Min far blev myrdet

Angeliques far blev myrdet, da hun var 12 år gammel. Det viste sig, at han havde levet et dobbeltliv som familiefar og som medlem i den kinesiske mafia i København. Nu fortæller hun for første gang om den aften i 1988, hvor hendes verden brød sammen. Sagen om Teng Wai Tong blev kendt som Triade-drabet.

Angelique var 12 år, da hendes far blev myrdet på yderst brutal vis. Sagen er stadig uopklaret. I offentligheden blev den kendt som "Triade-drabet", fordi politiets efterforskere var sikre på, at motivet skulle findes i den lyssky, kinesiske mafia i København.

Forfængelig mand

Angeliques far var ikke en hr. hvem som helst. Han var højtstående medlem af Ah Kong-triaden i Danmark, og han blev beskrevet som "højre hånd" for den kriminelle underverdens Godfather. En side, som Angelique aldrig oplevede. Hun kendte ham kun som sin far. En kærlig, omsorgsfuld, begavet og lidt forfængelig mand, som havde ambitioner på sin datters vegne. Hun skulle være jurist, mente han.

Politiet ringede på

Nu fortæller Angelique for første gang om den aften, hvor det ringede på døren hjemme i Korsør - og hvor hendes liv blev ændret for altid.

- Det var politiet. De sagde, at min far var død. Min mor sagde, at jeg skulle gå op på mit værelse, men jeg ville høre, hvad de sagde. Efter nogen tid skulle de også stille mig nogle spørgsmål: Røg din far? Tog han stoffer? Havde han mange penge? Havde han dyre smykker? Solgte han stoffer? Men jeg vidste jo ikke rigtig noget, husker i dag 38-årige Angelique Teng Wai fra Korsør.

LÆS OGSÅ: Myrdet af sin lillebror

Havde altid penge

Det var den 20. marts 1988. I dag sidder sorgen stadig dybt i hende. Hun forventer ikke, at man skal have ondt af hende. Hun er ikke typen, der har behov for medlidenhed. Hun er soldat og vant til at begå sig i en mandeverden.

Forældrene blev skilt, da hun var fire år. Angelique boede hos sin danske mor i Korsør - og besøgte sin far, Teng Wai Tong, i weekender og ferier. Han boede i en stor villa på Saltværksvej i Tårnby på Amager.

Intet kriminelt

Angelique ville gerne flytte ind hos sin far, fordi der var trygt og rart hos ham, og hun hadede at bo hos sin mor, som drak og tog stoffer og aldrig var til stede. Derfor brød hendes verden også sammen den aften, politiet ringede på. Gennem de 12 år, hvor hun kendte sin far, oplevede hun ikke noget kriminelt. Men hun så ting, som undrede hende, og som senere fik tiøren til at falde.

Bunker af tusindekronesedler

Officielt ejede han en grillbar på Havnegade i København og en kort overgang også et hotel. Angelique vidste også, at han spillede kort om penge, men han sagde, at det bare var for sjov.

- Han havde altid bunker at tusindekronesedler på sig, han kørte rundt i en stor, sort Mercedes, og han havde en del guldsmykker. På en måde vidste jeg jo godt, at det ikke kunne lade sig gøre som grillbar-ejer, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Gifter sig med sin søsters morder

Søndagsmøde med mafiaen

I et par tilfælde har hun også været med til mafia-møder. Dengang var det bare en slags søndagsmøde, hvor hendes far skulle tale forretning med nogle andre mænd i jakkesæt. De talte kinesisk, når det var forretning - og engelsk, når Angelique skulle forstå dem.

- Hvis vi var i en kinesisk butik eller kiosk, sagde min far altid: Hvis du vil have noget, så bare tag det. Dengang undrede jeg mig over, at man ikke skulle betale for det som i andre butikker, siger hun.

Fik særbehandling

Selv når Angelique hentede mad på en kinesisk restaurant i Korsør, oplevede hun særbehandling. Hun var jo Teng Wai Tongs datter, så der var altid dobbeltportion - også selv om hun ikke havde bedt om det.

Men at hendes far havde levet et liv, hun ikke havde kendskab til, gik først for alvor op for hende, da hun til bisættelsen på Frederiksberg blev kontaktet af tre mænd i jakkesæt. De ville høre, om hun ville gøre forretning med dem, når nu hendes far var væk.

- Måske havde de lovet ham at passe på mig. Jeg ved det ikke, fortæller Angelique - som dog straks afviste dem.

Smidt i container

Tiden efter begravelsen er som en tåget plet i hendes hukommelse. Hun læste alle artiklerne om det bestialske drab. Men hun troede ikke på dét, der stod i aviserne.

- Jeg talte ikke om min far i mange år, fordi jeg begyndte at græde. Så jeg beskyttede mig selv ved at lukke ned, siger Angelique, som aldrig selv har ønsket at få børn.

45-årige Teng Wai Tong var blevet stranguleret med en strikke om halsen og havde fået øjnene stukket ud. Gerningsmændene havde derefter rullet ham ind i et ægte persisk tæppe og smidt liget i en affaldscontainer i Farum Midtpunkt.

Et horn i siden

- Det må være et signal. "Du har set for meget", funderer Angelique.

Hun håber stadig, at politiet vil finde gerningsmændene. Men hun tror, at det aldrig vil ske. Den kinesiske mafia er berygtet for selv at afregne uoverensstemmelser uden om politiet og retssystemet. Teng Wai Tong havde selv siddet i fængsel for drab - og der var uden tvivl mange, som havde et horn i siden på ham.

Fattige kår

- Men for mig var han bare en far, som arbejdede meget. Vi tog i Tivoli og hyggede os, når vi var sammen.
Han var altid pæn i tøjet og gik op i sit udseende. Han kom fra fattige kår i Singapore, men havde arbejdet sig op i graderne. Det betød meget for ham at vise sin status, fortæller Angelique.

Håber han er stolt

I dag er hun sikker på, at han stadig er hos hende på et åndeligt plan.

- Jeg er ikke en kold skid, så selvfølgelig bliver jeg rørt, når jeg taler om ham. Men jeg tror, at livet har givet mig et lag hård hud. Jeg blev ikke jurist, som han ønskede det. Men jeg gik mine egne veje og tog nogle andre uddannelser, som har betydet meget for mig. Så jeg håber, at han er stolt af mig alligevel. Det ved jeg, at han er, siger hun.

LÆS OGSÅ: Elever tilbage i skole efter massakre