Tirsdag, 2. august 2016 - 15:05 - af Kurt Balle Jensen. Foto: Jørgen Ploug
Min datter blev psykisk syg
Da Louise begyndte at bide sig selv i håndfladen, opdagede forældrene, at noget var helt galt. Deres datter var psykisk syg, og en voldsom periode begyndte. En periode med selvskadelig adfærd, forsøg på selvmord og isolation.
Mettes datter blev psykisk syg


Mette Tandrup Madsens datter har i dag lært at håndtere sin sygdom. Hun er fortsat i behandling og ønsker ikke at blive fotograferet.


Da Klaus og Mettes datter blev psykisk syg, ramte det hele familien. Også deres søn, som siden har fået psykologhjælp til at håndtere søsterens sygdom.


Mette har skrevet bogen "Kan du forstå det, hva'?" om sin datters psykiske sygdom. Hun håber med bogen at kunne sætte fokus på, hvordan det er at være pårørende.
En dag gik det galt.
I flere måneder havde Louises forældre og hendes morfar på skift været hos hende både dag og nat. Men en dag var hun kort tid alene, og da hendes lillebror på 7 år kom ud på badeværelset, havde Louise skåret pulsåren over på begge håndled.
Skolepige begik selvmord ved en fejl
Du må gerne sige stop
Da Mette Tandrup Madsen kort tid efter sad ved datterens seng på sygehuset, sagde hun farvel: "Du må gerne sig stop nu. Det er okay. Du har kæmpet så hårdt, men livet har kun budt dig smerte. Hvis du alligevel vælger at blive her, skal du vide, at jeg altid vil være hos dig, og at jeg er med dig hele vejen".
– Jeg var knust. I mit hoved havde jeg allerede planlagt begravelsen. Jeg kunne ikke gøre mere, siger Mette i dag, få år senere, til Ude og Hjemme.
Mobning drev 12-årig til selvmord
Louise ser på hende med et varmt blik. Hun siger ikke noget, for der er ikke så meget at sige.
Hun ved, hvor magtesløs hendes mor dengang følte sig. Hun ved, at hendes sygdom fik hendes familie helt ud til kanten.
Stadig i behandling
Vi sidder i stuen i huset i Struer med udsigt over vandet. På bordet foran os ligger bogen ”Ka’ du forstå det, hva?”, som Mette har skrevet om de voldsomme år, Louise og hendes familie har været igennem.
Nu håber hun, at bogen kan hjælpe andre forældre, og at den kan sætte fokus på psykiatrien og på et system, der ikke altid fungerer, som det burde.
I dag er Louise 21 år og under uddannelse som sygeplejerske. Hun deltager gerne i denne artikel, men hun ønsker ikke at blive fotograferet. Hun er stadig i behandling med medicin, for hun er ikke rask.
Lever med sygdommen
De dårlige dage er der, og de kan være voldsomme med den paranoide angst for overvågning, som er en del af sygdommen. Så holder Louise sig for sig selv.
X Factor-deltager er diagnosticeret skizofren
– Nogle lever med diabetes. Jeg lever med det, jeg nu en gang har fået at leve med, siger hun.
Som Louise sidder der ved bordet og stille kommenterer sin egen situation, udstråler hun styrke og vilje midt i sin kamp. Hendes rejse dertil har imidlertid været lang og fyldt med smerte.
Noget var helt galt
Den startede i folkeskolen, hvor Louise mere og mere søgte ensomhed. Hun sagde fra over for fællesskab og aftaler.
Mettes mand begik selvmord, før deres datter var et år
Samtidig forsikrede hun forældrene om, at hun havde det godt. Hendes forældre kom dog til den smertelige erkendelse, at noget var helt galt:
– Louise begyndte at bide sig i håndfladen, så der gik hul. 14 dage efter hendes konfirmation blev vi ringet op af Louises klasselærer. Louise havde låst sig inde på toilettet og var dybt ulykkelig. Skolesundhedsplejersken fik talt med hende, og nu gik den chokerende sandhed op for os: Louise havde selvmordstanker, hun skar sig i lår og arme, og hun var deprimeret, fortæller Mette.
Sms'er afslører: Michelle pressede sin kæreste til selvmord