Mor jeg vil gerne dø

Melina er syv år og truer med at tage sit eget liv. Hendes mor har erkendt, at hendes kærlighed ikke er nok til at redde sin syge datter. Hun ønsker, at Melina kan blive anbragt uden for hjemmet og få professionel hjælp. Men Hvidovre Kommune mener ikke, at det er løsningen.

Hun er kun lige begyndt på det - og synes allerede, at livet er alt for svært. Hun er bare syv år, hedder Melina og har sagt ordene højt.

Første gang lå hun i sin seng, mens hendes mor var ved at putte dynen omkring hende. Tårerne begyndte at trille ned ad hendes små kinder, da hun sagde ordene. Men sætningen, der fulgte efter, fik for alvor moderen til at stivne.

LÆS OGSÅ: Myrdet af sin lillebror

- Jeg vil gerne dø, mor, sagde Melina gravalvorligt og forklarede, at hun bare ønskede at få fred til at leve i sin fantasiverden.

Evig kamp

Melina lider af OCD, Tourette syndrom, ADHD og autisme og kæmper en evig kamp for at komme igennem hver dag. Det samme gør Anja, der efter datterens udsagn om at ville dø ikke længere tør have ansvaret for hende.

- Min datter har brug for professionel hjælp. Min kærlighed er ikke længere nok til at redde hende, fastslår Anja.

Melina er i aflastning

Derfor er hendes højeste ønske, at Melina bliver døgnanbragt i hverdagene, så hun kan få den rigtige behandling for hendes tiltagende tvangstanker.

Melina er i aflastning hver anden weekend på en institution for børn med autisme, og tre timer om ugen kommer der en ung pige og passer hende, så Anja kan få lidt kvalitetstid med sin yngste datter.

- Det er udelukkende for min skyld, at Melina er i aflastning. De behandler hende ikke, og de har ikke kompetencerne til at imødekomme hendes tvangshandlinger og tanker. Det er fint, at jeg får en pause, men hvad med Melina, spørger Anja.

De flyttede

Da Melina var godt to år, flyttede hun og hendes mor fra Sæby til Hvidovre. Her fik hun vuggestueplads i en integreret institution, som hun trivedes godt i. Men da hun rykkede videre til børnehaven, blev det for alvor synligt, at hun ikke opførte sig som de andre treårige på stuen.

LÆS OGSÅ: Rusket ihjel af barnepige

Hun skulle pludselig røre ved alting på sin vej. Hun måtte ikke gå på striber. Hun drejede rundt i piruetter konstant, og når hun gik ude, samlede hun kapsler, cigaretskod, pinde og andet skrald op i sin legespand.

Melina udviklede tvangshandlinger

Derfor valgte hun at opsøge en privat børnepsykolog, der hurtigt stillede to diagnoser: OCD og Tourette syndrom. Det var en enorm lettelse for Anja, fordi hun nu kunne få redskaber til, hvordan hun skulle tackle Melinas tvangshandlinger.

Efter en mislykket skolestart i en almindelig folkeskole, som Anja fra begyndelsen frarådede kommunen, og efter 10 ugers indlæggelse på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Glostrup, hvor Melina fik de to yderligere diagnoser: ADHD og autisme.

Dårlig samvittighed

- Nogle gange er jeg nødt til at sætte Melina på sit værelse, så jeg kan være der for hendes lillesøster. Jeg får dårlig samvittighed, men jeg får også dårlig samvittighed over for min yngste datter, når jeg må tilsidesætte hende, siger Anja.

- Det er så smertefuldt at se min datter så ulykkelig, og jeg kan ikke sige eller gøre noget, der får hendes tanker til at forsvinde. Jeg har grebet Melina, siden hun var tre år, men nu bliver hun bare "tungere og tungere", og på et tidspunkt kan jeg ikke løfte hende mere. Derfor har jeg brug for hjælp nu.