Min kollega blev myrdet

Fingrene sitrede, mens Caroline sendte den ene sms efter den anden af sted. ”Hjælp” skrev hun. ”Der er nogen, der slår døren ind i vores lejlighed”. Den dag hørte Caroline sin kollega blive myrdet.

Det var lørdag middag den 31. august 2002. Caroline og veninden havde sovet, men nu var de lysvågne. De to piger holdt vejret og turde ikke sige et ord. De kunne høre, at nogen smadrede døren ind til Margaret, der boede i værelset overfor.

Indtil dette øjeblik havde Caroline levet det søde liv i ordets bogstaveligste forstand. Hun arbejdede som stripper på den eksklusive natklub ”La dolce Vita” i København. Hun var 20 år og tjente op mod 25.000 kroner om ugen og kunne købe, hvad der faldt hende ind.

Hørte sin kollega Margarets dødsskrig

– Jeg turde ikke ringe efter hjælp, så jeg sms’ede til viceværten og dørmanden, at de skulle ringe efter politiet. De svarede ikke. Der blev stille i lejligheden, men vi turde ikke røre os. Vi sad stille og ventede på hjælpen i næsten en time. Pludselig hørte vi en masse tumult igen og en kvinde, der skreg og skreg, siger Caroline.

LÆS OGSÅ: Hun kan se ind i fremtiden

Den eftermiddag døde Carolines bofælle, Margaret. Hun blev 20 år og endte i en kuffert som offer for en mand, der var høj på sprut og stoffer og jalousi.

Samme dag sluttede Carolines søde liv. Hun forlod Danmark og vendte tilbage til Sverige, hvor hun i dag er gift, har et barn, en hund, en kat og en karriere som forfatter – af skrækbøger. Hun har skrevet otte bøger, men den første bog ”Champagnepigen” er tilegnet pigen, der blev myrdet, for den nat lærte Caroline, at prisen for det søde liv kan være høj.

– Vi hørte Margaret skrige, men vi turde ikke selv løbe ud. Vi sad lammede af skræk og ventede bare på, at manden skulle opdage, at vi var hjemme – vi troede, han kom for at stjæle penge. Da Margaret holdt op med at skrige, blev der stille i lang tid, og så dukkede viceværten og dørmanden op. Dørmanden stod der med sin øl i hånden og spurgte os, om vi havde set noget, og hvad der var sket. Vi kunne kun sige, at vi havde hørt en kvinde skrige. Vi gik sammen ind i Margarets lejlighed. Døren var splintret, møblerne knust og Margaret var væk. Jeg skreg til de to mænd, hvorfor de ikke var kommet før, men viceværten slog det hen og sagde, vi måtte finde ud af det uden politiet – nogle af pigerne i lejligheden havde ikke opholdstilladelse.

LÆS OGSÅ: Politiet advarer mod livsfarlig bedstemor

– I det øjeblik vidste jeg, at jeg måtte væk med det samme. Strippernes liv var åbenbart ikke noget værd. Margaret var forsvundet, vi havde været i livsfare, og det betød alt sammen ingenting. Der kunne altid komme nye strippere. Der var masser af unge, kønne piger, der ville leve drømmen. Jeg ville bare ikke længere.

Manglede penge

Med Carolines egne svenske ord blev hun noget så ”forbannat”, og når Caroline bliver det, så gør hun, hvad hun har lyst til.

Allerede som barn var hun pigen, der ville være den bedste til alt, og det er svært, når ens far er far til 12 andre børn med forskellige kvinder. Hendes far var jurist, det var en pæn familie, men hendes mor lærte tidligt at sige: ”Vi må lade Caroline gøre, hvad hun vil – og så håbe på, at det går godt.”

Caroline var den dygtigste i klassen i folkeskolen, gymnasiet klarede hun på rekordtid og med fine karakterer. Hun ville både være rockstjerne og jurist som hendes far. Hun flyttede hjemmefra og ind i en lille lejlighed i Malmø, hvor hun levede af SU og pengene fra et studenterjob som forsikringssælger.

– Jeg var en god sælger, men jeg ejede ikke selv en forsikring, det havde jeg ikke råd til. En dag gik jeg hjemmefra og glemte to tændte stearinlys i vindueskarmen. Da jeg kom hjem igen, stod hele lejligheden i flammer, og brandvæsenet overrakte mig min vasketøjskurv med snavsetøj og mine to katte, som de havde reddet ud af lejligheden. Det var alt, hvad jeg ejede og havde nu.

(Artiklen fortsætter under billedet)

– Caroline fik en erstatningslejlighed, men endte med en regning på 36.000 kroner, fordi hun ikke havde haft en indboforsikring. Hun fik en måned til at betale den, og så var det, at Caroline traf det valg, der kunne have kostet hende livet.

– Jeg blev fuldstændig desperat, for jeg havde ingen penge overhovedet. Jeg bad ingen om hjælp, men da jeg så i avisen, at et bureau i Malmø søgte strippere, ringede jeg til dem. Jeg var frigjort, jeg bestemte selv over min krop, og jeg syntes, det var enormt sexet at lave striptease, sagde jeg til mig selv. Desuden var der jo gode penge i det, så jeg ringede til kontoret i Malmø og fik et job. Det var okay, men der var bare ikke så mange opgaver, så da jeg spurgte chefen, om han ikke kendte nogle andre natklubber, hvor der var mere gang i den, anbefalede han mig at tage til København.

