nazi-bøddel Amon Göth, kaldet Slagteren fra Plaszow, som skød jøder for sjovt fra sin balkon.

Da Jennifer så Steven Spielbergs film Schindlers liste, anede hun ikke, at den brutale nazi-kommandant, kaldet Slagteren fra Plaszow, var hendes bedstefar.

I filmen ser man, hvordan han fra sin balkon skyder jøder for sjovt og roligt drikker sin vin, mens hans hunde bider og flår i dem.

Gik i chok

43-årige Jennifer Teege er halv tysker, halv nigerianer. Hendes hud er mørk, hendes øjne brune og hendes hår sort. Hun er ikke i tvivl om, at hendes bedstefar ville have set ned på hende og have skudt hende ned uden at blinke, hvis de havde mødt hinanden under Anden Verdenskrig.

Jennifer opdagede den grusomme sandhed ved et tilfælde som 38-årig. Hun faldt over en bog om en SS kaptajn, Amon Göth, på det lokale bibliotek. Bogen var skrevet af hans uægte datter, som på billedet lignede Jennifers biologiske mor, der havde bortadopteret hende.

LÆS OGSÅ: 3-årig ringede 112 og reddede sin mor

- Det var som om, tæppet blev revet væk under mig. Jeg var nødt til at ligge mig ned på en bænk. Jeg ringede til min mand. Jeg kunne ikke køre hjem, fortæller hun til Daily Mail.

Da hun kom hjem læste hun bogen fra start til slut.

Hun var klar over, at hendes hudfarve og mixede race ville have været grund nok til at slå hende ihjel for hendes bedstefar og hans slags.

LÆS OGSÅ: Kathrine bestemmer hvem der skal reddes

Fortiden var hemmelig

Hun kom til verden som et resultat af en flirt mellem moren Monika og en nigeriansk studerende. Fire uger efter fødslen kom hun på børnehjem og senere til en plejefamilie. Som 7-årig blev hun adopteret.

Hun voksede op i München i et almindeligt middelklassehjem. Selv om hun så sin biologiske mor fra tid til anden, hørte hun aldrig om familiens mørke hemmelighed. Heller ikke fra bedstemoren Ruth, som arbejdede som sekretær for Amon Göth og blev hans elskerinde i Plaszow-lejeren i udkanten af Krakow.

Jennifers mor blev født i 1945.

Schindlers liste

Jennifer så filmen Schindlers liste, da hun som studerende boede i Israel.

- Jeg forbandt ikke filmen med mit liv. Selv om mit efternavn ved fødslen var Göth, faldt det mig aldrig ind, at der kunne være en forbindelse, siger hun.

LÆS OGSÅ: Tusindvis af hunde skal aflives

- Nu ved jeg, at eftersom min hud er mørk, ville han have set mig som et undermenneske, ligesom de jøder han slog ihjel.

Den mørke skygge

Amon Göth blev henrettet i 1946, men hans uhyggelige gerninger har kastet en mørk skygge over familien.

Elskerinden Ruth insisterede på, at han ikke var morder. Hun havde et billede af ham hængende over sin seng, da hun begik selvmord i 1983.

LÆS OGSÅ: Uden Sarah ville jeg have været død

Deres datter Monika skrev en bog om faren: Jeg er nødt til at elske min far, ikke? I de interviews, hun gav i forbindelse med bogen, vaklede hun mellem had og et forsøg på at forklare farens gerninger.

I 2010 sagde hun:

- Min nazi-far skød kvinder med små børn i deres arme fra hans balkon. Det plager mig, hvor meget af ham der er i mig.

- Hun forsøgte at beskytte mig ved at holde sandheden fra mig, siger Jennifer.

Har skrevet en bog

Nu har Jennifer selv skrevet en bog om bedstefaren med hjælp fra journalist Nikola Sellmair, som arbejder på magasinet Stern. Bogen hedder "Min bedstefar ville have skudt mig", og forlaget har allerede solgt rettighederne til en dansk oversættelse.

Mens hun skrev bogen, har hun flere gange besøgt Oskar Schindler museet i Krakow og familien hus i Plaszow.

LÆS OGSÅ: Christiane dræbte sin mand med god samvittighed

Hun ved, at hendes bedstefar personlig stod for flere mord i Krakow-ghettoen. Jøderne blev delt op. Dem, der kunne arbejde, blev sendt til hans lejr. Resten blev enten sendt til Auschwitz eller skudt på stedet.

I lejeren arbejdede de som slaver. Og ved det mindste brud på reglerne slog ham dem ihjel. I mange tilfælde blev folk skudt for at være dovne, eller fordi andre havde forsøgt at flygte.

Jennifer har sluttet fred med sin bedstefars historie. Nu er hun begyndt at udforske sine afrikanske rødder.