Mobning på arbejdspladsen: Linda blev mobbet af sine kolleger

I mange år blev Linda mobbet på sin arbejdsplads. Kolleger tav eller rejste sig og gik, når hun kom ind i rummet. Hendes arbejde blev bevidst saboteret, og hun fik skyld for fejl, som opstod undervejs. Der gik lang tid, før hun indså, at det var mobning på arbejdspladsen.

Mobning på arbejdspladsen

Linda Mathiasson arbejdede som administrator på en non-profit virksomhed, og i de første fire år gik det godt. Da der kom en ny chef, forsøgte nogle af de ansatte at tage over og blive uformelle ledere. Det var der, mobningen af Linda begyndte. Men det tog lang tid, før det gik op for hende, fordi mobningen foregik på en meget subtil måde.

Mobning på arbejdspladsen

Samarbejdet med kollegerne havde før fungeret godt, men pludselig begyndte de andre at fryse hende ud. I begyndelsen var det mest ved at sende hinanden sigende blikke og holde op med at tale, når Linda gik forbi på gangen. Alle blev tavse, når hun kom ind i frokoststuen, eller også rejste de sig og gik.

Når der skete fejl, gav de andre Linda skylden, og hun begyndte at føle, at kollegerne bevidst saboterede det, hun lavede. De kontrollerede, hvornår hun kom og gik. Der var blikke og kommentarer, hvis hun kom for sent eller bare, hvis hun havde været ved tandlægen.

Mobbet af to kolleger

Det var for det meste de samme >to kolleger, der mobbede Linda, men i perioder fik de andre med på den, og for Linda føltes det, som om alle rottede sig sammen mod hende.

– Jeg ved ikke med sikkerhed, hvorfor jeg blev mobbet, men jeg var ung, vant til at arbejde med computere og var hurtigere end de andre. Jeg sagde også fra, når tingene ikke fungerede, og det var heller ikke populært, siger Linda.

14-årig pige begik selvmord pga. mobning

Linda havde tit ondt i maven og glædede sig slet ikke til at skulle på arbejde. Det gjaldt bare om at tage afsted og lave det, hun skulle, og så skynde sig hjem igen. Hun var glad for sin arbejdsopgaver, men bestemt ikke for arbejdsklimaet. Men det var ikke noget, hun viste.

Mobningen foregik i mange år, og Linda overvejede mange gange at lave noget andet, så hun begyndte på studenterkursus og arbejdede samtidig på deltid. Så begyndte hun at få arbejdsopgaver, som det ikke var realistisk at nå inden for hendes arbejdstid.

– Det var ingen på arbejdspladsen, jeg kunne tale med om problemerne, så jeg kontaktede bl.a. fagforeningen, fortæller hun.

Sygemeldt af lægen

Der blev indkaldt en konsulent, og det begyndte godt, men ledelsen ville ikke gå videre med sagen. Til slut følte Linda, at hun ikke kunne mere. Hun var udmattet og kontaktede en læge, der sygemeldte hende i to måneder på grund af psykosociale problemer på arbejdspladsen.

Mens Linda var hjemme, kunne hun for første gang reflektere over det, der var sket. Og da hun længe havde tænkt på at lave noget andet, besluttede hun sig for at læse videre. I et år knoklede hun frem og

tilbage på jobbet i flere omgange og forsøgte at arbejde både på deltid og på halv tid og være sygemeldt resten af tiden, men det fungerede ikke. Da hun senere begyndte på socialrådgiveruddannelsen,

søgte hun orlov på grund af studiet.

Skolelærer fortæller om sin egen mobning til sine elever

– Jeg har nu et år tilbage af uddannelsen, og glæder mig til at arbejde med mennesker i en social sammenhæng. I dag har jeg det meget godt, og føler mig stabiliseret, men arrene fra mobningen er der jo, og minderne dukker ofte op, fortæller Linda.