– Derfor stod Caroline en aften på ”La Dolce Vita,” en fin natklub i København. Hun skulle strippe, sælge champagne og være værtinde for de ret velhavende gæster.

LÆS OGSÅ: 4-årig skammede sig over sit høreapparat: Mors opfindelse er genial

– Jeg syntes, det lød rigtig fint. Jeg havde flotte bryster, og jeg havde brug for pengene, og det var bare en fed oplevelse, tænkte jeg.

– Sådan kom Caroline ind i faget. Hun havde tænkt, hun kun ville arbejde som stripper, indtil regningen på de 36.000 kroner var betalt. I stedet nåede hun at arbejde der i næsten to år alt i alt. Undervejs tog hun nogle semestre på universitetet i Malmø, hvor hun læste jura, men det var strippermiljøet i København, der blev hendes verden.

Fik 25.000 kr. på en uge

– Du bliver som dem, du omgås. Jeg tog kunstnernavnet Vicky, og sådan som jeg var – og er – besluttede jeg mig for, at jeg også ville være den bedste stripper og den, der solgte mest champagne. I starten tænkte jeg, at mændene måtte være ret dumme, når de ville give op til 7.000 kroner for en flaske champagne, bare fordi jeg flirtede med dem og snakkede som enhver anden sælger – jeg kunne lige så godt have solgt forsikringer – nu sad jeg bare der og lod som om, jeg faktisk kunne lide dem. Det var ikke svært. – Jeg var god til mit job, så god, at jeg tjente op til 25.000 kroner om ugen. Min gæld til den udbrændte lejlighed var hurtigt væk, og så havde jeg jo stadig masser af penge. Jeg inviterede min mor over at se, hvad jeg lavede, og hun syntes, det så flot ud. Der var fest hver aften og champagne i stride strømme.

LÆS OGSÅ: 14-årige Thomas henrettede sin lillesøster

- Med tiden blev det sådan, at jeg var nødt til at drikke mere og mere champagne for at leve det liv – ingen ved deres fulde fem synes jo i virkeligheden, det er fedt at vise bryster, strippe og køre den samme salgstale af hver aften for at få solgt nok champagne til, at jeg kunne kalde mig den bedste. Jeg brugte pengene på stiletter og flotte kjoler, alt hvad der kunne købes for penge. Det blev efterhånden sådan, at jeg var fuld hver eneste nat. Jeg arbejdede på skiftehold. Når jobbet var slut, gik jeg op i lejligheden ovenpå og sov rusen ud nogle timer, indtil jeg var på scenen igen om aftenen. Livet blev kedeligt og ensformigt, men jeg kunne ikke stoppe. Pengene var jo gode.

Mordet på Margaret ændrede Carolines liv på et sekund.

– Den dag ringede jeg til min danske kæreste og bad ham hente mig. Margaret var forsvundet, hendes lejlighed var smadret, og alt tydede på, at der var sket noget forfærdeligt. Jeg ville bare væk, og det kunne ikke gå hurtigt nok. Jeg læste senere hen i aviserne, hvad der var sket. Det var Margarets ekskæreste, der havde slået døren ind. Han var fuld og på stoffer og rasende på Margaret, der havde dumpet ham. Hun havde med vilje ikke været hjemme, da han brød ind i hendes værelse. Derfor havde han sat sig til at vente på hende, mens vi havde siddet musestille i værelset overfor. Da hun kom hjem, overfaldt han hende og slog hende ihjel. Bagefter lagde han hende i hendes egen kuffert og slæbte hende med hjem til sin lejlighed.

LÆS OGSÅ: Myrdede teenager for 32 år siden: Fældet af sin datter

– Morderen var den samme dørmand, der var dukket op hos os med en øl i hånden og spurgt os, hvad der var sket her. Da jeg læste det, vidste jeg, at jeg havde valgt rigtigt: Det liv var definitivt slut for mig.

Margarets liv sluttede i en kuffert i Rødovre.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Caroline genopfandt sit liv. Hun gjorde sine studier færdige. Hun uddannede sig til jurist og læste desuden psykologi og svensk på universitetet. Derefter bestemte hun sig for at blive verdens bedste forfatter af skrækhistorier – og hun er godt på vej til at nå målet.

– Min første bog hedder ”Champagnepigen, en svensk stripper fortæller”. Det var min egen historie, og den er tilegnet Margaret. Alle mine andre bøger er det, man kalder feministiske thrillere – jeg elsker skrækhistorier.

Caroline er blevet gift, hun har barn og træhus, kat og hund. Hun er 36 år og har et godt liv og en karriere, men hun glemmer aldrig den kvinde, der fik hende ud af Københavns mørke underverden.

LÆS OGSÅ: Dennis Knudsen makeover: Fin fylde

– Jeg fortryder ikke, at jeg blev stripper. Man skal bare forlade jobbet i tide. Jeg fik chancen for at få et godt liv. Det fik Margaret aldrig.

Margarets morder

Margaret Odum blev kvalt af sin tidligere kæreste, en 34-årig dansk mand, der var dørmand på ”La Dolce Vita”. Han gemte liget af vejen i hendes egen store kuffert, som han tog med sig hjem til sin lejlighed i Rødovre. Søndag blev politiet kontaktet af en af hans venner, der fortalte, at den 34-årige havde forsøgt selvmord. Da politiet opsøgte ham, fandt de liget af Margaret. Manden blev idømt 10 års fængsel.